Pirula.net

Üdvözöljük a Pirula oldalain, amihez BÁRKI hozzájárulhat, belejavíthat és hozzászólhat.

 
Google
Web pirula.net

 

Derékfájás

Lower back pain, Mechanical low back pain, Lumbar back pain

1. lumbáris izmok

2. lumbáris inak

3. gerinc korongok

4. idegek


 Tépett lumbáris izom
Begyulladt facet-ízület

A sérülés leírása: a hátfájás nagyon gyakori úgy atlétáknál, mint nem atlétáknál. Különböző erejű lehet. Terjedhet az idegesítő enyhe fájdalomtól egészen a nagyon erős, mozgásképtelenné tevő fájdalomig. A hátfájás oka nagyon sokrétű és összetett. A következő 4 ok a leggyakoribb:

1. lumbágó - ez a leggyakoribb, az esetek 70-75%-át teszi ki. A jelenlegi nézet szerint ennek oka a hátizmok vagy inak megfeszítése, megerőltetése. Általában ez a hátfájás a legkönnyebben gyógyítható.

2. facet-szindróma - az ágyéki csigolya ízületi nyúlványának tökéletlen ficama. Az esetek 10-15%-át teszi ki. Ezek az ízületek körülbelül akkorák, mint az ujjízületek. Extrém hátrahajlásnál vagy fordulásnál megfeszülhetnek vagy begyulladhatnak. Mivel ezeket az ízületeket nem tudjuk sínbe rakni, állandó iritációnak vannak kitéve. Ez a fajta fájdalom gyakori az aktív embereknél.

3. Csigolya közti porckorongsérv a hátfájdalmak 5-10%-ánál fordul elő. Ez az oka a legsúlyosabb derékfájásoknak. Gyakori fiatalabbaknál, de szintén előfordul idősebbeknél. A porckorong feladata hogy felfogja a gerincre háruló nyomást. Ha a porckorong közepe kinyomul és nyomást gyakorol az idegekre, ez erős fajdalmat okoz, ami kisugároz a deréktól a láb felé.

megdegadt becsípődött ideg

4. Porckorong-degeneráció - ez 40 év felett megfigyelhető sérülések nélkül is. A porckorong fokozatosan elveszti nedvességét és összezsugorodik. Ezzel az ízületi nyúlványok közelebb kerülnek egymáshoz és irritálják a szomszédos idegeket.

A felül említett 4 állapot magába foglalja a derékfájdalmak túlnyomó részét egy aktív egyénnél, de természetesen sok más lehetőség is lehet. Minden egyes derékfájdalom gyógyítása más viszont az elv megeggyezik.

Gyógyítás

Pihenés
A legsúlyosabb esetekben kötelező ágyban maradni. Kemény és szilárd felsz
ínen kell feküdni (szilárd matrac, padló). Ez a két legideálisabb pozíció:

a) Feküdj a hátodon, vánkosokkal a térdek alatt.
b) Feküdj az oldaladon, felhúzott térdekkel. Tegyél vánkost a térdeid közé.

Jég, hő, masszázs
Ha az izmok görcsben vannak, jég és masszázs seg
íthet a görcs és a velejáró fájdalom enyhítésében. A merevség csökkentésében a hő segíthet (melegítők, meleg fürdő stb...)

Gyógyszerek
Az orvos fel
írhat gyógyszereket, attól függően, hogy milyen természetű a derékfájdalom. A gyógyszerek segíthetnek az izmok elernyesztésében, a gyulladás csökkentésében és a fájdalom csökkentésében.

Fizioterápia
Szükség lehet fizioterápiára az izmok görcsének és a gyulladásnak a csökkentésére. Ehez még szükség lehet rehabilitációra, hogy megelőzhetők legyenek a jövőbeni hasonló esetek. A rehabilitáció elsősorban a hát rugalmasságára és érős
ítésére irányul.

Hát merevítő támasz
Ha a hosszú ideig tartó ülés rosszabbodást okoz, az orvos fel
írhat speciális hát merevítő támaszt, ami segíthet a fájdalom csökkentésében.

Életmód
Kis igaz
ítások azon, hogy hogy ülsz, állsz, fekszel és alszol nagy különbséget jelenthetnek a hátadnak. Az orvosod vagy a fizioterápiát végző személy meg fogja vitatni ezeket az igazításokat veled.

