Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

Ágyéki gerincsérv

Lumbar disk herniation, Ágyéki porckorong sérv, Ágyéki porckorong kidülledés, Lumbális discus protrusio, Lumbális discus heniatio

Az ágyéki porckorongsérv az ágyéki csigolyákat elválasztó rugalmas korongok kitüremkedése. Minden porckorongnak van egy ruganyos gél szerű magja, amely ha a porckorongot sérülés éri, kitüremkedhet a porckorongból. Ha ez a kitüremkedés olyan helyen történik, ahol nem fut semilyen ideg sem, akkor ez nem jár különösebb fájdalommal. Mivel a gerinccsatorna korlátolt térfogatú, a kitüremkedő porckorong részei nyomni foglák a kilépő idegeket. Ez a nyomás az idegekre a következő tünetekkel járhat: fájdalom, zsibbadtságérzet, vagy gyengeség az ágyékban, alsó végtagokban, vagy a lábfejben.

A porckorong leggyakrabban 25 és 45 év között türemkedik ki. Ennek az oka, hogy 25 éves kor körül jelentkeznek a porckorong degeneráció első jelei. A porckorong veszt a víztartalmából és vékonyodik. Ez hajlamossá teszi a mindennapi tevékenységek által keletkezett sérüléseknek. A porckorongh könnyen megsérülhat éles előrehajolásoktól, vagy fordulásoktól, vagy ha az ember nem helyesen emel meg nehéz tárgyakat. Ha a porckorong kitüremkedik, az szintén az azt körülvevő szövetek gyulladásával és dagadásával járhat. A 45 éveseknél a porckorongot erős rostos szövet kezdi el körülvenni, ami megnehezítti a felül említett sérülések kialakulását.

Mik a tünetek?
Általában derékfájással kezdődik, vagy a múltban már voltak derékfájésos problémák. Amikor a porckorong magja kitüremkedik a korongból, akkor a derékfájdalom átmegy az ülőideg fájdalomba. Ez a fájdalom az ágyékból az alsó végtagon keresztül a lábfejbe sugároz. A fájdalmat villámcsapás szerűnek szok
ták leírni. Az ülőideg fájdalom a legerősebb amikor a beteg áll, járkál, vagy ül. A fájdalom enyhül, amikor a beteg lefekszik. Az izmok a lábban legyengülhetnek és a reflexek etűnhetnek, vagy gyengülhetnek.

Hogyan diagnosztizálják?
1. A röntgen kimutathat degeneratív elváltozásokat az ágyéki gerincszakaszban.
2. CT-myelogram adhadtja a legpontosabb képet a csontok állapotáról
3. MR- t akkor készítenek, ha pontosabb képet szeretnének kapni a puha szövetekről a csontokonkívül.

Gyógyítás:
A klinikai tünetek és a fe
nt említett kivizsgálások alapján az orvos felméri az állapot, és ha súlyosnak találja, akkor továbbküldheti a beteget ortopéd, vagy idegsebészhez.
Az állapot súlyosságától fog függeni a gyógymód. A legtöbb porckorong sérvet (9O%) nem kell megműteni, és konzervatív gyógyítással megoldódik.

A konzervatív gyógymódhoz a következők tartoznak:
1. Az agyék pihentetése kényelmes helyzetben és fájdalmat nem okozó tevékenységek pár napig, vagy hétig.  

2. Gyulladásgátló gyógyszerek használata. Leggyakrabban tabletta formában szedi a beteg (pl. aspirin, ibuprophen, acetaminophen, naproxen,stb...)Ha a fájdalom nagyon súlyos az orvos gyulladásgátló gyógyszert fecskendezhet az epidurális térbe röntgen megfigyelés alatt.
3. Fizikális terápiát végző szakember kidolgozhat rehabilitációs programot (pl. húzatás, ultrahang terápia, elektromos izomstimuláció, vízsugárfürdők stb...), amelyekről már bebizonyosodott, hogy hasznos a porckorongsérvben szenvedő betegeknél.
4. A narkotikumokat tartalmazó gyógyszereket jobb elkerülni.

A sebészeti kezelés:
A sebészeti beavatkozást csak akkor alkalmazzák, ha a konzervatív gyógymód nem eredményezett jelentős javulást. A sebészeti eljárás a betegség súlyosságatól függ. A leggyakoribb műtét a microdiskectomia. Itt a porckorong egy részét eltávolítják. Ez a beavatkozás általában sikeres.
Az elmúlt években kezdték el használni az endoszkópos microdiskectomiát, ami a nyílt microdiskectomiával szemben sokkalta kevésbé invazív es a műtét utáni felépülés gyorsabb.

Rizikó tényezők:
A dohányosoknál gyakrabban fordul elő a porckorongsérv, valószínűleg a porckorong rossz vérkeringése
miatt.
Akinek már volt egy porckorongsérvje, nagyobb az esélye, hogy még egyszer megtörténik vele.

Fórum az oldalhoz

kapcsolódó oldalak:
Izületek, izmok és csontok
Bokaficam
Kéztőcsatorna szindróma
Chondromaláció,
Derékfájás
Dermatomyositis
Golfkönyök
Izom görcsök a lábban
Kubitális csatorna szindróma
Lábfejtörés
Nyugtalan lábak szindróma
Talp fascia gyulladása
Teniszkönyök
Váll nyálkatömlő és ín gyulladás
Vádli görcsök

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva