Pervazív fejlődési zavar

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Pervasive developmental disorder, PDD,

Ez egy rendellenességek csoportja, amely jellemzője a socializáció és a kommunikációs képességek kifejlődésének a késése. A szülők leggyakrabban 3 éves kor előtt veszik észre a rendellenességet.

A tünetek a következők lehetnek: – a nyelv használata és felfogása – nehéz emberközi kapcsolatot teremtenie – nehezen viszonyul tárgyakhoz és eseményekhez – nehezen tűri az ismert környezet változását – nehezen viseli a megszokott napi rutin változását

Az autizmus a legjobban tanulmányozott és a leg jellegzetesebb PDD. A PDD más típusai az Asperger szindróma, Rett szindróma stb. A PDD-s gyermekek nagyban eltérnek egymástól képességeikben, inteligenciájukban, és viselkedésükben. Vannak gyermekek, akik egyáltalán nem beszélnek, vannak akik csak rövid frázisokban beszélnek és vannak akiknek a beszédük szinte normálisnak mondható. Gyakori a nem megfelelő a reagálás a külvilágból erkező ingerekre, mint a zaj, vagy a fény.

Gyógyítható? A PPD-ből nem lehet kigyógyulni. A gyógyszereket specifikus viselkedési problémák kezelésére használnak. Néhány gyermeknek segít, ha speciális osztályba jár, ahol a diákok száma alacsony és egy az egyben tanulnak velük. Mások jól fejlődnek standard méretű osztályokban plussz segítőkkel.

Mik a kilátások? Nagyon fontos a megfelelő oktatás és támogatás mihamarabbi elkezdése. A PDDk nem halálosak és nem rövidítik le az egyén életét.

Forrás: National Institute of Neurological Disorders and Stroke

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.