Hogyan diagnosztizálják a cisztásfibrózist?

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Cystic fibrosis, CF, Cystic fibrosis of the pancreas, Fibrocystic disease of the pancreas, Mucoviscidosis, Mucoviscidosis of the pancreas, Pancreas fibrocystic disease, Pancreatic cystic fibrosis.

Hogyan diagnosztizálják a cisztásfibrózist? Először is az orvos aprólékos kórtörténetet vesz a betegtől és a családjától és alapos fizikai kivizsgálást végez. Ezekután az orvos további kivizsgálásokat rendelhet, hogy megbizonyosodjon a diagnózisról.

A verejték kivizsgálása a leghasznosabb teszt a CF diagnózis felállításában. Itt megmérik a só mennyiségét a verejtékben. Ennél a tesztnél az orvos egy kis mennyiségű vegyi anyagot, amit pilocarpin-nak hívnak, dörgöl a karra, vagy az alsó végtagra. Ezután egy elektródád erősítenek ahoz a testrészhez. Az elektróda kis áramot ad, amely verejték termelést okoz. Ez bizsergést, vagy meleg érzetét okozhatja. Ezek után a testrészt itatós papirral, vagy gézzel takarják le és múanyag fóliába csavarják. 3O-4O perc múlva a műanyag fóliát eltávolítják, és az itatós papiron, vagy gézen összegyűlt verejtéket elemzik. Ezt a tesztet általában kétszer végzik el. Magas só szint CF betegségre utal.

Az orvos szintén rendelhet további teszteket a betegség állapotának és annak gyógyításának a meghatározására. Ide tartoznak: – Vérvizsgálat az abnormális CFTR gén kimutatására, ami a CF betegségre utal. – Mellkas röntgen, ami a gyulladások okozta hegeket mutathetja ki. – Homlok és arc üreg röntgen, amely sinusitis-t mutathat ki.
– A tüdő működésére irányuló tesztek. (mennyi levegő fér a tüdőbe, milyen gyorsan tud a beteg kilélegezni, milyen gyorsan tud a tüdő oxigént hozzáadni a vérhez és milyen gyorsan tudja a széndioxidot a vérből eltávolítani)

Ha valaki terhes, a prenatális (születés előtti), genetikai tesztek kimutathatják, hogy a baba CFbeteg-e, vagy sem. A következő tesztek tartoznak ide: – amniocentesis – chorion bolyhokból való mintavétel
Az USA-ban bizonyos államokban minden újszülött vérét tesztelik CF-re.

CF hordozó tesztelés: Kivizsgáltathatja magát, ha: – A családban előfordult CF – A partner családjában előfordult CF – Partnerok akik terhességet terveznek

A genetikai tanácsadó az Ön helyi kórházánál vehet vér és nyál mintát, amiből kimutatható a hibás CFTR gén. Ilyen módon a 1O-ből 9 esetben kimutatható a CF.

Mi a cisztás fibrózis?
Mi okozza a cisztás fibrózist?
Ki van kitéve a cisztás fibrózis rizikójának?
Mik a cisztás fibrózis tünetei?
Hogyan diagnosztizálják a cisztásfibrózist?
Hogyan gyógyítják a cisztás fibrózist?
Hogyan élhet valaki a cisztás fibrózissal?

Vissza a gyermekek főoldalra >>>>
Vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.