Pirula.net

Üdvözöljük a Pirula oldalain, amihez BÁRKI hozzájárulhat, belejavíthat és hozzászólhat.

 
Google
Web pirula.net

 

Premenstruális szindróma

Premenstrual syndrome, Premenstruális szindróma, PMS

Mi a PMS?
A legtöbb nő a menstruációs cikus vége felé különböző szintű testi vagy hangulati kellemetlen érzést él át. A nők egy kis százalékánál a PMS olyan súlyos lehet, hogy zavarja a kapcsolatot más emberekkel vagy a mindennapos tevékenységeket és általában ilyenkor van a PMS diagnózis felállítva.

Kiket érint a PMS?
30%-a nőknek valamilyen szintű kellemetlen érzésen megy át minden hónapban és körülbelül 5% szenved súlyos tünetekben. A tünetek gyakran az évek során súlyosbodnak, habár a PMS bármikor jelentkezhet a termékeny évek során egészen addig, míg a mentruációs ciklusok ismétlődnek. PMS minden szocioekonómiai osztályban előfordul, és szintén független az emberi fajtól.

Mikor jelentkezik a PMS?
Akkor a leggyakoribb, amikor a menstruáció előtti hét egybeesik egy stresszes álapottal a nő életében. Azoknál a nőknél, akiknek a menstruációs ciklusuk meg van szakítva (terhesség, szoptatás, intenzív sportolás) a PMS eltűnik. Az alul látható ábrán láthatók a különböző PMS megjelenési módok.

 

Mik a PMS jelei?
Depresszió, fáradtság, ingerlékenység, álmatlanság és fejfájás. Az ellenőrzés elvesztése a viselkedésben mindennapos stresszes esetben. Lelki kirohanások. Igaz, hogy néhány nő a tünetek nagymértékű javulását jelzi már pár órával a menstruáció megkezdése után, de a legtöbbnél a tünetek nem tűnnek el, amíg 3 - 4 napig nincsenek a vérzés megkezdése után. A menstruációs görcsök csak rosszabbíthatják a PMS kinyilvánulását. Sok nő, aki a PMS-ben szenved azt állítja, hogy az energia hirtelen megnövekedését és általános jólétet éreznek egy héttel a menstruáció után.

Mia szociális jelentősége a PMS-nek?
A PMS hatását a családra és a társadalomra nehéz lenne felmérni. Néhány PMS-ben szenvedő nő azt áll
ítja, hogy ez az állapot súlyosan károsítja a férjjel, valamint a gyerekekkel fennáló kapcsolatot. Néhány súlyos PMS alkohol fogyasztáshoz, vagy ciklikus depressióhoz vezethet. Néhány nőnek aggodalmai vannak az elvégzett munka minősége felől, amit a PMS alatt végeznek, néhányan pedig akkor érzik magukat a legkreatívabbnak.

Hogyan enyhíthetem a PMS-t?
1) Tanácsadás:
Az első lépés az, hogy többet tanuljunk a PMS alatt uralkodó hangulat és viselkedés természetéről. Megbeszélni a PMS-re vonatkozó tüneteket a partnerünkkel és megkérni őt, hogy ő is vegyen részt a tanácsadáson. Ha úgy gondoljuk, hogy nehezebb számunkra bizonyos dolgokat megbeszélni a partnerünkkel a periódus előtti hétben, akkor írjuk le az aggodalmainkat és beszéljük meg vele később. Miután megértjük, hogy a hormonális hullámok kiválthatnak bizonyos tüneteket, és hogy más nőknek is vannak ilyen problémáik, készek vagyunk arra, hogy elkezdjük PMS tünetek feljegyzésének fontos folyamatát.

2) A tünetek feljegyzése: Fel kell jegyezni a menstruációs ciklust és a testi és hangulati változásokat ahogy jönnek. Ez segíteni fog a tünetek jövőbeli előrejelzésében és kiszámíthatóságában. Sok nő a feljegyzésekhez igazítja a jövőbeli aktivitását és terveit, és így elkerülheti a stresszes helyzeteket. A feljegyzések segíthetnek az orvosnak más menstruációs problémák feltárásában is, mint például rendszertelen ciklus, vagy erős folyás.

3) Életvitel változtatás: Ha ezek a problémák olyan súlyosak, hogy tanácsadás és a megnyugtatás nem elég, akkor az életvitel megváltoztatása segíthet. A rendszeres napi torna csökkentheti a streszt. Tudtára kell adni a családtagoknak, ha nem érezzük magunkat jól, és meg kell őket kérni arra, hogy segítsenek a háztartásban. Időt kell szakítani magunkra. Olvassunk, vagy szunyólkáljunk. Nagyon sok diéta létezik, de egyiknek sincs tudományos háttere. Kisebb porciók evése gyakrabban segíthet. A édesség, sós ételek, koffein vagy alkohol fogyasztása is kiválthatja a tüneteket. Például,ha az alkohol fogyasztása után a hangulati fellángolás észlelünk, akkor kerüljük az alkohol fogyasztását.

Gyógyítás: A jelenben nincs olyan gyógyszer, ami minden PMS tünetet meggyógyít. Az orvos különböző gyógyszerekkel próbálkozhat, mint például B6 vitamin fogyasztás, vagy gyógyszerek, amik enyhítik az erős folyást és a görcsöket. Fiatal nőknél, akiknél fontos a családtervezés, fogamzásgátló tablettákkal is próbálkozhat az orvos.

Dr. Robert L. Reid, FRCS(C), Kingston, Ontario, Kanada

vissza a hölgyek főoldalra

Fórum és hozzászólások az oldalhoz

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva