Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

Pszoriázis - pikkelysömör

Psoriasis

DermAtlas: FOOT - psoriasis
© 2001-05, DermAtlas
DermAtlas: SOLE - psoriasis
© 2001-05, DermAtlas
DermAtlas: FOOT - psoriasis
© 2001-05, DermAtlas
DermAtlas: HAND - psoriasis
© 2001-05, DermAtlas

A krónikus bőrbetegségek közül a legyakrabban előforduló a pikkelysömör. A betegség lényege az epidermális proliferáció. Abetegségben örökletes tényezők is közrejátszanak. Oka nem ismert. Leggyakrabban felnőtt korban jelentkezik és hullámokban (lökésekben) jön. Ezeknek a lökéseknek a kiváltó okai lehetnek a vakaródzás, erős napfény, nyomás stressz, stb...

A betegség jellegzetes vonásai a pikkelyesedés, főleg a könyökön, térdeken, hajjal bevont fejbőrön, keresztcsont körül, végbél tájékán és a köldök körül. A betegség kiterjedhet az egész testre is. A bőrelváltozások enyhén pirosak, enyhén kidomborodóak és ezüstösen csillogó pikkelyekkel vannak borítva. Abőrelvéltozás határai élesek. A nedves testredőket a gócok elkerülik.

Ha a pikkelyes réteget eltávolítjuk vagy ha vakaródzás közben lejön, akkor kis pontszerű vérzések alakulnak ki. Ezt a képet véres harmatcseppjelenségnek nevezik.

A pszoriázis kiterjedhet a körmökre is, ahogy ez az első képen jól látszik.  A körmökön kis horpadások jelentkeznek.

A betegség a mozgástér fájdalmas korlátozásához vezethet abban az esetben, ha az ízületekre is kiterjed. Főleg a kis ízületeket támadja meg, amelyek bedagadhatnak és megmerevedhetnek.

Pszoriázis az arcon:
A ps
zoriázis kb. 25%-ban érinti az arcot. A gyógyítás korlátozott a topikus szteroidok mellékhatásai végett az arcbőrön, ami nem olyan vastag, mint a test többi részén. Szintén korlátozott az emelkedett érzékenység végett a standard kezelésre.
Calcipotriol használata az arcon és más érzékeny testrészeken nem ellenjavallott, viszont óvatosnak kell lenni. A betegnek tisztába kell lennie az iritációval ami a kezeléssel járhat. Az érzékenység betegtől függően változó lehet. Azoknál a betegeknél akik jól tűrik, biztonságosan lehet használni egyszer vagy kétszer naponta (ahogy szükséges) korlátlan ideig.

vissza a bőrgyógyászati témák oldalra
vissza a bőrgyógyászati szakoldalra

Fórum és hozzászólások az oldalhoz

További képeket szívesen fogadunk.

kapcsolódó oldalak:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases, Skin disorders, Dermatology


vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva