Pirula.net

Üdvözöljük a Pirula oldalain, amihez BÁRKI hozzájárulhat, belejavíthat és hozzászólhat.

 
Google
Web pirula.net

 

A talpi fascia gyulladása

Plantar fasciitis, Heel spur, Heel pain

Nagyon gyakori probléma, azoknál az embereknél, akik sokat járkálnak, álló munkájuk van, vagy sportolnak. Eleinte csak tompa itt-ott felbukkanó fájdalom van, amely később mindig élesebb és tovább tartó. Nagyon tipikus, hogy a legrosszabb a fájdalom reggel, amikor az ember az első pár lépést teszi meg vagy amikor kezd sportolni. 

A talp fascia egy vastag rostos anyag a lábfej alján, ami a sarok csontnál kezdődik és legyező formábam a lábujjak felé van kifeszítve. Ez tartja meg a lábfej boltozatos formáját. Gyakori feszítésnak kitéve a sarok csontra való kapcsolódó rész begyulladhat és elkezdhet fájni. Igaz a sarok a leggyakoribb helye a gyulladásnak, viszon a talp közepén, vagy a lábujjak tövénél is felléphet a gyulladás és ennek következtében a fájdalom. Nagyon súlyos esetekben látható dagadás kíséri a fájdalmat. A gyógyítást nem szabad halogatni, ugyanis minden egyes lépés csak rosszabbítja a helyzetet. Ha a gyulladás sokáig el van hanyagolva, csontkinövéshez vezethet a sarokcsontból, ami a röntgenfelvételeken jól látszik. Ez a csontkinövés nem a probléma forrása, hanem a probléma következménye.   

 

A. Talp Fascia

 

B. Talp Fascia Gyulladása

 

C. Sípcsont

 

D. Sarokcsont

 

E. Csontkinövés

Gyógymód

1. Pihenés. A fájdalom nagyon jó mérce. Ha beáll a fájdalom, pihentessük a talpat. 

2. Hideg. A sarok jegelése kb. 15 percig néhányszor naponta, le fogja csökkenteni a gyulladást. Használhatunk erre a célra egy zacskó fagyasztott borsót, vagy kukoricát. Szintén a talp megerőltetése után ajánlatos a 15 perces jegelés. 

3. Gyógyszerek. Az orvos felírhat gyulladás elleni gyógyszereket, ami nagyon fontos a gyulladás csökkentésében. 

4. Fizioterápia. Az első feladat a gyulladás csökkentése és a második a talpizmok erősítése. 

5. Kortizon. Helyi kortizon ijekció nagyon hasznos lehet, ha a felülemlített gyógymódok nem segítettek és eléggé biztonságos a testnek ezen a részén. 

6. Sebészeti beavatkozás. Ritkán van rá szükség.

Sportoláskor kerüljük a súly emelésével járó gyakorlatokat és azokat, ahol gyakran a talpra esünk (például futás). Ajánlatos az úszás és a kerékpározás a kondíció megtartására. Használhatunk sarokbetéteket, amik felfogják a rázkódásokat. Lehet lyukat vágni ebbe a sarokbetétbe, hogy fájdalmas rész ne érinkezzen a betéttel és a betét jobban elviselhető legyen. Cipőcsere is segíthet, ugyanis egy rossz cipő is lehet a probléma forrása. Talpbetéteket is használhatunk, ami segít megtartani a talp görbületét ezáltal kímélvén a talpi fasciát. 

GYAKORLATOK

1. Nyújtó gyakorlatok: Dőlj a falnak úgy, hogy a hátulsó térd egyenesen van tartva (3)! Nyomj előre, amíg a nyujtást érzed a lábikrában (1).!A talpad laposan kell tartani a földön (2). Tartsd így 15 másodpercig! Utána görbídsd előre a térdedet (5), amíg feszülés érezhető az achilész inban (4)! Tartsd így 15 másodpercig.!Ismételd meg a gyakorlatot háromszor! Húzódást fogsz érezni az inakban és izmokban, viszont nem fájdalmat. 

2. Lábszár göndörítés (A): Futtasd végig a beteg lábat az egészséges láb sípcsontján, úgy mintha próbálnád a lábujjakkal elkapni a sípcsontot (6). Ezt a gyakorlatot 30 -szor meg lehet ismételni. 

3. Rongy göndörítés (B): Dobjunk le egy rongyot vagy törülközőt (8) a földre és próbáljuk a beteg láb lábujjaival a talp alá gyűrni a rongyot (7). Ha nehezíteni akarjuk ezt a gyakorlatot, súlyokat lehet rakni a rongy végére. 

4. Lábujj kapaszkodás (C): Fordítsd a térdeid kifelé (9) és a lábujjakkal próbáld elkapni a földet (10). Próbáld tartani 10 másodpercig, utána lazíthatsz. Ismételd meg hússzor!

 

Dr. Michael Clarfield és Dr. Charles Bull

Kapcsolódó oldalak:
Bokaficam - Sprained ankle
Kéztőcsatorna szindróma - Carpal tunnel syndrome
Chondromaláció - Chondromalacia
Derékfájás - Lower back pain
Golfkönyök - Golf elbow
Izom görcsök a lábban - Nocturnal leg cramps

Kubitális csatorna szindróma - Cubital tunnel syndrome
Lábfejtörés - Foot fracture
Nyugtalan lábak szindróma - Restless leg syndrome

Teniszkönyök - Tennis elbow
Váll nyálkatömlő és ín gyulladás
Vádli görcsök
Ízületek, izmok és csontok

Fórum és hozzászólások az oldalhoz
 

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva