Hogyan gyógyítják a cisztás fibrózist?

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Cystic fibrosis, CF, Cystic fibrosis of the pancreas, Fibrocystic disease of the pancreas, Mucoviscidosis, Mucoviscidosis of the pancreas, Pancreas fibrocystic disease, Pancreatic cystic fibrosis.

Hogyan gyógyítják a cisztás fibrózist? A CF nem gyógyítható, de a gyógymódok sokat javultak az elmúlt években. A gyógyítás célja a következő: – Meg kell előzni, és időben gyógyítani a tüdő fertőzéseket. – Fel kell lazítani éseltávolítania ragacsos, sűrű nyálkát a tüdőből. – Meg kell előzni a bélerzáródást. – Megfelelő tápláltságot kell biztosítani.

A tüdő betegségeinek a gyógyítása: A fő gyógymódok a következők: – antibiotikumok a légutak fertőzései ellen – mellkas fizikális terápia – tornagyakorlatok – más gyógyszerek

Antibiotikumok: A legtöbb CFbetegnek álandó, alacsony fokú, tüdőfertőzése van. Néha ezek a fertőzések olyan súlyossá válhatnak, hogy kórházi kezelésre lehet szükség. Antibiotikumok a fő gyógyítási eszközök. A beteg különböző antibiotikumokat kaphat. Az antibiotikum tipusa a következőktől függ: – A fertőzést okozó baktérium fajtája – Milyen súlyos a beteg állapota – Az előzőleg már használt antibiotikumok listája

Akülönböző antibiotikumok közé tartoznak a következők: – orális (szájon keresztül) antibiotikumok, amit enyhe léguti fertőzéseknél használnak. – belélegzett antibiotikumok, mint pl. tobramycin. Ezeket külön, vagy orális antibiotikumokkal együtt lehet használni. – intravénás (érbe) antibiotikumok, amit súlyos fertőzéseknél használnak, vagy ott, ahol az orális antibiotikumok nem működnek. – néhány antibiotikum, mint pl. azithromycin, szintén gyulladás csökkentő hatásúak

Mellkasi fizikális terápia. (MFT) Amellkasi fizikális terápiát (chest physical therapy) szintén mellkas kocogtatásnak, vagy percussiónak is nevezik. Ennél az eljárásnál a mellkast kívülről ütögetik, hogy kimozdítsák a nyálkát a tüdőből éshogy a beteg felköhöghesse azt. A CF betegeknél ezt 3 vagy 4 alkalommal kell végezni naponta.

A mellkasi fizikális terápiát néha posturális drenázsnak (postural drainage) nevezik. Itt a beteg ül, vagy a hasán fekszik a fejével lefelé és ilyen testhelyzetben végzik a fizikális terápiát. Ilyen módon a gravitáció segít a nyálka drenázsban (lefolyásban, kifolyásban).

Mivel az MFT sok embernek kényelmetlen és kellemetlen, különböző eszközöket fejlesztettek ki erre a célra. – villanyra működő machanikus percussor (kocogtató) – felfújható terápiásmellény, amely magas frekvenciájú léghullámokat használ anyálka fellazítására – “flutter” eszköz(a flutter itt remegést jelent), amin keresztül a beteg kilélegzik és ami remegést kelt a mellkasban. Ez a remegés fellazítja a nyálkát. – PEP (positive expiratory pressure) maszk, amely vibrációt kelt és így lazítja fel a nyálkát.
Néhány légzésmódszer is segíthet a nyálka fellazításával. Ezek a következők: – Erőltetett kilélegzés módszer (EKM), ahol a beteg pár erős kilélegzés után, ellazultan lélegzik. – Aktív ciklusú légzés – EKM mélylégzésű gyakorlatokkal, amely fellazítja a nyálkát, és kinyitja a légutakat.

TornagyakorlatokAerobik
– fellazítja a nyálkát, – a beteget bátorítani kell, hogy köhögjön és minél több nyálkátólszabaduljon meg – az általánot teskondíciót javítani kell

Ha valaki rendszeresen tornázik, akkor csökkentheti a mellkas terápiát. Ezt azomban előzőleg meg kellbeszélni a kezelőorvossal.

Más gyógyszerek: Gyulladásgátló gyógyszerek – csökkentik a gyulladást a tüdőben, amelyet a folyamatos fertőzések okoznak. Ide tartoznak: – Belélegzett, vagy néha oraális steroidok. Ezek a leghatásosabb gyulladásgátló gyógyszerek. – Ibuprofen – nem steroid gyulladásgátló gyógyszer. Lelassíthatja a CF előrehaladását a fiatal gyermekeknél, akiknek csak enyhe tüneteik vannak. – Bronchodilátorok (légút tágítók) – ezek belélegzett gyógyszerek, amelyek ellazítják a légutak simaizmait, és ezáltal megnyitják a légutakat. Ezeket a mellkas terápia előtt kell használni, hogy segítsen fellazítani a nyálkát.

Nyálkát hígító gyógyszerek – kevésbé ragacsossá teszik a nyálkát. – Humán DNázis (Dornase Alfa) – felhígítja a nyálkát és csökkentheti a kórházban töltött időt. – Acetylcystein és sóoldat – Sóoldattal történó orröblögetések – segítenek az arc- és homloküregek tisztulásában.

Oxigén terápia: Eztakkor használják, ha a vér oxigén szintje alacsony.

Tüdő átültetés: A következő dolgok befolyásolhatják az átültetést: – abaktériumok típusai a tüdőben – a beteg kora és súlya – a használt gyógyszerek – más egészségügyi problémák, pl. csontritkulás – mennyire jól működnek a tüdők

Az emésztési rendellenességekkezelése: Javíthatja a növekedést, fejlődést, erőt és terhelőképességet. A beteget ellenállóbbá teszi a léguti fertőzésekkelszemben. A táplálkozási terápia magába foglalja a jól kiegyensúlyozott, magas kalória tartalmú gyógyszereket, amelyek zsírban alacsonyak és fehérjében magasak.

A táplálkozási terápiával kapcsolatban az orvos a következőket teheti: – felírhat hasnyálmirigy enzimeket, amelyek segítenek a zsírok és fehérjék a emésztésében és a vitaminok felszívásában. Ezeket az enzimeket kapszulákban kell szedni minden étkezés előtt, beleértve a kis étkezéseket is. – felírhat A, D, E és K vitamint. Ezek a zsírban oldódó vitaminok, amelyek felszívódásával problémák vannak. – ajánlhat gastrostómiás, vagy T csöves táplálást, hogy több kalória jusson a szervezetbe, mialatt a beteg alszik. A gyomorba egy csövet helyeznek. Mielőtt a beteg az ágybamenne este, egy cső vanagyomorra kapcsolva, ami által az éjszaka folyamán, tápanyag áramlik a beteg szervezetébe. 

Más gyógymódok az emésztőrendszer problémákra a CF betegeknék a következők: – beöntések és a nyálkát hígító gyógyszerek adása – gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyomorsav savasságát és így, javítják a szájon keresztül szedett enzimek működését.

Mi a cisztás fibrózis?
Mi okozza a cisztás fibrózist?
Ki van kitéve a cisztás fibrózis rizikójának?
Mik a cisztás fibrózis tünetei?
Hogyan diagnosztizálják a cisztásfibrózist?
Hogyan gyógyítják a cisztás fibrózist?
Hogyan élhet valaki a cisztás fibrózissal?

Vissza a gyermekek főoldalra >>>>
Vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.