Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

D vitamin a szoptatott gyermekeknél

Vitamin D supplementation in breastfed children.

Sok szakértő egyetért abban, hogy a vitaminok pótlására nincs szükség normális, egészséges, érett szoptatott gyermeknél. A vitamin D körül még mindig viták vannak. A legtöbb anyának a szervezetében elegendő a D vitamin szint (Lawrence 1994), ami egyenesen arányos az anyatejben lelhető D vitamin szinttel. Az anya, akkor lenne különösebb veszélynek kitéve, hogy a D vitamin szintje lecsökken, ha tegyük fel északi országokban élne és sötétebb lenne a bőre szine, ami egy átlagos magyar anyukánál, aki törődik magával a  terhesség alatt és vitaminokat szed (D vitamint beleszámítva), nagyon nem valószínű. 

A gyermeknek elegendő 30 perc hetente a napon pelenkában , vagy 2 óra hetente felöltözve sapka és kesztyű nélkül, hogy szinten tartsa a D vitamin szintjét (Specker et al., 1994, 1985.)

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Szervezet (NIH) csak azoknak a gyermekeknek ajánlja a D vitamin pótlását, akiknek az anyukájuk D vitamin hiányban szenved és akik nincsenek elegendő napfénynek kitéve. Az ajánlott mennyiség 5-7.5 mikrogramm naponta. 

Sok szakértő úgy gondolja, mivel a D vitamin pótlása olcsó és aránylag veszélytelen, jobb a biztonságos utat választani és pótolni a D vitamint.  

Kapcsolódó oldalak:
Gyermekek

Fórum és hozzászólások az oldalhoz

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva