Pirula.net

Üdvözöljük a Pirula oldalain, amihez BÁRKI hozzájárulhat, belejavíthat és hozzászólhat.

 
Google
Web pirula.net

 

Chondromaláció

Patellofemorális szindróma, Patellofemoral Syndrome, Chondromalacia, Chondromalacia Patellae,  

A sérülés leírása: Térdfájás a leggyakoribb jele a sportolóknál. Tanulmányok kimutatták, hogy a túlhasználatból keleletkező sérülések 50%-át a chondromaláció teszi ki. Ez a betegség a térdkalács (patella) alulsó felületének az iritációjával kezdődik, ami normális állapotban sima. Az irritáció következtében a térdkalács alulsó felülete érdessé válik. Ezt a folyamatot chondromalóciának hívják. A térdkalács egy mozgó rész, ami fel és le csúszik egy vájatban,amit a combcsont (femur) alkot. A fájdalom akkor keletkezik, amikor a térdkalács rányomódik a combcsontra. Minél jobban be van hajlítva a térd, annál jobban nyomódik a térdkalács a combcsont vájatban. 

              

1. quadriceps izom csoport, 2. patella (térdkalács), 3. a patella ina, 4. tibia (sípcsont), 5. fibula (lábszárcsont)

Az iritáció és a felületek érdessége gyulladáshoz vezet, ami fájdalmat okoz. A gyermekek és a fiatalok szinte mindig kinövik ezt a problémát. Ez nem reuma.  

Hajlam meghatározók: 1. Amikor a térdkalács nincs szimmetrikusan elhelyezkedve a combcsont vájatban, egyenetlen megterhelés keletkezik, ami gyors elhasználódáshoz vezethet. Ilyen nem szimetrikus térdkalácsot, "zsoké" patellának is neveznek. Ezt az állapotot Röntgennel ki lehet mutatni.

 

2. Túlhasználás (főleg dombról lefele való futás), 3. Széles csípő, 4. Befelé álló térdek, 5. A lábszár be- vagy kifordulása, 6. Lúdtalp, 7. Gyenge belső comb izmok, 8. Régi térd sérülések. 

Gyógyítás: Ez két alapon alapszik. Az első a gyulladás csökkentése, a második pedig a térdkalács és a combcsont dinamikájának javítása. 1. Pihentetés: Amikor a térd fájdalmas és dagadt, akkor pihentetni kell. Ha a térd továbbra is meg van erőltetve a fájdalom ellenére az csak rosszabbítja a helyzetet. Enyhe kényelmetlenség, vagy zsiborgás, nem probléma, viszont kimondott fájdalomnál vissza kell hogy fogjuk magunkat. 2. Jég: Tegyél jeges zacskót, ami lehet egy zacskó fagyasztott zöldség is, a térdre kétszer naponta és sportolás után. Ez csökkenteni fogja a gyulladást és a fájdalmat. 3. Gyógyszerek: Az orvos felírhat gyulladás csökkentő gyógyszereket, amik nagyon fontosak lehetnek. 4. Fizioterápia: a) Különböző módszerek a gyulladás csökkentésére. b) Gyakorlatokat lehet használni a combizmok nyújtására és erősítésére. Ezek az izmok ellenőrzik a térdkalácsot a vájatban. Ha a comb- izmok erősek, a térdkalács kevesebb nyomással fog végigcsúszni a vájatban. 5. Sebészet: Néhány esetben sebészeti beavatkozásra van szükség. Ez az artroskópia formájában történik. Néhány ritka esetben a térdkalács helyretételére van szükség. 

Igazítások: 1) Az orvos felírhat térd fixáló kötéseket, amik a térdkalácsot helyes pozícióban tartják a vájatban. 2) A lábfej felépítése szintén megváltoztathatja a térdkalács és a combcsont viszonyát. Az orvos felírhat speciális cipőket vagy betéteket a cipőbe, amik segíthetnek. 

Sport: Nagyon kevés nyomás van a térdkalács és a combcsont között, ha a láb ki van nyújtva  vagy csak enyhén behajlítva. A legjobb aktivitás az, amikor a térd 135o (negyed guggolás) és 180o (kinyújtva) van. Jó sportok: 1. Úszás (láb nyújtva) 2. Lassú kocogás 3. Korcsolyázás 4. Sífutás Kérdéses sportok: 1. Kerékpározás (az üllésnek magasan kell lennie és a dombokat kerülni kell), 2 Labdarúgás, 3. Hoki, 4. Sielés (lesiklás), 5. Tenisz, Rossz sportok: Ezek a sportok nagyon megterhelők a térdnek, mivelhogy a térd mély hajlítására van náluk szükség. Ezek a sportok rosszabbítani fogják az állapotot. 1. Röplabda, 2. Kosárlabda, 3. Futás (sprint, dombról lefelé), 

Gyakorlatok: A tornázás fel fogja építeni az izmokat, amelyek ellenőrzik a térdkalácsot. Naponta kell őket végezni, mivelhogy  szinte biztosan segíteni fognak a helyzeten. 

Nyújtások: Mindig lassan nyújtsuk az izmokat, rázkódás nélkül, egészen addig, amíg nem érezzük az izom feszülését. A gyakorlatok alatt nem szabadna fájdalmat érezni. 

A.) Egyenes háttal állva húzzad hátra a lábfejet egészen addig, amíg a combizmok feszülését érezed. A térdet nyomjuk lefelé és hátra! Tartsad 15 másodpercig és lazíts! Ismételd háromszor! Ha a gyakorlat fájdalmat okoz, azonnal hadjuk abba! 

A - érezd a feszülést, B - húzzad hátra a lábat

B.) Üj a földre a sérült lábbal kinyújtva, és a másik lábbal behajtva. Egyenes háttal hajolj előre csípőből a nyújtott láb fölé, amíg nem érezed az izmok feszülését! Tartsd 15 másodpercig és utána lazíts! Ismételd meg háromszor!


A - egyenes hát, B - hajolj csípőből, C - érezd a feszülést.

Erősítő gyakorlatok: Nagyon fontos kerülni azokat agyakorlatokat, amik rosszabbítanák a helyzetet. Itt van kettő, aminél nem kell a térdet meghajlítani. 

C.) Ülj le a földre, vánkossal a térd alatt! Nyomd le a combodat a földre és emeld fel a sarkadat és hajlítsd a lábfejedet magad felé és tartsd így 5 másodpercig! Cserélj lábat, vagy végezd a gyakorlatot mindkét lábon egyszerre! Ismételd meg 15-ször!

A - emeld fel a sarkadat, B - nyomd a föld felé

D.) Ülj le a földre egy súllyal a lábadon (1-3 kiló). Nyújtsd ki  és emeld fel a lábadat! Rajzolj egy "T" betűt a lábfejeddel! Utána ugyanezt a másik lábbal. Végezz el 3 szor 10 gyakorlatot! Hetente növeld a súlyt, ahogy az erőd növekszik!

A - egyenes térd, B - rajzolj egy "T" betűt. C - súly 

Dr. Michael Clarfield és Dr. Charles Bull

Kapcsolódó oldalak:
Bokaficam
Kéztőcsatorna szindróma
Derékfájás
Golfkönyök
Izom görcsök a lábban

Kubitális csatorna szindróma
Lábfejtörés
Nyugtalan lábak szindróma

Talp fascia gyulladása
Teniszkönyök
Váll nyálkatömlő és ín gyulladás
Vádli görcsök
Ízületek, izmok és csontok

Fórum és hozzászólások az oldalhoz
 

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva