Pirula.net 

Google  

MENÜ    POSTA    FÓRUM    ORVOSI SZÓTÁR    ORVOSI RÖVIDÍTÉSEK    LABOREREDMÉNYEK    BŐRGYÓGYÁSZAT   TÉMÁK

 
Google
Web pirula.net

 

Teniszkönyök  / Golf könyök

Tennis elbow - lateral epicondylitis, Golf elbow - Golfer's elbow

1. Humerus
2. laterális epicondylus
3. hajlító izmok
4. gyulladt ín
5. feszítő izmok
6. gyulladt ín
7. mediális epicondylus

A sérülés leírása: Ez az állapot nagyon sok ütővel játszó játékos életét keseríti meg. Profikat és amatőröket egyaránt érint. Igaz, hogy a sportolóknál a leggyakoribb, de bármikor jelentkezhet, ha a kart túlzottan használjuk. Alapjában véve ez a szövetek gyulladása a könyök körül. A tenisz könyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinte, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Ez a nagy izomköteg egy nagyon kis helyről indul ki a csonton. Amikor az erők meghaladják az izmok erejét, a probléma megkezdődik. A fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik.  

A golf könyök esetében a helyzet hasonló, azzal az eltéréssel, hogy az érintett izmok azok, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. A fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik. 

 

A - tenisz könyök fájdalom 
B - golf könyök fájdalom

Hajlam meghatározók: 1. gyenge izmok és/vagy izom kiegyensúlyozatlanság, 2. túlzott használat, 3. nem megfelelő eszközök használata (rossz markolat, túl feszes húrok)

Gyógyítás: 1. Pihentetés: Használd a fájdalmat, mint útmutatót. A helyzet csak rosszabbodni fog, ha a fájdalom ellenére továbbra is folytatod az tevékenységet. Ha nagy a fájdalom, akkor nem szabad a kart semmire sem használni (aktatáska cipelés, gomb ajtózár nyitás). Esetenként a kart fel kell függeszteni egy kendővel. 2. Jég: A kezdeti fájdalmas időszakban jegeld a könyököd (zacskós fagyasztott borsó) háromszor naponta 15 percig. Szintén minden tevékenység után, aminél a könyök használatban van, jegeld a könyököd 15 percig. 3. Nyújtó gyakorlatok: A begyulladt terület nyújtása segít megelőzni és lebontani a hegeket, amik a gyulladás következtében keletkeztek. (Lásd a gyakorlatok részt). 4. Fizioterápia: Eleinte fizioterápiával próbálják csökkenteni a gyulladást a karban. Később fizioterápiával próbálják erősíteni az izmokat, hogy védjék a gyulladt részt és hogy megakadályozzák a probléma visszatérését. 5. Gyógyszerek: Gyulladásgátló gyógyszerek nagyon hasznos részét alkothatják a gyógyulásnak. 6. Merevítés / támasz: nagyon sok merevítő/támasz eszköz elérhető manapság, amik kimondottan erre a problémára lettek kifejlesztve. Ezek az eszközök enyhítik a nyomást, ami a gyulladt inakra nehezedik. Kezdetben állandóan lehet használni, kivéve este. Később már csak kimondottan sportoláskor kell hogy használjuk. 

7. Kortizon: A kezelőorvos úgy dönthet, hogy lokális kortizon injekciót ad. Ez a gyulladás ellenes intézkedés, mint adalék lehet a többi gyógymódhoz és sokkal hatékonyabbá teheti a fizioterápiát. A kortizon injekció után nem szabad sportolni egy hétig, vagy 10 napig. 8. Sebészet: Sebészeti beavatkozásra csak ritkán van szükség, és csak igen makacs esetek gyógyítására használják. 

A sportolás: Eleinte lehet, hogy teljesen abba kell hagyni az ütős sportokat. Ez a kezdeti pihenés időszak nagyon fontos lehet. Amikor visszatérünk a sportoláshoz, a következő dolgokat tartsuk szem előtt: 1. Az ütő: Az új túlméretezett és összetett ütők sokkal jobbak a karnak és lehet, hogy ez minden, amire szükség lesz a gyógyuláshoz. Nagyon gyakran a húrok nagyon feszesre vannak szőve (még az új túlméretezett ütőkben is). Ilyenkor átajánlatos fűzetni az ütőt alacsonyabb feszességre. A markolat szintén egy tényező lehet. A helyi profi ezekben biztos tud tanácsot adni. 2. Az ütés:  A fonák (backhand) ütés a legfőbb bűnös. A szerva és a fej feletti csapás szintén nagyon károsak lehetnek. Amikor visszatérsz a sportoláshoz, kerüld azokat az ütéseket, amelyek nyilvánvalóan fájdalmat okoznak. Lehet hogy egy pár leckére lessz szükség, hogy megváltoztasd az ütés stílusodat. A kétkezes fonák kevésbé terheli meg a könyököt. 3. A játék: Amikor visszatérsz a sportoláshoz, vedd könnyedén a dolgokat. Eleinte csak rövid ideig játsszál teljes bedobással és kerüld a problémás ütéseket. Lassan emeld ,mint a gyakoriságát, úgy az intenzitását a játékodnak. Kerüld a versenyszerű játékot egészen ameddig a könyököd meg nem gyógyult. MIDEN JÁTÉK ELŐTT MELEGÍTS BE!

Gyakorlatok: A gyake izmok a fő hozzájárulók ehhez a problémához. A gyakorlatok azon izmok erősítését célozzák meg, amelyek a sérült inakkal vannak kapcsolatban. A nyújtások és a gyakorlatok elkerülendők a kezdeti fájdalmas stádiumban. 1. Könyök feszítések: Tenyerek hátrafelé és mereven egyenesítsd ki a könyököd. Hajlítsd be a csuklód és az ujjaiddal mutass fel a lapockád felé. Használd a másik kezedet, hogy segíts a csukló behajlításával egészen ameddig az alkar izmainak feszülését nem érzed. Tartsd 10 másodpercig és utána lazídsd el. Ezt ismételd meg 15-ször. Ezt  a gyakorlatot végezd el 3-szor naponta és minden játék előtt. 

2. Csukló gyakorlatok: Fogj egy konzervdobozt. Tedd az alkarodat az asztallapra úgy, hogy a csukló túllógjon az asztallapon. Csinálj 15 fel- és lehajlítást. Először a tenyérrel felfelé, majd a tenyérrel lefelé. Naponta 3-szor ajánlatos ezt a gyakorlatot végezni. Ha ezt a gyakorlatot egy bevásárló táskával végezzük, akkor ahogy az idő múlik és az állapot javul, lehet súlyt hozzáadni.

Egy gumilabda szorongatása szintén erősíti a károsult területet. Hordozz egyet magaddal és szorongasd, amilyen gyakran csak tudod. 

Dr. Michael Clarfield és Dr. Charles Bull

Kapcsolódó oldalak:
Bokaficam
Kéztőcsatorna szindróma
Chondromaláció,
Derékfájás
Izom görcsök a lábban

Kubitális csatorna szindróma
Lábfejtörés
Nyugtalan lábak szindróma

Talp fascia gyulladása
Váll nyálkatömlő és ín gyulladás
Vádli görcsök
Ízületek, izmok és csontok

Fórum és hozzászólások az oldalhoz
 

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva