Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

Arcidegzsába (trigeminális neuralgia)

Facial neuralgia, Trigeminal neuralgia

Gyógyítás

Általában gyógyszerekkel kezdődik. A gyógyszerek gyakran hatásosak. Ha a hatásuk csökken, vagy sok a mellékhatásuk, akkor forduljunk más gyógyszerekhez.

Gyógyszerek:
Carbamazepin (Tegretol):
Ez egy epilepsziánál is alkalmazott gyógyszer, ami szintén a leggyakrabban használt gyógyszer az arcidegzsába gyógy
ításában. A betegség korai stádiumában a legtöbb embernél hatásos. Ennek ellenére idővel gyakran elveszti a hatását. Mellékhatásai a szédülés, kettőslátás, aluszékonyság, és a hányinger.

Baclofen:
Ez egy izomelernyesztő gyógyszer. Hatása nagyobb lehet ha carbamazepinnel, vagy Phenytoinnal együtt használjuk. Mellékhatásai a zavarodottság, szellemi depresszió és álmosság.

Phenytoin (Dilantin):
A Phenytoin szintén az epilepsziánál használt gyógyszer, ami az első gyógyszer volt az idegzsába gyógyításánál. Mellékhatásai az íny túlnövése, aluszékonyság és az egyensúly zavarai.

Oxcarbazepin:
Ez egy következő az epilepsziánál alkalmazott gyógyszer, ami hasonló a Carbamazepinhez. Mellékhatásai a szédülés és a kettőslátás.

Néhány betegnek végülis szüksége lesz sebészeti beavatkozásra, mivel a gyógyszerek elvesztik hatásukat.

Sebészeti beavatkozások:

Céljuk az ideg megkárosítása vagy tönkretétele. Ennek következtében az arc zsibbadsága vagy érzéketlensége nagyon gyakori.

Alkohol injekció:
Az arcon a bőr alá alkoholos injekciókat adhatnak arra a helyre, ahol a trigeminális ideg elhagyja a koponyát, és így elérzéketlenítik ezt a részt hetekre vagy hónapokra. Ez általában nem végleges megoldás, és vagy megismétlésre, vagy más beavatkozásra van szükség.

Glycerol injekció:
Ezt rhizolízisnek is hívják. Egy tűt vezetnek a koponya azon nyílásába,ahol a trigeminális ideg elhagyja a csontot. Röntgenképeket készítenek annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak a tű helyes pozíciójáról. Ezek után kis mennyiségű steril glycerolt fecskendeznek be. Három - négy óra után a glycerol megkárosítja az ideget, ami véget vet a fájdalomnak. Kezdetben ez a legtöbb embernél hatásos. Később azonban a fájdalom sok esetben visszatér.

Ballon kompresszió:
Az orvos egy üreges tűt vezet be a koponya azon nyílásába, ahol az ideg elhadja a csontot. Ezután egy vékony hajlékony katétert ballonnal a végén vezetnek be az üreges tűn keresztül. A ballon felfújása után a nagy nyomás megkárosítja az ideget. Kezdetben a legtöbb esetben ez is hatásos. Sok embernél arci zsibbadtság lép fel mint mellékhatás. Több mint 50%-ban a rágóizmok átmenetileg vagy véglegesen legyengülnek.

Villanyáram (Sztereotaktikus rádiófrekvenciás hő rhizotómia):
Az orvos ismét egy tűt vezet a koponyába, majd ezen keresztül egy elektródát érint az ideg gyökeréhez. Az elektródán keresztül áramot vezetnek, addig amíg az fel nem melegszik a megfelelő hőmérsékletre. Ha a fájdalom nem múlik el, akkor az orvos ezt megismétli. A zsibbadtság itt is gyakori mellékhatás és a fájdalom évek múlva visszatérhet.

1. Trigeminális ideg

2. Első ág

3. Második ág

4. Harmadik ág

5. Rádiófrekvenciás tű

 

 

 

Mikrovaszkuláris dekompresszió:
Ennél a beavatkozásnál a sebész nem károsítja meg az ideget, hanem szétválasztja az ereket az idegtől egy kis szövetdarabbal. A vénát azonban általában eltávolítják, és csak az artériát hadják meg. Ennek a beavatkozásnak a következő rizikói vannak: halláskárosodás, arci gyengeség vagy zsibbadtság, kettőslátás, de még szélütés és halál is előfordulhat. Az arc zsibbadtságérzetének viszont kissebb az esélye, mint az előző beavatkozásoknál. Ezt az eljárást ritkán végzik el 65 évnél idősebb embereken a sebészettel járó veszélyek miatt.

 

Az  ér egy kis szövetdarabkával el van választva az idegtől.   1. a bőr sebészeti bemetszésének a helye
2. a csont sebészeti kimetszésének a helye

Az ideg részleges átvágása:
Ennél a beavatkozásnál a trigeminális ideg gyökerét részlegesen átvágják. Általában segít, de majdnem mindig arci zsibbadtsághoz vezet. Abban az esetben, ha a sebész nem talál olyan artériát vagy vénát, ami az ideget nyomja, akkor a mikrovaszkuláris dekompresszió helyett az ideg részleges bevágását végzi el.

Sugárzás:
Gammakés útján öszpontosított, magas dózisú sugárzást végeznek a trigeminális ideg gyökerén. Ennek hatását a beteg gyakran csak a beavatkozás után pár héttel kezdi érezni. A beavatkozás fájdalommentes, ezért nincs szükség érzéstelenítésre. Mivel ez egy nagyon új gyógymód, a hosszútávú mellékhatások még nem ismertek.  

Arcidegzsába - Áttekintés <<Előző oldal Következő oldal>>
Arcidegzsába - Jelek és tünetek
Arcidegzsába - Okok
Arcidegzsába - Mikor kell orvoshoz fordulni?
Arcidegzsába - Diagnózis
Arcidegzsába - Gyógyítás
Arcidegzsába - Források

Fórum és hozzászólások az oldalhoz

Kapcsolódó oldalak:
Idegrendszer
Nervus trigeminus (Háromosztatú ideg)

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva