Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

Lázgörcsös gyermek

A child with febreile seizures, Febrile seizures

Mi a lázgörcs?
A lázgörcs olyan rázkódás amit láz, vagy a megemelkedett testhőmérséklet okozhat. A roham alatt a gyermek elveszti az eszméletét, nagyon sápadtnak tűnhet, aszája körül kékesnek tűnhet a bőr sz
íne, az izmok megfeszülhetnek, majd később rángatódzani kezdhetnek. A romam néhány másodperctől egészen néhány percig tarthat.

Milyen gyakori a lázgörcs?
Elég gyakoriak. Körülbelül a gyermekek 3%-ánál fordul elő. A leggyakrabban 3 hónap és 4 év között fordul elő.

Károsak a lázgörcsök?
Nagyon ijesztőnek nézhetki egy lázgörcs roham, de ártalmatlan. Általában rövid ideig tartanak és nem okoznak agykárosodást. A problémák akkor adódnak ha a roham huzamosabb ideig tart ésa gyermek nincs kezelve.

Ismét elő fog fordulni?
30-40%-ban visszatér. Ha a gyermek egy évnél fiatalabb, a visszatérés esélye magasabb. A visszatérésre való esély kissebb ha a gyermek 3-4 éves és nagyon ritka 6 év után.

Vezethetnek a lázgörcsök epilepsziához?
Az epilepsziára való esély enyhén magasabb. A legtöbb gyermeknek NEM LESZ epilepsziája.

Mit tegyek amikor a gyermekemnek lázgörcse van?
Maradjunk nyugodtak és maradjunk a gyermek mellett. Ha a görcsök elkezdődtek semmit sem tehetünk, hogy megáll
ítsuk. A gyermeket az oldalára kell fektetni, hogy a nyál és hányás a szájából kifollyon. A felső térdet hajlítsuk be, hogy a gyermek ebben a testhelyzetben maradjon. Ez a testhelyzet megakadályozza a gyermek megfulladását a nyálon, vagy hányáson. A gyermeket NE mozdulatlanítsuk. A gyermek körül távolítsuk el a kemény vagy éles tárgyakat, amivel megelőzhetjük a sérüléseket. Lazítsuk meg a gyermek ruháját a nyaka körül. Ne tegyünk semmit  a gyermek szájába. Lehetetlen, hogy a gyermek lenyelje a nyelvét. Figyeljük meg a gyermeket a roham alatt, hogy milyen sokáig tart a roham, mely testrészek rángytódzanak, ami hasznos lehet az orvos számára. Néhány gyermeknek az orvos felírhat gyógyszert ami a jövőbeli rohamokat megálítsa. Ezt meg kell beszélni az orvossal. A roham után hagyni kell a gyermeket pihenni, vagy aludni. Az normális, hogy a gyermek aludni akar a roham után.

Mikor kell az orvost hívni, hogy segítsen?
- Ha a roham 5 percnél tovább tart, a gyermeket be kell vinnünk a legközelebbi ügyeletre. A gyermeknek gyógyszerre lehet szüksége ha a roham sokáig tart.
- Ne szálítsuk a gyermeket a roham alatt ha egyedül vagyunk vele. Hívjunk valakit segíteni ha vezetünk, vagy hívjuk a mentőket.
- Ha a roham 5 percnél rövidebb ideig tert, fel kell hívni a gyermek kezelőorvosát, és meg kell vele beszélni, hogy szükségesnek tartja-e, hogy kivizsgálja a gyermeket.

Mikor térhet a gyermek vissza a megszokott tevékenységeihez?
Azonnal a roham után a gyermek fáradt és aluszékony lehet. Nyűgös lehet egy napig. A megszokott tevékenységeket ismét lehet kezdeni amint a gyermek jobban érzi magát. Fel kell h
ívni a gyermek orvosát, ha a gyermek nem tűnik rendben pár nappal a roham után.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a következő rohamokat?
A lázat kordában kell tertani. Nagyon fontos hogy a lázatidőben felismerjük és kezeljük.

Hogyan tudom, hogy a gyermeknek láza van?
A gyermek betegnek néz ki, forró száraz bőre van ami lehet vörös, vagy sápadt, izzadás, reszketés, libabőr, a testhőmérséklet 37oC felett van.
A homérsékletet mérjük meg ahonaljban (ez a legbiztonságosabb a 6 év alatti korozstáljnál)

Hogyan tarthatom kordában a gyermek lázát?
Mérjük meg minden 2-4 órában. Adjunk acetaminophent minden 4 órában ahogy a dobozon fel van tüntetve. Ne adjunk Aspirint. Öltöztessük a gyermeket könnyű trikóba és pelenkába, vagy csak alsóneműbe. Takarjuk be a gyermeket könnyű takaróval ha reszketne. Fürösszük meg a gyermeket langyosv
ízben. Sose fürösszük a gyermeket hideg vízben. A reszketés még felljebb viheti a testhőmérsékletet. A gyermeknek sokat kell innia. Tartsuk a szobát hűvösen, de ne hidegen. Adjunk több időt a gyermeknek a pihenésekre.

2004

Kapcsolódó oldalak:
Lázas gyermek
Gyermekek

Fórum és hozzászólások az oldalhoz

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva