Dermatomyositis

nov 17th, 2010 | By | Category: Bőrgyógyászat

Képek forrása: Wikipedia.org

A dermatomyositis a gyulladásos myopátiák csoportjába tartozik. Ez a betegség, amelynek elég súlyos a kezdeti fellépése, egyaránt érinti a gyermekeket és a felnőtteket. A nőket gyakrabban támadja, mint a férfiakat. A betegség jellegzetes vonása az izomgyengeséggel járó kiütések, vagy az izomgyengeséget megelőző kiütések. A kiütések kékes-lilás foltok, amelyek tipikus megjelenési helyei az arc, nyak, váll, felső mellkas, könyök, térd, hát és az ujjak hajlatai. Néhány betegnél mészlerakódás következhet be, amelyek mint kemény csomók jelennek meg a bőr alatt. A leggyakoribb tünet az izomgyengeség, amely főleg a törzshöz közeli izmokat érinti. Végül a betegeknek nehezükre esik felállni az ülő helyzetből, felmenni a lépcsőkön, tárgyakat felemelni vagy a karjaikat a fejük fölé emelni. A törzstől távolabb eső izmok a betegság folyamán szintén érintve lehetnek. Nyelési problémák is felléphetnek (dysphagia). Néha az izmok sajoghatnak és fájhatnak az érintésre. A betegek fáradékonyak lehetnek, súlyt veszthetnek és alacsony lázuk is lehet.

Gyógyítás:
Általában a gyógyítást steroidokkal kezdik, mint pl. a Prednizon. Azoknál a betegeknél, akiknél a Prednizon hatástalan, immunrendszert elnyomó gyógyszereket is próbálhatnak, mint pl. Azathiprin és Metotrexát. Az intravénás immunoglobulin hatásosnak és biztonságosnak bizonyult. Fizioterápia ajánlatos az izmok működés-képességének a megőrzésére, és hogy kivédjük az izmok sorvadását.

Mi a prognózis?
A legtöbb eset jól felel a gyógyításra. A szív és tüdőbetegeknél a betegség általában súlyosabb és jobban ellenáll (rezisztens) a gyógyításnak.

ICD-10 M33.0-M33.1 (ILDS M33.910)
ICD-9 710.3
DiseasesDB 10343
MedlinePlus 000839
eMedicine med/2608 derm/98
MeSH D003882

Vissza a Bőrbetegségek – Bőrgyógyászat fő oldalára >>>>

Bőrbetegségek abc-sorrendben:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZ

Egyes bőrbetegségek tipikus előfordulási helyei:

A bőr felépítése:

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.