Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

RTG (Röntgen)

Fájdalommentes kivizsgálás, ahol a beteg kivizsgálandó testrésze a röntgen sugarakat kibocsájtó lámpa és a film, vagy más érzékelő közé van helyezve. A legtöbb kivizsgálásra nem kell felkészülni. A kiviszgálás előtt el kell távolítani azokat a ruhadarabokat vagy ékszereket amik a röntgen sugár útjába volna. A kivizsgálás csak 1-2 másodpercig tart. A kivizsgálás után vissza lehet térni megszokott tennivalónkhoz. 

Vannak komplikált röntgen kivizsgálások is amikre speciális felkészülés szükséges, percekig tartanak és kellemetlenek lehetnek. Ilyenek a nyelőcső és gyomor, vagy vastagbél kivizsgálások. 

A kivizsgálás eredménye egy árnykép ami nagyban segít az orvosnak a megfelelő diagnózis felállításában attól függetlenül, hogy normális, vagy rendellenes a lelet. Néha egy bizonyos rendellenesség változásainak útonkövetésére van használva, vagy egészséges emberek szűrővizsgálatára.   

A kivizsgálás nem veszélytelen, ugyanis az ember radioaktív sugárzásnak van kitéve. Igaz a modern röntgen berendezések igen kis mennyiségű sugárzást bocsájtanak ki, de a terhesség alatt ha lehet elkerülendő. Szintén ha lehet akkor a nemi szerveket és a pajzsmirigyet  kitakarják. 

vissza a Kivizsgálások oldalra 

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva