Vakbélgyulladás (Appendicitis, Féregnyúlvány-gyulladás, Appendix inflammation)

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

A vakbélgyulladás a féregnyúlvány gyulladása és megdagadása. A féregnyúlvány egy kis kidudorodás a vastagbélbõl a has jobb alsó részében, aminek nincs eddig felismert szerepe az embereknél.

Mik a vakbélgyulladás jelei? A gyermek a következő tüneteket mutathatja: – köldök körüli fájdalom, ami fokozatosan mindig erõsebb és a jobb alhasba vándorol. A fájdalom miatt a gyermek nehezen egyenesedik ki és nehezen tud járni. – kellemetlen érzés a gyomor körül – nem akar enni – hány – nyugtalan – enyhe láz

Ha a gyermeknek csak néhány felül említett tünete van, az orvos felveheti őt a kórházba megfigyelésre, várván a többi tünet jelentkezését.

Ha a gyermeknek az összes felülemlített tünete megvan, az jelentheti, hogy vakbélgyulladása van. Agyermeknek további tesztekre lehet szüksége.

Ha a gyermeknek vakbélgyulladása van, műtétre van szükség a vakbél eltávolítására.

Néhány esetben a vakbél szétrepedhet. Ilyenkor a műtéten kívül antibiotikumos kezelésre is szükség van.

Mi van akkor, ha a gyermeket csak megfigyelésre veszik fel a kórházba? A gyermek nem ehet és nem ihat. Intravénás infúzión keresztül kapja a folyadékokat. Figyelik az új tünetek felbukkanását.

Ha a gyermek javulásnak indul, valószínűleg másnap hazaengedik. Ha a fájdalom rosszabbodik, akkor szükséges lehet további kivizsgálásokra, vagy műtétre.

Mi történik akkor, ha a gyermeknek műtétileg eltávolítják a vakbelét? Műtét előtt a gyermek nem ihat és nem ehet. Intravénás infúzióra lesz szüksége, amelyen keresztül folyadékot és fájdalomcsillapítókat kap. A műtőben az orvosok és a nővérek zöldbe lesznek öltözve és maszkot fognak viselni. A gyermeknek altató gyógyszereket (anasztetikumokat) adnak, hogy nagyon mély álomba merüljön, és hogy ne érezze a fájdalmat.

Műtét után 1-2 órával a gyermeket az ébresztőszobába viszik. Találkozhat a szülőkkel miután felébred és visszaviszik az osztályra kb. 45 perc után.

Mi történik az osztályon? Az osztályon a gyermek fájdalomcsillapítókat kap az első napon intravénásan, később pedig tabletták formájában, amikor már képes folyadékot inni, és kisebb a fájdalma. Először átlátszó folyadékokat kap, majd fokozatosan sűrűbbeket. Bátorítani kell a gyermeket, hogy keljen fel és járkáljon. A kötést 4 óránként kell ellenőrizni, és ki lehet cserélni, mielőtt a gyermeket hazaengednék. A hőmérsékletet 4 óránként fogják ellenőrizni. Ha a vakbél el volt fakadva, akkor a gyermeknek intravénás antibiotikumra lesz szüksége legalább 5 napig.

Mikor mehet haza a gyermek? Kb. 2-3 nappal a műtét után, de ha a vakbél el volt fakadva akkor kórhazban tartják 7-10 napig.

Hogyan kell a gyermek gondját viselni otthon? Ellenőrizni kell a kötést 2-3 szor naponta. Nem fürödhet és zuhanyozhat 7-10 napig, amíg a seb be nem gyógyult.

Figyelni kell a fertőzés jeleire, mint gennyesedés, vörösödés, dagadás, láz, túlzott érzékenység.

Mikor kell segítségért fordulni? Hívni kell a sebészt, ha ferőzésre gyanakszunk, vagy ha bármilyen más panasz van.

Aktivitás Bátorítani kell a gyermeket mozgásra, amennyire csak képes. Nem mehet iskolába legalább egy hétig, vagy tovább, ha a sebész úgy gondolja. Nem ajánlatos résztvenni kontakt sportokban, mint például hoki, vagy futball, 3 hétig.

A felül leírtak kórházanként változhatnak.

Vissza a gyermekek főoldalra >>>>
Vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.