Súlycsökkentés
Ez talán a legfontosabb. Gyakran csak 5 kg súly csökkentés elegendő a testtartás megváltozásához, ami leveszi a nyomást a hátról

SPORT

Amikor a derékfájás nagyon erős, természetesen bármilyen sportolás lehetetlen. Amikor térünk vissza a sportoláshoz, a legjobb sportok azok, ahol a hát egyenesen van tartva és a hát nincs kitéve csavaró mozdulatoknak, amik rosszabbíthatják a derékfájást. Próbáld megtartani a medence dőlését (lásd a gyakorlatokat) a sportolás közben.

Jó sportok
Ezek a legkönnyebbek a hát számára.
1. Úszás (főleg a hátúszás)
2. Kerékpározás (állókerékpár)
3. Gyaloglás
4. Korcsolyázás

Kérdéses sportok
Ezek néhány embernél rendben vannak, néhánynál nem.
1. Kocogás
2. S
íelés
3. Hoki

Rossz sportok
Ezek kimondottan durvák a hátnak.
1. Toronyugrás (ezt mindenképpen el kell kerülni)
2. Ütős sportok
3. Rögbi
4. Röplabda
5. Kosárlabda
6. Futás

GYAKORLATOK

A hasizmok erősítése egy alap dolog a hátizomproblémák javításában.  Az alap hátgyakorlat a medece döntése. Nagyon fontos, hogy ezt a gyakorlatot tanuljuk meg először és később póbáljuk megtartani a sportolás alatt. Eleinte furának fog tűnni a medence döntése, de meg lehet szokni.

Medence döntés
A. Feküdj a hátadon, hajl
ított térdekkel, talpakkal a földön és laza testel. Feszítsd be a hasizmaidat és nyomd a padló felé a hátad alsó részét miközben befeszíted a fenék izmokat és a medencédet felfelé döntöd. Ebben a helyzetben kell maradni 10 másodpercig utána pedig lazíts! Ismételd meg tízszer! 

1. feszítsd be a hasizmokat
2. feszítsd be a fenék izmokat és hajlítsd fel a medencéd a földről
1. Tartsd meg a medence döntését

A medence döntés tovább fejlesztése térd emeléssel.
Ismételd meg az előző gyakorlatot és emeld fel a jobb térdedet a melkasod fölé, anélkül, hogy seg
ítenél a kezeddel.Most pedig emeld fel a bal térdedet a jobbhoz. Tartsd így mindkettőt 5 másodpercig és ezután térj vissza az alappozícióba. Ezt is ismételd meg 10-szer!

Harmstring nyújtása.
Ülj a talajra úgy, hogy az egyik lábadat egyenesen tartod és a másikat pedig térdben meghajl
ítva. Egyenes háttal csípőből hajolj előre az egyenes láb  lábujjai felé, úgy hogy érezd az izmok feszülését. Maradj így és lazíts. Ezt ismételd meg háromszor mindkét lábaddal. Ha ez a tornagyakorlat fájdalmat okoz, akkor hagyd abba!

A. egyenes hát B. csípőből hajlás

Lábujjak felé nyújtózás
Feküdj egyenesen a hátadra kiegyenes
ített lábakkal. Nyújtózkodj a lábujjaid felé úgy,hogy felemeled a lábaidat a talajról, miközben a hasizmaidat használod. Tartsd így 5 másodpercig, azután pedig lazíts. Ismételd meg tízszer!

Felülések
Mikor már a fájdalom enyhül, felülések is hozzáadhatók a tornagyakorlatokhoz. Tartsd meg a medence döntést és térdben hajtsd meg a lábaidat. A felüléseket lassan, simán kell elvégezni, mint felfelé, mint lefelé. Csak néhány felüléssel kezd, és növeld a felülések számát, ahogy az érőd javul.

Dr. Michael Clarfield és Dr. Charles Bull

Kapcsolódó oldalak:
Bokaficam
Kéztőcsatorna szindróma
Chondromaláció,
Golfkönyök
Izom görcsök a lábban

Kubitális csatorna szindróma
Lábfejtörés
Nyugtalan lábak szindróma

Talp fascia gyulladása
Teniszkönyök
Váll nyálkatömlő és ín gyulladás
Vádli görcsök
Ízületek, izmok és csontok

Fórum és hozzászólások az oldalhoz
 

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva