Hogyan élhet valaki a cisztás fibrózissal?

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Cystic fibrosis, CF, Cystic fibrosis of the pancreas, Fibrocystic disease of the pancreas, Mucoviscidosis, Mucoviscidosis of the pancreas, Pancreas fibrocystic disease, Pancreatic cystic fibrosis.

Hogyan élhet valaki a cisztás fibrózissal?
Ha valakinem CF-e van, akkor a lehető legtöbbet kellmegtanulnia a betegségről és nagyon szoroson össze kell doogoznia a kezelőorvosával.

Folyamatos orvosi gondozásra van szükség. Az orvosi gondozást olyan orvosokra, nővérekre, és más egészségügyi dolgozőra kell bízni, akik jártasak a CF kezelésében.

A betegnek a következőket kell betartania: – egészséges ételeket kell enni – el kell kerülni a cigaretta füstöt – gyakori kézmosás – gyakori tornázás – magas folyadékbevitel – napi mellkasterápia – évente influenza vakcináció és másmegfelelő vakcinációk – a gyógyszereket az előírt módon kell szedni

A CF betegek normális szexuális életet élhetnek. – A legtöbb CF beteg férfi terméketlen, deezen különböző reprodukciós módszerekkel lehet segíteni. – A legtöbb CF beteg nő igaz, hogy kevésbé termékeny, mint egészséges kortársaik, de általában lehetnek gyermekeik. Beszélni kell a kezelőorvossal, ha terhesség van tervezve.

Hasznos ha a betegnek pozitív hozzáállása van.

Ha Ön egy CF beteg szülője, ne érezzen bűntudatot, hogy a betegséget átadta gyermekének. Támogassa és bátorítsa gyermekét.

Forrás: National Institute of Health (www.nih.gov)

Mi a cisztás fibrózis?
Mi okozza a cisztás fibrózist?
Ki van kitéve a cisztás fibrózis rizikójának?
Mik a cisztás fibrózis tünetei?
Hogyan diagnosztizálják a cisztásfibrózist?
Hogyan gyógyítják a cisztás fibrózist?
Hogyan élhet valaki a cisztás fibrózissal?

Vissza a gyermekek főoldalra >>>>
Vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.