Kis fejsérülés (gyermekek)

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Small head injury sheat for children

Ha az orvos látta a gyermeket és kijelentette, hogy a gyermek nem mutatja komoly fejsérülés jeleit a megedott pillanatban, a gyermeket figyelni kell, mert néha 24 – 48 óráig tart amíg a jelek jelentkeznek.

Az elkövetkező 2 napban mindig kell hogy egy felelőségteljes személy legyen a gyermek közelében.

Mik a kis fejsérülés jelei? Nyűgösség, álmosság, hányás egy-két alkalommal és fejfájás.

Mire kell figyelni? Az első 8-12 órában a fejsérülés után a gyermek aluszékonyabb lehet. Nagyon fontos, hogy a gyermeket megnézzuk minden 2-3 órában, hogy könnyenn fel lehet-e kelteni. Szintén figyelni kell, hogy a gyermek normálisan viselkedik-e, és hogy el tudja-e végezni a megszokott dolgokat, mint a pohárból, vagy üvegből ivást, tudja-e a nevét és korát, tudja-e, hogy éppen hol van, tud-e ülni, állni, és járni, ugyanúgy mint máskor.

Mit adjunk a fejfájásra? Adjunk acetaminophent. Semmiképpen ne adjunk aspirint !!!

Mit ehet a gyermek? Minden szokásos ételt ehet. Eleinte, ha hányingere van, tiszta innivalók az ajánlottak (almalé, stb…)

Mit csinálhat a gyermek? A gyermek mindent csinálhat és játszhat ahogy szokott.

Mikor kell segítséget hívni? – ha a gyermek 3-4 szer hány három órán belül. – nem viselkedik a megszokott módon – erősen sír – kidudorodó “puha folt” van a fején – össze van zavarodva – fej, vagy nyakfájása van ami nem akar elmúlni

Azonnal hívni kell a mentőket, ha a gyermeket nem lehet felébreszteni vagy rohama van – elveszti az eszméletét, a szemei hátrafordulnak, a test megmerevedik, a végtagok rángatódzanak.

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.