Lázas gyermek

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

A child with fever

Mi a láz? A láz a test hőmérsékletének normális fölé való emelkedését jelenti. A gyermeknek láza van, ha a hőmérséklete magasabb mint: hónaljban 37.3oC (99oF) szájban 37.8oC (100oF) végbélben 38.3oC (101oF)
Mi okozza a lázat? A legtöbb lázat a gyulladás okozza (pl. felsőléguti fertőzések). Ezek a betegségek általában nem súlyosak és néhány nap után elmúlnak. Antibiotikumokra általában nincs szükség. Ritkán a láz okozója súlyosabb, amire jobban oda kell figyelni és gyógyítani.

Kell-e gyógyítani a lázat? A legtöbb gyermeknél a láz nem káros. Az, hogy a láz  mennyire káros, más tünetek előfordulása dönti el. Ennek ellenére a legtöbb gyermek jobban érzi magát, ha alacsonyabb a láza. Azoknál a gyermekeknél akik hajlamossak a lázgörcsökre különösen fontos a magas láz elkerülése.

Hogyan gyógyítjuk a lázat? 1. Adjunk acetaminofent (Tylenol, Tempra, Panadol, Paralen stb…). Ez a gyógyszer 4 óránként adható. 2. Biztassuk gyermekünket, hogy igyon sok folyatékot. A hideg és átlátszó folyadékok a legjobbak. 3. Engedjük meg a gyermekünknek, hogy laza ruhákat viseljen. Ne bugyoláljuk be a gyermekünket. Tartsuk meg a nornális hőmérsékletet a szobában.

Mikor hívjuk az orvosunkat? 1. Ha gyermekünk 6 hónapnál fiatalabb. 2. Ha a gyermekünknek görcsei vannak, akkor azonnal vigyük orvoshoz. 3. Ha a gyermekünk szűnni nem akaró hasmenésben, hányásban,vagy légszomjban szenved. Ha ezek a tünetek súlyosak, akkor a gyermeket azonnal orvoshoz kell vinni. 4. Ha a gyermekünk letargiás. 5. Ha a gyermekünk láza több mint 24 órát tart, vitassuk ezt meg az orvosunkal.

Tartsuk szem előtt! Ha úgy gondoljuk, hogy a gyermekünk nagyon beteg, vagy bármilyen más aggodalmunk van, hívjuk fel az orvosunkat.

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.