Az asztma és a tornázás

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Exercise and asthma

A tornázás erősíti a szívet, tüdőt és az izmokat.

Bármikor, amikor nehéz munkára használjuk a testünket, az tornázásnak számít.

Az enyhe légszomj tornázás közben normális. A tornázás után a légszomj nem normális.

A tornázás mindenkinek nagyon fontos, főleg ha valaki asztmás. Az olimpiai tornászok több mint 10 százaléka asztmás. Egészséges embernél a test mindig hamarabb elfárad mint a tüdő. Az asztmás emberek szinte bármilyen tornát elvégezhetnek, kivéve a mélybúvárkodást.

Ha az asztma jó ellenőrzés alatt van, akkor nem korlátozza a tornázást. Ha az asztma visszatartja a beteget attól, hogy tornázzon, akkor az asztma nincs megfelelő ellenőrzés alatt. Az asztma tünetei kezdődhetnek a tornázás alatt, vagy 5-10 perccel a tornázás után.

A  hosszantartó kitartó aktivitások ( futás, kerékpározás) nagyobb problémákat okozhatnak, mint a rövid “energiakirobbanást” igénylő sportok (pl. röplabda, tenisz). Az úszás és más meleg, párás környezetben végzett aktivitások kevesebb problémát okoznak az asztmás betegeknek..

A tornázás kiválthatja az asztma tüneteit, de nem okoz asztmát.

Mindig melegítsünk be a tornázás előtt. Ez álljon többszörös (3x – 5x) rövid tornagyakorlatokból. Minden ilyen rövid tornagyakorlat tartson 30 másodpercig.

Használjuk a tünet-ellenőrző gyógyszereket 5-15 perccel a tornázás előtt. Lélegezzünk az orrunkon keresztül. Ne tornázzunk a szabadban, ha túl nagy a légszennyezés. Ha hideg van, takarjuk el a szánkat és az orrunkat sállal.

Vissza a gyermekek főoldalra >>>>
Vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.