Mik a cisztás fibrózis tünetei?

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Cystic fibrosis, CF, Cystic fibrosis of the pancreas, Fibrocystic disease of the pancreas, Mucoviscidosis, Mucoviscidosis of the pancreas, Pancreas fibrocystic disease, Pancreatic cystic fibrosis.

Mik a cisztás fibrózis tünetei? A CF tünetei a sűrű ragacsos nyálkából erednek. A leggyakoribb tünetek akövetkezők: – Gyakoriköhögés, amely sűrű hurutot hoz fel. – Gyakori légcső és tüdő gyúlladások. Ezek gyulladáshoz és maradandő tüdőkárosodáshoz vezethetnek. – Sós ízű bőr – Kiszáradás – Infertilitás (terméketlenség). Ez főleg a férfiakra jellemző.
– Folyamatos hasmenés és nagyon rossz szagú, zsíros széklet. – Nagy étvágy, viszont a súly nem gyarapszik. Ez krónikus alultápláltsághoz vezethet, mert a szervezet képtelen elegendő tápanyagot felszívni a belekből.

A CF szintén más egészségugyi problémákat is okozhat. Ide tartoznak: – Sinusitis – Bronchiectasis – Pancreatitis – Bélelzáródások (főleg az újszülötteknél) – Orr polipok, vagy más növések az orrben, melyek sebészeti beavatkozást igényelnek. – Dobverő alakú ujjak (mert a tüdő nem juttat elegendő oxigént a vérbe) – Légmell – pneumothorax (bővebben) – Végbél kidülledés (a gyakori köhögés és a székletürítési problémák végett) – Májbetegségek (mert az epevezetékek begyulladhatnak,vagy elzáródhatnak) – Cukorbetegség (mert a hasnyálmirigy, ahol az inzulint termelődik, tönkre megy) – Csontritkulás (mert a szervezet nem tudelegendő D vitamint felszívni)

Mi a cisztás fibrózis?
Mi okozza a cisztás fibrózist?
Ki van kitéve a cisztás fibrózis rizikójának?
Mik a cisztás fibrózis tünetei?
Hogyan diagnosztizálják a cisztásfibrózist?
Hogyan gyógyítják a cisztás fibrózist?
Hogyan élhet valaki a cisztás fibrózissal?

Vissza a gyermekek főoldalra >>>>
Vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.