Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

Bokaficam

Sprained ankle, Ankle sprain,

A sérülés leírása: a bokaficam az egyes számú közellensége az aktív sportolóknak. Azonnali fájdalommal és a mozgásképesseg csökkenésével jár. A sérülés gyakran krónikussá is válhat. Ha gyorsan és megfelelően van gyógyítva, a boka gyorsan begyógyul. A sérülés leggyakrabban a boka befeléfordulásából keletkezik. A sérülés a súlyosságtól függően 3 kategóriába osztható. Az első fokozat a leggyakoribb és legkevésbé veszélyes, ami valójában a boka inak túlfeszítéséből keletkezik. Az inak megfeszülnek, de nem tépődnek el és nagyon kis dagadással jár. Az érintett személy pár héten belül visszatérhet a szokásos sportokhoz. A második fokozat sokkal komolyabb. Az inak részben el vannak tépődve. Vér omlik a szövetekbe. Ezzel az állapottal legalább 6 hétig kell várni, mielőtt a szokásos aktivitást ismét elkezdjük. 

Második fokozatú bokaficam: A - tépett in.

A harmadik fokozat a legsúlyosabb. Ez a legsúlyosabb íntépődés, de sebészeti beavatkozásra csak ritkán van szükség. 12 hónapra van szükség, hogy az inak teljesen meggyógyuljanak. 

Hajlam meghatározók: 1. előző sérülések, 2. gyenge izmok, 3. Nem megfelelő/kitaposott cipők, 4. egyenetlen felszín

Gyógyítás: A gyógyítás négy részre ven felosztva, és a cél a mihamarabbi visszatérés a normális működéshez. Első fokozat (72 óráig): Kezdetben a fájdalmat és a dagadást kell csökkenteni. 1. Jegelni kell a bokát (zacskós fagyasztott borsó) napközben 15-20 percig minden két órában. 2. Nyomás a boka körül segíteni fog a dagadás csökkentésében. Rugalmas kötszert használnak erre a célra a leggyakrabban. 3. A bokát magasan kell tartani, amennyire csak lehet. 4. Az orvos felírhat gyógyszereket, amik enyhítik a fájdalmat, csökkentik a gyulladást és leviszik a dagadást. Második fokozat (első hét): Azonnal lehet járkálni, amint azt a fájdalom megengedi. Mankókat lehet használni az első pár napon, amikor a járkálás még csak kezdődik. A sérülés következtében a boka merev lesz és nagyon fontos, hogy a megszokott mozgáskiterjedést megtartsuk (mint a sérülés előtti állapotban). Próbáld az ABC betűit lerajzolni a nagylábujjal!A betűk olyan nagyok legyenek, amekkorát csak le tudsz rajzolni! 

A - csak a lábujj, B - a sarok a földön marad

Kontraszt áztatást lehet kezdeni, hogy tovabb csökkentsük a dagadást és a fájdalmat. Készíts elő két vizes lavórt! Az egyikben jeges víz, a másikban pedig 38 fokos víz legyen. Először 5 percre a meleg vízbe tedd a lábadat, majd 1 percre a jeges vízbe. Az ABC gyakorlatokat lehet végezni akkor is, amikor a láb a meleg vízben van. Ismételd meg ötször. Minden alkalommal egy percel kevesebb időt legyen a láb a meleg lavórban. Harmadik fokozat (a második hét és később): Nagyon fontos része a gyógyulásnak a rehabilitáció. Fizioterápia a legjobb út a boka erejének és ruganyosságának visszanyerésére. Az otthon végzett gyakorlatok szintén fontosak. Negyedik fokozat (változó): Nagyon fontos, hogy a boka erős legyen, még mielőtt a szokásos tevékenységbe visszatérnél. A túlzottan gyors visszatérés újabb sérüléshez vezethet és a probléma krónikussá válhat. Ha a sérült láb lábujjain tudsz állni 20 másodpercig és ugráni tudsz rajtuk 10 másodpercig, el lehet kezdeni a futást. Eleinte csak egyenes útvonalon javasolt a futás, de ahogy az állapot javul nyolcas formában is lehet futni. Végül cikk-cakkozva is . Vissza lehet térni a megszokott sporthoz, ha már a cikk-cakkban futás fájdalom és instabilitás nélkül megy. A bokát védeni kell, legalább 6 hétig a sérülés után. 

Gyakorlatok: A bokagyakorlatok érősítik a bokát stabilizáló izmokat. A következő gyakorlatok segíthetnek az ismételt sérülés vagy krónikus problémák megezésében: 

Vegyél egy kb. 70 centiméteres gumit és tornáztasd a bokádat a 4 megadott irányban! Csinálj 3 sorozatot és ismételd meg 3-szor. Arra vigyázz, hogy a gyakorlatokat a lábfejjel és bokával végezd, ne pedig az egész alsó végtaggal. A guminak a lábujjak tövével kell érintkezésben lennie. 

A. Kifelé és fel:Ülj a földre, vagy fotelba. Hurkold a gumit a lábadra és az asztallábhoz. Dolgoztasd a bokát kifelé és felfelé.

B. Befelé és fel: Mint az előző gyakorlatban, csak a hurok most a befelémozduláskor fejt ki ellenállást. Dolgoztasd a bokát befelé és felfelé!

C. Egyenesen fel: Dolgoztasd a bokát egyenesen és felfelé.

D. Egyenesen lefelé: A hurkot tartsd a kezeiddel és a lábfejeddel. Dolgoztasd a bokát egyenesen lefelé! 

E. Sarokemelés: Állj egy lábon! Lassan ágaskodj a lábujjakra, majd ugyanolyan lassan ereszkedj vissza a földre! Ismételd fáradásig! Ha ez már jól megy, akkor lépcsőfokon is lehet gyakorolni. 

F. Egyensúly gyakorlatok: Állj egy lábon becsukott szemmel! Egyensúlyozz, amilyen sokáig csak tudsz! Ismételd meg 5-ször. Variációkat lehet a gyakorlathoz adni, ha lóbáljuk a karjainkat, vagy a felemelt lábat előre és hátra mozgatjuk. 

G. Nyújtó gyakorlatok: Ezt a gyakorlatot aktivitás előtt és után kell végezni. Dőlj a falnak úgy, hogy a hátulsó térd egyenesen van tartva (3)! Nyomj előre, amíg a nyujtást érzed a lábikrában (1)! A talpad laposan kell tartani a földön (2). Tartsd így 15 masodpercig! Utána görbítsd előre a térdedet ,(5) amíg feszülés érezhető az achilész ínban (4)! Tartsd így 15 másodpercig. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor! Húzódást fogsz érezni az inakban és izmokban, viszont nem fájdalmat. 

Kapcsolódó oldalak:
Kéztőcsatorna szindróma
Chondromaláció,
Derékfájás
Golfkönyök
Izom görcsök a lábban

Kubitális csatorna szindróma
Lábfejtörés
Nyugtalan lábak szindróma

Talp fascia gyulladása
Teniszkönyök
Váll nyálkatömlő és ín gyulladás
Vádli görcsök
Ízületek, izmok és csontok

Fórum és hozzászólások az oldalhoz
 

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva