Gyomorkapuszűkület – (Pyloric stenosis, Pylorusszűkület)

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Mi a Gyomorkapuszűkület? Ez a rendellenesség csak a babáknál fordul elő. Ennél a rendellenességnél a gyomorból kivezető út (gyomorkapu) a vékonybélbe el van szűkülve. Az ok a gyomorkapu (pylorus) körüli izmok megvastagodása.

 

 

Normális gyomor
1 – gyomor
2 – gyomorkapu

 

 

 

 

 

  Gyomor
gyomorkapuszűkülettel
  1 – gyomor
2 – gyomorkapu
3 – megvastagodott izom

 

 

Mik a jelei? A legtöbb baba, életének második – harmadik hetében, jelentkeznek a jelek. A jelek a következők lehetnek: – mohón eszik, majd utána, vagy közben hányni kezd – a súly nem gyarapodik és súlyveszteség állhat be – kiszáradhat (dehydratálódhat), aminek a jelei lehetnek az álmosság, lassúság, nem pisilnak órákon keresztül és a kutacs (a puha hely a fej tetején) be lehet húzódva.

Milyen kivizsgálásokat fognak a babán végezni? – vérvizsgálat – ultrahang (fájdalommentes – a baba hasán egy sima tojásméretű műanyagot mozgatnak) – bárium kivizsgálás – itt a babával egy kis mennyiségű báriumot itatnak, ami kimutathatja a szűkületet a röntgenfelvételen

Mi a gyógymód? A babát meg kell műteni. A vágás kb. 2-3 cm méretű a has felső részén. A segész kivágja a megvastagodott izmot és ezáltal eltávolítja az szűkületet. A varrás felszívódik, úgyhogy később nem kell kiszedni. Egy kis kötszerrel le lesz a varrat takarva. A műtét előtt és után a baba gyomrába egy műanyag csövecske lesz bevezetve az orron keresztül, ami üresen tartja a gyomrot. Szintén intravénás katéter lesz bevezetve, amin keresztül folyadékot kap a baba.

Mi fog történni a műtét után? A műtét egy órát tart. Utána a babát az ébredőszobára vagy a gyermekgyógyászatra vagy az újszülött intenzív osztályra viszik. A babát az ébredés után meg lehet látogatni. A baba fájdalomcsillapítókat fog kapni az intravénáskatéteren, vagy a száján keresztül. Az etetést lassan kell kezdeni. A baba semmit sem fog enni kapni 6 óráig. Ezután a baba cukrosvizet fog kapni, aminek a mennyiségét lassan fokozni fogják. Ezután a baba fél erõsségű formulát (bébi keveréket) fog kapni, amit később egész erősségűre cserélnek. Ha a baba szoptatva van, a szoptatást újra lehet kezdeni amint, a baba jól issza a cukrosvizet. A babák gyakran hánynak a műtétet követő 1-2 napban. Ezen segíthetünk, ha a babát az etetés után függőleges helyzetben tartjuk.

Hogyan törődjek a babával a kórházból való elbocsájtás után? A legtöbb baba 2-3 nappal a műtét után hazamehet. A babát úgy kell etetni, ahogy normálisan is etetve lenne. A kötést tisztán kell tartani, amíg a babát újra látja a sebész. Ha véletlenül lejön, ujjat kell feltenni. A babát szivaccsal kell mosdatni, nem pedig füröszteni amíg a babát újra látja a sebész.

Figyelni kell a fertőzés jeleit: genny, vörösödés, exrém érzékenység, dagadás, láz.

Mikor kell segítséget hívni? – ha fertőzés jeleit észleljük – ha bármilyen más aggodalmunk van.

A felül leírtak korházanként változhatnak.  

2004

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.