Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

Kéztőalagút szindróma

Carpal tunnel syndrome, Carpal tunnel, karpális csatorna szindróma, carpalis alagút szindróma, kéztőcsatorna szindróma

A leggyakoribb tünete az öregujj, mutatóujj és a középsőujj zsibbadtsága. A mediánus ideg károsodásánál figyelhetjük meg. A betegek éjjeli zsibbadtságra, és bizsergésre ébrednek, ami gyakran a kéz megrázása után enyhül. A zsibbadtság jelentkezhet autóvezetés, újságolvasás vagy más tevékenység közben, amikor a kezeket hosszabb ideig felemelve tartjuk. Gyakori a fájdalom,  amit a betegek nehezen tudnak behatárolni. Lehet fájdalom a csukló fölött, a könyök fölött, a vállban, vagy még annál feljebb is. Így a tünetek gyakran hasonlítanak más betegségekre, amelyek a vállal vagy a kézzel vannak kapcsolatban. Ezért legjobb, ha a diagnózist egy olyan orvos állítja fel, akinek ezzel nagy gyakorlata van.  A betegek 50%-a ,akik azt gondolják, hogy ebben a betegségben szenvednek, tévednek.

Mi okozza a kéztőalagút szindrómát?
A kéztőszindróma oka a medianus ideg összenyomása, mivel a magas nyomás csökkenti az ideg vérellátását. Ennek a magas nyomásnak az okozója általában az
íneket körülvevő szinóvium szövetének megdagadása. Dagadást okozhat bármilyen sérülés, túlerőltetés, trauma, vagy anyagcserezavarok (terhesség, menopauza, hormonzavarok). Nem teljesen világos a folyamat, de úgy tűnik, hogy összefüggésben van az erek tűrőképességének határával. A szövettani kivizsgálás dagadást és fibrózist (sebesedést) mutatnak, valószínűleg mikroszkópikus hasadások végett. Ellentétben a közhittel, nagyon kis szerepet játszik az íngyulladás (kevesebb mint 5%).

Gyógyítás:
1.
Diagnózis: Fontos, hogy biztosak legyünk a diagnózisban

2. Fontos, hogy a betegek ismerjék a betegséget, és annak folyamatát.

3. Aktivitás módosítás: Ez nagyon hatásos lehet, de nagyon sok esetben nem lehetséges.

4. Gyulladásgátló gyógyszerek, merevítések, és kézterápia. Éjszakai merevítők használata, segíthet, de ritkán oldják meg teljesen a problémát. Nappali merevítés is segíthet, de a legtöbb beteg számára ez nemmegoldható.A kézterápia is részben hatásos lehet ugyanúgy, mint a gyulladásgátló gyógyszerek. A gyógyszerek hatékonysága meglepő, mivel hogy a probléma nem a gyulladásban rejlik. Hatékonyságukat talán azzal magyarázhatjuk, hogy stabilizálják az erek falait, és így kevesebb folyadék jut a szövetekbe, ami csökkenti a dagadást.

5. Injekciók: Nagyon hatékonyak lehetnek, de nem oldják meg a problémát örökre. A tanulmányok alapján az injekciók hatékonysága megjósolhatja a sebészeti beavatkozás sikerét.

6. Sebészeti beavatkozás: A legtöbb beteget indokolatlanul elriasztja. A beavatkozás kb. 20 percig tart, helyi érzéstelenítéssel vagy altatás alatt is elvégezhető, ami a betegtől függ. Ez egy járóbeteges eljárás, ami kevés rizikóval jár, és általában teljes gyógyulást hoz a beteg számára, kivéve a nagyon súlyos eseteket.


A csukló keresztmettszete. A kéztőcsatorna pirossal van körülrajzolva. A kép legendája itt található.

Kapcsolódó oldalak:
Bokaficam
Kéztőcsatorna szindróma
Chondromaláció,
Derékfájás
Golfkönyök
Izom görcsök a lábban
Kubitális csatorna szindróma
Lábfejtörés
Nyugtalan lábak szindróma
Talp fascia gyulladása
Teniszkönyök
Váll nyálkatömlő és ín gyulladás
Vádli görcsök
Ízületek, izmok és csontok

Fórum és hozzászólások az oldalhoz
 

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva