Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

Szorulás (felnőtteknél)

Constipation in adults

KÉSZÜLŐBEN !!!

Székrekedésről akkor beszélünk, amikor általában kevesebb mint 3-szor hetente van kemény, száraz, kis mennyiségű széklet. Azoknak az embereknek, akiknek szorulásuk van, a székelés nehéz és fájdalmas. Ezen kívül mindig felfújtnak, nyúzottnak érzik magukat. Sok ember azt gondolja magáról, hogy székrekedésük van, ha nincs minden nap székletük. Pedig normális lehet az is, ha valakinek csak 3-szor hetente, vagy ellenkezően 3-szor naponta van széklete. Ezen kívül néhány embernek természetesen keményebb a széklete. A legtöbb ember valamikor az élete során szenvedett székrekedésben. Ennek a rossz étkezés, vagy a mozgás hiánya az okozója. A legtöbb esetben ez átmeneti probléma. Gyakori probléma nőknél, gyermekeknél és 65 év feletti embereknél. Terheseknél, szülés után és sebészeti beavatkozás után is gyakori.

Ahogy az étel áthalad a beleken a vastagbélbe jutva a víz felszívódik, és ottmarad a hulladékanyag, ami a székletet képezi. Az izom összehúzódásai a székletet a végbélnyílás felé nyomják. Aszéklet száraz és kemény lesz ha túl sok víz szívódik fel. Ennek oka az, hogy az izom összehúzódások lassúak és gyengék, ami végett a széklet túl lassan halad a végbélnyílás felé.

A szorulás leggyakoribb okozói:
1
- kevés rost az ételben
Kevés zöldség, gyümölcs, egészmagvú gabonatermékek bevitele és sok zs
ír, sajt, tojás, húsok bevitele. A rost az ételnek az a része, amit a szervezet nem tud megemészteni.
2 - kevés folyadék bevitele
3 - mozgáshiány
4 - gyógyszerek

A székrekedés leggyakoribb okozója a kevés rost (ami általában a zöldségben, gyümölcsben, egészmagvú ételekben) és a sok zsír (sajtok, tojás, húsok) fogyasztása. Azoknak az embereknek akiknek az étrendjük magas a rostokban kissebb az esélyük székrekedésre. A rost (vízben oldódó, vagy nem oldódó) a gyümölcsök, zöldségek, egészmagvas ételek azon része, amit nem tudunk megemészteni. A vízben oldódó rost lágy zselé alakú formázatot vesz fel a belekben. A vízben nem oldódó rost változatlan alakban végig megy a beleken. Ez a lágy és nagy térfogatú rost segít megelőzni a száraz, kemény széklet kialakulását. A napi ajánlott rostbevitel 20-35 gram. Az emberek általában 5-20 gram rostot esznek. Mind a gyerekek, mind a felnőttek, túl sok feldolgozott ételt fogyasztanak, amiből a természetes rost hiányzik. Az idős emberek a fogaik miatt sokszor kevés nyers ételt esznek.

Kevés folyadék fogyasztása.
A folyadék, mint a víz és a gyümölcslé is hozzájárul a széklet térfogatának megnöveléséhez, és így a székelés könnyebb lesz. A székrekedésben szenvedő embereknek ajánljuk a magas folyadékbevitelt, kb. 2 litert naponta. A koffeint tartalmazó folyadékok dehydratáló (vízhajtó) hatásúak.

A testmozgás hiánya.
Azt is tudjuk, hogy a testmozgás hiánya székrekedést okoz. Ezért például nagyon gyakori azoknál, akik betegségük miatt ágyhoz vannak kötve.

Gyógyszerek.
A fájdaloncsillapítók (főleg a narkotikumok), azok a gyomorsavgátló gyógyszerek (antacidumok) amelyek aluminiumot tartalmaznak, görcsoldók (antispazmodikumok), antidepresszánsok, vasat tartalmazó gyógyszerek, vízhajtók és az epilepsziára használt gyógyszerek szorulást okozhatnak.

Irritábilis bélszindróma
Ezt a szindrómát szpasztikus colonnak is h
ívják, mivel a vastagbél szpazmusai (görcsei) befolyásolják a bélműködést. A székrekedés és a hasmenés egymás után váltakozhatnak. A tünetekhez tartoznak a hasi görcsök és felfújódás. Az irritábilis bélszindróma tünetei egy egész életen keresztül megfigyelhetők, de nem életveszélyesek. Tünetei rosszabbak a stressz hatására, de az orvosok még nem találták ki az okozóját és semmilyen abnormális elváltozást nem látni a bélben sem.

A mindennapos rutin megváltozása
Terhesség alatt a hormonális változások és a nagy méh nyomása a belekre, szorulást okozhat. Az idős korral járó lelassult anyagcsere és izom tónus szintén szorulást okozhat. Nagyon gyakori ok lehet az utazás amikor az emberek étrandje és a mindennapos rutin megváltozik.

Hashajtók rendetlen használata
A szorulásról keringő rémhírek a hashajtók rendetlen használatához vezettek. Ez különösen gyakori az idősebb felnőtteknél akik el vannak foglalva azzal, hogy minden nap legyen székletük.

Hashajtókra általában nincs szükség és használatukra rá lehet szokni. A vastagbél egy idő után a hashajtókra fog hagyatkozni, hogy a székletet kinyomja. Idővel a hashajtók megkárosíthatják a vastagbél idegsejtjeit és képtelenné teheti a normális összehúzódásra. Ugyan ezért az okért a rendszeres beöntések a normális székelés elvesztéséhez vezethet.

A széklet inger figyelmen kívül hagyása.
Azok az emberek akik rendszeresen figyelmen kívül hadják az ingert egy idő után nem is fogják érezni az ingereket és szorulás alakulhat ki. Néhány ember azért fogja vissza a székletet, mert nincs odahaza és nem akarja használni a nyilvános vagy munkahelyi illemhelyet. Vannak akik emócionális stressz vagy a nagy elfoglaltság végettfogják vissza a székletet. A gyermekek visszatarthatják a székletet, mert a WCre szoktatás túl stresszes folyamat a számukra, vagy mert nem akarják abbahagyni a játszást.

Betegségek
Idegrendszeri megbetegedések, anyagcserezavarok, hormonzavarok, és szisztémás betegségek amelyek szerv rendszereket érintenek. Ezek a betegségek lelassíthatják a széklet haladását a vastagbélben, végbélben, vagy a végbélnyílásnál. A betegségek listája a következő:

Idegrendszeri megbetegedések:
- Sclerosis Multiplex
- Parkinson betegség
- Krónikus idiopatikus bél pseudoelzáródás
- Szélütés
- Gerincvelősérülés

Anyagcserezavarok:
- Cukorbetegség
- Pajzsmirigy hormon túltangés, vagy hiány 
- Urémia

Szisztémás rendellenességek
- Amyloidózis
- Lupus (bőrfarkas)
- Scleroderma


Kapcsolódó oldalak:
Belek

Álszékrekedés szoptatott gyermekeknél - Pseudoconstipation in breastfed children
Appendicitis - Appendicitis
Appendicitis acuta - Acute appendicitis
Gyomorkapuszűkület - Piloric stenosis
Irritábilis bélszindróma - IBS - Irritable bowel syndrome
Székrekedés (gyermekeknél) - Constipation in children
Székrekedés (felnőtteknél) - Constipation in adults

Szorulás (gyermekeknél) - Constipation in children
Szorulás (felnőtteknél)
- Constipation in adults

Vakbélgyulladás - Appendicitis

Fórum és hozzászólások az oldalhoz

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva