Szorulás gyermekeknél

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

Constipation in children, Childhood constipation, Székrekedés gyermekeknél, Konsztipáció gyermekeknél, Obsztipáció gyermekeknél

Mi a szorulás? A szorulás az, amikor a gyermeknek ritkán előforduló, száraz, kemény széklete van, amit nehéz és fájdalmas kinyomnia.

Honnann tudhatjuk, hogy a gyermeknek szorulása van? A következő tünetek lehetnek jelen: – gyakori hasfájdalom, ami jön és elmúlik és a leggyakoribb a köldök körül. – nagyon nagy, száraz székletek. Lehet hogy szét kell szedni a székletet, hogy le lehessen húzni a WC-t. – nedves széklet, ami az alsónadrágba csurog, általában játszás vagy más aktivitás közben. – rossz étvágy – fájdalom a végbél tájékon (az a hely, ahol a széklet elhadja a testet).

Ha a gyermek 2 hónapnál idősebb és szoptatva van, a ritkán előforduló székelés normális lehet. Nincs szükség gyógyításra, hacsak a székletürítés nem fájdalmas.

Mi okozza a szorulást? A gyermekeknél a következő okok lehetnek felelősek a szorulásért: – nem mennek el WC-re, amikor érzik az ingert (túl elfoglaltak lehetnek a játszással) – félnek használni a WC-t idegen helyeken, mint például az iskolában – stresszes életük van (iskolakezdés, veszekedő vagy válófélben lévő szülők) – rostokban szegény étrendje van a gyermeknek – nem isznak elegendő folyadékot

HOGYAN LEHET OTTHON KEZELNI A SZORULÁST?

Ha a gyermek 1 évnél fiatalabb: A gyermeknek elég folyadékot kell innia (anyatej vagy más tej, stb…)

Folyadék mennyiség 24 óra alatt
A gyermek kora Etetés száma / nap Mennyiség / etetés
1 – 2 hét 6 -10 50 – 100 ml
3 hét – 2 hónap 6 – 8 120 – 150 ml
2 – 3 hónapig 5 – 6 150 – 175 ml
3 – 6 hónapig 4 – 5 175 – 250 ml
6 – 12 hónapig 3 – 4 175 – 225 ml

Ha a gyermek kevesebb mint 4 hónapos – adjunk 5 ml (egy teáskanál) fehér cukrot vagy kukoricaszirupot – adjunk 30 – 60 ml aszaltszilvalevet 2 x naponta – adjunk 120 -180 ml nem felhígított almalevet egy etetés helyett Ha a gyermek 4 hónapnál idősebb adhatunk magas rosttartalmú ételeket, mint például gyermek gabonapelyheket, kifacsart vagy aszalt gyümölcsöket, főleg szilvát, gyümölcsöt és zöldséget.

Ha a gyermek 1 évnél idősebb Adjunk a gyermeknek magas rosttartalmú ételeket:

Hogyan növeljük a gyermek étrendjének rosttartalmát
Zöldségek Bab, borsó, kukorica, brokkoli, karfiol, főttburgonya, héjábansült krumpli
Gyümölcsök (a nyers gyümölcs a legjobb) Alma héjjastól, szőlő (kettévágva, ha a gyermek kevesebb, mint 4 éves), sárgabarack, őszibarack, körte, mazsola, füge, aszaltszilva, datolya, gyümölcshéja, más szárított gyümölcsök, gyümölcslevek (főleg aszaltszilvalé)
Egészszemes ételek darakorpából készült ételek, barnarizs, zabpehely, egészmagos kenyér, pattogatott kukorica, magvak, diók (az utolsó 3 ételt csak 4 év felett ajánlatos adni)
Adjunk magas rosttartalmú összetevőket a receptjeinkhez Adjunk mazsolát a gabonapelyhekhez, salátákhoz,tízóraihoz és uzsonnához. Adjunk természetes darakorpát a hamburgerhúshoz, pudinghoz és palacsintához.

Kerüljük el azoknak az ételeknek a nagymennyiségű fogyasztását, amelyek szorulást okoznak, például: tej, fagyi, sajt, jogurt vagy főtt sárgarépa.

Biztassuk a gyermeket, hogy gyakran tornázzon

Biztassuk a gyermeket, hogy sok folyadékot igyon

Csökkentsük azon élelmiszerek fogyasztásat, amelyeket feldolgozunk. Ezalatt értjük a túlfőtt ételeket, a mixelt és darált ételeket, ugyanis ezzel is csökkentjük a rostok nagyságát.

Mit tegyünk, ha a gyermeknek végbélfájdalma van. – használjunk meleg fürdővizet 60 ml szódabikarbóna hozzáadásával. Ez segíthet a végbél elernyesztésében és a széklet ürülésében. – 3 évnél idősebb gyermekeknél próbálkozhatunk ingerelni a végbelet pálcikára erősített vattával, amire vazelint teszünk. – ha ezek a dolgok nem működnek, akkor próbálkozhatunk glicerin kúppal, amit a gyógyszertárban lehet kapni.
HOGYAN ELŐZHETŐ MEG A SZÉKREKEDÉS? – Tálaljunk a gyermeknek magas rosttartalmú ételeket. – Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk sok folyadékot igyon. – Figyelmeztessük a gyermeket, hogy minden nap kb. ugyanabban az időben menjen el WC-re “kakilni”. Fejlesszünk ki egy napi rutint.

Mikor forduljak segítségért? – ha a gyermek rosszabbul érzi magát, mint például hasi fájdalma, láza, hányingere van. – még mindig problémák vannak 1 hét magas rostos étrend után – ha a gyermek kevesebb, mint 6 hónapos és több, mint 1 hétig nem volt széklete (figyeljünk arra, hogy a széklet lágy legyen) – ha a gyermek több,mint 6 hónapos és több, mint 3 napja nem volt széklete, vagy a széklet kemény.

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.