Pirula.net

Üdvözöljük a Pirula oldalain, amihez BÁRKI hozzájárulhat, belejavíthat és hozzászólhat.

 
Google
Web pirula.net

 

Normálértékek                                                     használt rövidítések 
Laboratory normals

VEGYES FÉRFIAK NŐK GYERMEKEK
artériás vérgázok AVG AVG  
életjelek életjelek életjelek életjelek
vénás vérgázok VVG VVG  
VÉRBEN      
acetaminophen acetaminophen acetaminophen  
Aceton/Acetoacetát 0,3-2,0 mg/dl
<0,3 mmol/l
0,3-2,0 mg/dl
<0,3 mmol/l
 
Adenokortikotrop hormon (ACTH) 2-11,4 pmol/l (pg/ml x 0,2202 = pmol/l) 2-11,4 pmol/l (pg/ml x 0,2202 = pmol/l)  
Alanin traszamináz (ALT) < 30 U/l <25 U/l 0-1 év   <42 U/l
1-18 év   4-30 U/l
Albumin 35 - 50 g/l 35-50 g/l 0-6 hó        32 - 48 g/l
6 hó-2 év   37 - 57 g/l
> 2 év        33 - 58 g/l
Alfa-1 antitripszin  0,9-2 g/L 0,9-2 g/L  
Alkalikus foszfatáz
(ALP)
38–126 IU/l 38–126 IU/l  
Amiláz <220 U/L <220 U/L  
Ammónia 80-110 µg/dl
47-65 µmol/l
80-110 µg/dl
47-65 µmol/l
 
Anion-gap 8-12 mval/l
8-12 mmol/l
8-12 mval/l
8-12 mmol/l
 
Antistreptolysin O titer <166 Todd egység/ml
<120 IU/L
<166 Todd egység/ml
<120 IU/L
<166 Todd egység/ml
Apolipoprotein A-I >1,15 g/L >1,15 g/L  
Apolipoprotein B <1,0 g/L <1,0 g/L  
AST <166 Todd egység/ml <166 Todd egység/ml <166 Todd egység/ml
ß-hCG   terhesség alatt  
B12-vitamin 145-637 pmol/L 145-637 pmol/L  
Bilirubin - össz 0,3-1,0 mg/dl
5-17 µmol/l
0,3-1,0 mg/dl
5-17 µmol/l
 
Bilirubin - indirekt 0,2-0,7 mg/dl
3,4-12 µmol/l
0,2-0,7 mg/dl
3,4-12 µmol/l
 
Bilirubin - direkt 0,1-0,3 mg/dl
1,7-5,0 µmol/l
0,1-0,3 mg/dl
1,7-5,0 µmol/l
 
C-reaktív protein
C reaktív fehérje 
<5,2 mg/L <4,6 mg/L 6 év alatt: <2,2 mg/L
1 napos: <3,5 mg/L
CA 125 0-35 U/l 0-35 U/l  
CA 15-3 <22 U/ml <22 U/ml  
CA 19-9 <37 U/ml <37 U/ml  
CA 72-4 <4 ng/ml <4 ng/ml  
CEA 0-2,5 ng/dl
0-2,5 µg/l
0-2,5 ng/dl
0-2,5 µg/l
 
Cisztatin C 0,50-0,96 mg/L 0,50-0,96 mg/L  
CK 24-195 U/L 24-195 U/L  
CK-MB <25 U/L és < 6% <25 U/L és < 6%  
Cöruloplazmin 27-37 mg/dl
1,8-2,5 µmol/l
27-37 mg/dl
1,8-2,5 µmol/l
 
CRP <0,8 mg/dl <0,8 mg/dl  
Eritrociták 4.6-6.0 x 1012/l 4.0-5.4 x 1012/l ERY
Eritrociták 50 év felett 4.4-5.8 x 1012/l 4.0-5.6 x 1012/l  
Fehérje - össz 6-8,5 g/dl
60-85 g/l
6-8,5 g/dl
60-85 g/l
 
Fehérvérsejt (WBC) 4.0-10.0 x 109/l 4.0-10.0 x 109/l WBC
Ferritin 16,4-323 µg/L 16,4-323 µg/L  
Fólsav 7,0-39,7 nmol/L 7,0-39,7 nmol/L  
Foszfát 3,0-4,5 mg/dl
1,0-1,5 mmol/l
3,0-4,5 mg/dl
1,0-1,5 mmol/l
 
