D vitamin pótlása szoptatott gyermekeknél

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Vitamin D supplementation in breastfed children.

Sok szakértő egyetért abban, hogy a vitaminok pótlására nincs szükség normális, egészséges, érett szoptatott gyermeknél. A vitamin D körül még mindig viták vannak. A legtöbb anyának a szervezetében elegendő a D vitamin szint (Lawrence 1994), ami egyenesen arányos az anyatejben lelhető D vitamin szinttel. Az anya, akkor lenne különösebb veszélynek kitéve, hogy a D vitamin szintje lecsökken, ha tegyük fel északi országokban élne és sötétebb lenne a bőre szine, ami egy átlagos magyar anyukánál, aki törődik magával a  terhesség alatt és vitaminokat szed (D vitamint beleszámítva), nagyon nem valószínű.

A gyermeknek elegendő 30 perc hetente a napon pelenkában , vagy 2 óra hetente felöltözve sapka és kesztyű nélkül, hogy szinten tartsa a D vitamin szintjét (Specker et al., 1994, 1985.)

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Szervezet (NIH) csak azoknak a gyermekeknek ajánlja a D vitamin pótlását, akiknek az anyukájuk D vitamin hiányban szenved és akik nincsenek elegendő napfénynek kitéve. Az ajánlott mennyiség 5-7.5 mikrogramm naponta.

Sok szakértő úgy gondolja, mivel a D vitamin pótlása olcsó és aránylag veszélytelen, jobb a biztonságos utat választani és pótolni a D vitamint. 

Vissza a gyermekek főoldalra >>>>
Vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.