Jó befektetés az arany és az ezüst?

aug 2nd, 2012 | By | Category: Gazdaság

Az aranyat és ezüstöt évezredeken keresztül pénznek és értékhordozónak használták. Ahányszor a pénzeknek elvették az arany és ezüst fedezetét, azok a pénzek a történelem során mindig összeomlottak, vagy ami a mai pénzeket illeti, elkerülhetetlenül össze fognak omlani. (bővebben itt)

Az arany és az ezüst a történelem során mindíg megtalálták a papírpénzekkel szemben a valódi értéküket. Ez főleg akkor szokott bekövetkezni amikor a pénz rohamosan kezd romlani és az emberek elvesztik a papírpénzbe vetett bizalmukat. Példának felhoznám az első világháború utáni Németországot, ahol egy uncia arany értéke 9 év alatt felment 100 márkáról  87 trillió márkára. A következő éveket úgy látom, hogy ilyen évek lesznek. A világ minden kormánya, a gazdasági válság enyhítésének érdekében, megállás nélkül, nagy mennyiségben nyomtatja a papírpénzeket. Ez az a pénz amiért reggel felkelünk és egész nap dolgozunk. Ez az a pénz amit a kormány a semmiből teremt elő és megállás nélkül nyomtat.

Az elkövetkező hetek és hónapok visszanemtérő alkalmat kínálnak arra, hogy az emberek, a mai, relatívan alacsony árakon, ezüsthöz és aranyhoz jussanak. A történelem során ezek az alkalmak nagyon ritkán adódnak elő. Én személy szerint az ezüstöt sokkalta jobb befektetésnek tekintem, mint az aranyat, a nagyon nagy alulértékelése végett és a nemesfémpiacok manipulálása végett. Ezekre majd még később kitérek.

A bankjegyek nem értékőrző eszközök. Az arany és az ezüst az. Ha egy évszázadokkal ezelőtti hajóroncsot találunk a tenger fenekén, amely aranyat szállított, vagy ezüstöt, az a mai napig megőrizte értékét és vásárlóerejét. Ugyan ez a bankjegyekről nem mondható el. Pár évtizede eltűnt 20 pengőért ma semmit sem lehet kapni, hacsak nem nézzük a numizmatikai értékét. A mai bankjegyek kb. 10%-ot vesztenek az értékükből minden évben. Sok sikert, ha valaki bankban akarja tartani a pénzét és a kamatokból szeretne megélni.

Régebben a bankjegyeknek volt aranyfedezetük. Ma a pénzünk csak annyit ér amennyit a másik ember gondolja, hogy ér, aki a pénzt elfogadja. Próbáljon valaki ma, 1000 forintért annyi aranyat vagy ezüstöt venni, mint 1970-ben. Az aranyárus a nevetéstől fog a pult mögé beesni. A mai világban egyetlen ország pénzének sincs stabil, fix, aranyfedezete. Az egész világ fedezetlen papírpénzeken fut. A nemesfémekről lekapcsolt papírpénzek a történelem folyamán mindíg tönkre mentek és a forintal sem lesz es másként. Alul betettem egy görbét amely az amerikai pénzteremtés sebességét mutatja.


forrás: Federal Reserve Bank Of St. Louis

A fenti görbe a végefelé szinte függőleges.

A kormány úgy erőlteti rá az emberekre, hogy az ő papírpénzeit használja valaki, és nem pedig valamelyik más országét, vagy az aranyat és ezüstöt, hogy az adókat az ország hivatalos pénznemében kell fizetni, és a kormány is abban a pénznemben fizet.

Az arany és ezüst mennyisége véges és nem lehet a végtelenségig nagyítani. A papírpénzekhez viszont nagyon könnyű egy nullát hozzáadni. A pénznyomtatásnak nincsenek korlátjai. Ha egy pénznem összeomlik, a jövőben bekövetkezhet az a helyzet is, hogy az emberek nem fogják a bankjegyeket elfogadni, hanem csak valódi árút fogadnak csak el, az aranyukér, vagy ezüstjükért.

A földön kb. 7 milliárd uncia arany van (1 trójai uncia  = 31.1034768 gram) kibányászva. 1950-ben csak 1 milliárd uncia volt kibányászva. Ez a mai mennyiség csak nagyon nagyon lassan kúszik felfelé. Ugyan akkor az ezüst mennyisége nagyon gyorsan esik. 1950-ben 10 milliárd uncia volt hozzáférhető, 1980-ban 3.5 milliárd, 2010-ben pedig már csak 700 millió. Az ezüs ára még mindig lent van az 1950-es legmagasabb ártól ami 50 dollár volt unciánként.


forrás: goldprice.org

Minden kibányászott 1 uncia aranyra, 10 uncia ezüstöt bányásznak ki. Az arany fel van halmozva, viszon az ezüst az egy ipari fém is. A legtöbb ebből a kibányászott ezüst mennyiségből el van fogyasztva (napelemek, elektronika, egészségügy, áramkörök, ruházat, műholdak, festékek, fegyverek, lézerek, víztisztító rendszerek, égők, tükrök, CDk, elemek stb…) az arany viszont félre van téve  és hozzá van adva a globális készlethez. Az elhasznált ezüst a szemétdombon végzi (pl. mobil telefon elemek, sebtapaszok, ruházat, tinták, stb…). 1990 és 2000 között 2 milliárd uncia fogyott el a kibányászott készletből. Ez a fogyasztási sebesség gyorsan növekedik. Csak a napelemek gyártására 2014-ben 130 millió uncia fog elfogyni, ha a napelem piac úgy bővül, ahogy ezt eddig tette. Mindezek ellenére a befektetők 5 – 7 szer annyit fektetnek be aranyba, mint ezüstbe. Ide csak egyszerű logika kell, hogy valaki észrevegye, hogy az ezüst ára nagyon valószínűen nagyot fog ugrani. Ahogy az ezüst készlet fogy, és a könnyen kibányászható mennyiség fogy, még az sem kizárt, hogy az ezüst egy napon meg fogja haladni az arany árát. Ez csak egyszerű kereslet és kínálat dolga. A világ szegényebb részei nagyon gyorsan zárkóznak fel a fejlettebb részekhez és ezeknek az embereknek igényeik vannak. Akarnak mobiltelefont, számítógépet, CD-ket, stb…)

Az ezüst : arany történelmi arány 15 : 1-hez. Ma viszont, a mai napon, ahogy ezt írom, majdnem 60 : 1-hez. A bányászatot és a ma hozzáférhető kibányászott ezüstöt figyelembe véve ez az arány, minimum 1:10-re vissza kell, hogy álljon. Ez a mai árakban 160 dolláros ezüstöt jelentene. Az egy megcáfolhatatlan tény, hogy ma, a kibányászott ezüst mennyiség sokkal kevesebb, mint amennyi arany van. 2009-ben 710 millió uncia ezüstöt bányásztunk ki, de a fogyasztás 889 millió uncia volt. Előreláthatólag az ezüstbányászat sosem fog felzárkózni az ezust fogyasztáshoz a jövőben. Vannak geológiai szakértők akik a kibányászható ezüst teljes megszűnését jósolják 2020-ra. A befektetni vágyóknak 8-szor annyi arany áll ma rendelkezésére, hogy befektethessen, mint ezüst. Ez a történelem során még sosem fordult elő.

Az én szerény véleményem szirint, egy olyan helyen állunk a történelemben, ahol az ezüst jobb befektetés, mint bármi más a világon. Egy hatalmas vagyonátvitel lesz a közeljövőben. Az emberiség történetében még sosem fordult elő, hogy a világ összes pénze, kivétel nélkül, fedezetlen legyen.

A fentieket olvasván, ha valakinek befektetni való kedve támadna, akkor nagyon oda kell figyelnie, hogy mit vásárol. A nemesfém piacokon, papíron, sokkalta töb arannyal és ezüstel kereskednek, mint ami valójában létezik. Amikor az emberek  elkezdik kérni, hogy szálítsák le nekik azt az aranyat, vagy ezüstöt, ami papíron a tulajdonukban van, a tartalékok nagyon hamar ki fognak fogyni, és nagyon sok embernek a valódi arany, vagy ezüst helyett, csak papír bankjegeket fognak adni. Ezzel a papírpénzel nagyon sok mindent lehet majd csinálni, de nemesfémet vásárolni nagyon nehéz lesz. A legtisztább dolog, ha valaki, kézzelfogható aranyat, vagy ezüstöt vásárol, mint pl. a délafrikai Krugerrand érméket vagy a kanadai Maple leaf érméket, vagy mint pl. Engelhard arany vagy ezüstrudakat. Exek világszerte ismert és könnyen kereskedhető márkák. Értékes régi ezüstérméket nem vásárolnák, mert a numizmatikai értékük nagyon megnövelik a bennük lévő ezüst árát, aminek befektetési szempontból sok értelme nincs.

 

 

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.