Fruktózamin <285 µmol/L <285 µmol/L  
Gamma GT 5-85 U/l 5-55 U/l  
GGT (γGT) 5-85 U/l 5-55 U/l  
Glukóz 70-110 mg/dl
4,0-6,0 mmol/l
70-110 mg/dl
4,0-6,0 mmol/l
 
GOT <40 U/L <40 U/L  
GPT <40 U/L <40 U/L  
Haptoglobin 0,3-2 g/L 0,3-2 g/L  
HCT (hematokrit) 42-54 % 38-50 % HCT
hematokrit (HCT) 42-54 % 38-50 % HCT
hemoglobin (HGB) 130-180 g/l 120-160 g/l HGB
Homocisztein < 12,5 µmol/L < 12,5 µmol/L  
Húgysav 220-420 µmol/l 140-340 µmol/l  
IgA  0,9-4,1 g/L 0,7-3,7 g/L  
IgG 6,9-14 g/L 6,9-14 g/L  
Ig kappa könnyűlánc 1,38-3,75 g/L 1,38-3,75 g/L  
Ig lambda könnyűlánc 0,93-2,42 g/L 0,93-2,42 g/L  
IgM 0,34-2,1 g/L 0,4-2,4 g/L  
Kappa-lambda arány 1,17-2,93 1,17-2,93  
Karbamid 15-50 mg/dl
2,5-6,7 mmol/l
15-50 mg/dl
2,5-6,7 mmol/l
 
Kálium 3,5-5,0 mval/l
3,5-5,0 mmol/l
3,5-5,0 mval/l
3,5-5,0 mmol/l
 
Kalcium - össz 8,5-10,6 mg/dl
2,12-2,65 mmol/l
8,5-10,6 mg/dl
2,12-2,65 mmol/l
 
Kalcium - ionizált 4,0-5,0 mg/dl
1,0-1,25 mmol/l
4,0-5,0 mg/dl
1,0-1,25 mmol/l
 
Klorid 95-105 mval/l
95-105 mmol/l
95-105 mval/l
95-105 mmol/l
 
Koleszterin koleszterin-férfiak koleszterin-nők  
Kolinészteráz 4,3-13,2 kU/L 4,3-13,2 kU/L  
Komplement - CH50 150-250 U/ml
1,5-2,5 g/l
150-250 U/ml
1,5-2,5 g/l
 
Komplement C3 55-120 mg/dl
0,55-1,2 g/l
55-120 mg/dl
0,55-1,2 g/l
 
Komplement C4 20-50 mg/dl
0,2-0,5 g/l
20-50 mg/dl
0,2-0,5 g/l
 
Konjugált bilirubin < 4 µmol/L < 4 µmol/L  
kortizol (24 órás) 10-100 mcg/24 óra 10-100 mcg/24 óra  
kortizol  6-23 mcg/dl 6-23 mcg/dl  
Kreatinin 62-106 µmol/L 44-97 µmol/L  
Kreatinin clearance (CCLR) 95-160 mL/perc 95-160 mL/perc  
Laktát 0,6-1,8 mval/l
0,6-1,8 mmol/l
0,6-1,8 mval/l
0,6-1,8 mmol/l
 
LDH 230-460 U/L 230-460 U/L  
Leukociták 4.0-10.0 x 109/l 4.0-10.0 x 109/l WBC
Lipáz <210 U/L <210 U/L  
Lítium (terápiás tartomány) 0,6-1,2 mmol/L 0,6-1,2 mmol/L  
Lp(a) <300 mg/L <300 mg/L  
Magnézium 1,5-2,1 mval/l
0,75-1,05 mmol/l
1,5-2,1 mval/l
0,75-1,05 mmol/l
 
MCV 80-98 fl 80-98 fl MCV
MPV      
Nátrium 135-145 mval/l
135-145 mmol/l
135-145 mval/l
135-145 mmol/l
 
Normalizált Ionizált kálcium 1,13-1,32 mmol/L 1,13-1,32 mmol/L  
Ozmolaritás 285-295 mosm/l
285-295 mosm/l
285-295 mosm/l
285-295 mosm/l
 
PDW 9-13 fL 9-13 fL  
Prosztata savi foszfatáz <3,5 U/L <3,5 U/L  
Protrombin szint (bővebben) (bővebben) (bővebben)
RDW 11.5-14.5% 11.5-14.5%  
Savi foszfatáz  <6,6 U/L <6,6 U/L  
Számított GFR (Cockroft-Gault) 90-120 mL/p /1.73 m2 90-120 mL/p /1.73 m2  
Számított GFR (Négyzetes) 90-120 mL/p /1.73 m2 90-120 mL/p /1.73 m2  
Számított GFR (MDRD) 90-120 mL/p /1.73 m2 90-120 mL/p /1.73 m2  
T3 80-200 ng/dl vagy
1,2-3,1 nmol/l
80-200 ng/dl vagy
1,2-3,1 nmol/l
 
T4 5,4-11,5 ug/dl vagy
57-148 nmol/l
5,4-11,5 ug/dl vagy
57-148 nmol/l
T4
Thyroxin (T4) 5,4-11,5 ug/dl vagy
57-148 nmol/l
5,4-11,5 ug/dl vagy
57-148 nmol/l
Thyroxin (T4)
Totál bikarbonát 22-31 mmol/L 22-31 mmol/L  
Totál bilirubin  3-17 µmol/L 3-17 µmol/L  
Totál kálcium  2,1-2,6 mmol/L 2,1-2,6 mmol/L  
Totál protein  60-80 g/L 60-80 g/L  
Transzferrin 160 to 370 mg/dl 160 to 370 mg/dl  
Triglicerid 50-150 mg/dl
0,6-1,8 mmol/l
50-150 mg/dl
0,6-1,8 mmol/l
 
Trombociták 160 - 350 x 109/l 170 - 375 x 109/l PLT
TSH 0,4-4,2 mIU/l 0,4-4,2 mIU/l  
Urea 3,6-7,2 mmol/L 3,6-7,2 mmol/L  
Vas 85-170 µg/dl
15-30
µmol/l
65-155 µg/dl
12-27
µmol/l
 
Vérlemezkék 160 - 350 x 109/l 170 - 375 x 109/l PLT
Vitamin B12 40-150 mg/dl
0,45-1,5 mmol/l
40-150 mg/dl
0,45-1,5 mmol/l
 
       
VIZELETBEN      
albumin (24 órás gyűjtés) normális <20µg/min
mikroalbuminúria
20-200 µg/min
makroalbuminúria
>200 µg/min
normális <20µg/min
mikroalbuminúria
20-200 µg/min
makroalbuminúria
>200 µg/min
 
albumin normális <2.8 mg/mmol creat.
mikroalbuminúria
> 2.8
 
normális <2.8 mg/mmol creat.
mikroalbuminúria
> 2.8
 
 
Amiláz <900 U/L <900 U/L  
Ca-ürítés 2,5-7,5 mmol/nap 2,5-7,5 mmol/nap  
Foszfát 12,9-42 mmol/nap 12,9-42 mmol/nap  
Kreatinin ürítés 7100-17700 µmol/nap 5300-15900 µmol/nap  
Glükóz <0,6 mmol/L <0,6 mmol/L  
Húgysav 1,48-4,43 mmol/nap 1,48-4,43 mmol/nap  
Kálcium < 7,5 mmol/nap < 6,25 mmol/nap < 0,15 mmol/kg/nap
Kálium 25-125 mmol/nap 25-125 mmol/nap  
Kappa-lambda arány 0,75-4,5 0,75-4,5  
Klorid 110-250 mmol/nap 110-250 mmol/nap  
Kreatinin 0,124-0,230 mmol/kg/nap 0,097-0,177 mmol/kg/nap  
Nátrium 40-220 mmol/nap 40-220 mmol/nap  
Ozmolalitás vizelet 50-1200 mmol/kg 50-1200 mmol/kg  
Totál protein 0-150 mg/L 0-150 mg/L  
Urea 330-580 mmol/nap 330-580 mmol/nap  
       
Liquorban      
Glükóz  2,22-3,89 mmol/L 2,22-3,89 mmol/L  
Totál protein  150-450 mg/L 150-450 mg/L  

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:



e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva