Pirula.net

Üdvözöljük a Pirula oldalain, amihez BÁRKI hozzájárulhat, belejavíthat és hozzászólhat.

 
Google
Web pirula.net

 

Váll nyálkatömlő és íngyulladás

váll bursitis és tendinitis, Shoulder bursitis, Shoulder tenosinovitis

A - korakoakromiális ín

B - begyulladt supraspinalis ín

C - felkarcsont (humerus)

D - biceps ín

E - biceps ín 

Ez a leggyakoribb sérülés olyan sportoknál, ahol a kart fej feletti mozgásra használjuk (például úszás). A fájdalom általában a váll csúcsán érződik vagy félúton a vállizmokban. A fájdalmat akkor érezni, amikor a kar a fej fölé van emelve, vagy egy bizonyos módon meg van csavarva. Extrém esetekben a fájdalom állandóan jelen lehet és az alvást is akadályozhatja. Azok az inak, amelyek azokkal az izmokkal vannak kapcsolatban, amelyek a kart emelik és a hozzájuk tartozó bursa (nyálkatömlő) egy nagyon szűk csontkanálison keresztül mennek át (lásd a képen). Amikor a kar fel van emelve, ez a kanális kisebb lesz és a területet igen fogékonnyá teszi a gyulladásra. 

A - begyulladt bursa

Hajlam meghatározók: 1. Túlzott használat. Ez a leggyakoribb ok és általában ismétlődő fej feletti karmozgatás eredménye. 2. Gyenge izmok. Ha az izmok gyengék, több erő van áthelyezve az inakra és a bursára, ami gyulladáshoz és fájdalomhoz vezethet (tendinitis, bursitis). 3. Nem helyes/meg nem felelő úszás és hajítási technikák. 4. Túlzásba vitt edzés. Egy erős hajítás is elkezdheti a problémát. 5. Előző vállsérülések. 6. Laza vállizület. 

Gyógyítás: 

1. Pihentetés: Használd a fájdalmat, mint útmutatót. Az állapotod csak rosszabbodni fog, ha a fájdalom ellenére folytatjuk az aktivitást. Nagyon súyos esetekben egyáltalán nem szabad a kart használni (aktatáskát felemelni, ajtót nyitni)

2. Jég: A kezdeti fájdalmas fázisban jegelni kell a vállat (fagyasztott borsó zacskóban) kétszer naponta 15 percig. Minden aktivitás után, ahol a karodat használtad, szintén 15 percig jegeld a válladat.

3. Mozgástérhatár: Ha a kar nem mozog olyan mértékben, mint a gyulladás előtt a következő gyakorlat nagyon hasznos lehet, mert megakadályozhatja a váll merevségét. Hajolj előre és a karjaiddal körözz. A lehető legnagyobb köröket kell végezni

 

4. Fizioterápia: A fizioterápia először a gyulladást próbálja csökkenteni. Később az izmok erősítése a cél. 

5. Gyógyszerek: Az orvos felírhat gyulladást csökkentő gyógyszereket, amik egy nagyon fontos részei lehetnek a gyógyulásnak. A gyógyszertárakban recept nélkül is kapható néhány gyulladásgátló szer.

6. Kortizon: Néhány esetben szükség lehet kortizon injekcióra a vállba. Ezt általában csak mint másodlagos gyógymódot használják, mint adalékot más gyógymódokhoz. Az injekció után el kell kerülni minden megterhelő munkát 7-10 napig.  

7. Sebészeti beavatkozás: Csak ritkán kell műteni ezt a rendellenességet. 

Sportok: 

Általános tudnivalók: A fej feletti mozdulatok azok, amik rosszabbítják a helyzetet. Súlyos esetekben minden karmozgást igénylő gyakorlatot el kell kerülni. Amikor a sportokhoz visszatérsz - LASSAN !!! Hajíts könnyedén és ne játszál sokáig. Csak lassan növeld az intenzitást és a váll erejét.Néhány sportban el lehet kerülni a fej feletti mozdulatokat (tenisz). 

Hajító sportok: Eleinte alulról, vagy oldalról hajítást kell inkább végezni, mint a fejfeletti hajítást. Jól melegíts be! Könnyedén hajítsál és fokozatossan növeld az erőt! Próbálj szép sima hajítómozdulatokat begyakorolni! Ez több erőt fog felhasználni a test mozgásából és kevesebb nyomást fog kifejteni a vállra. 

Úszás: Mellúszás vagy oldalcsapások könnyebbek lesznek, mint a pillangó vagy más úszás stílus, ahol a karcsapás a fej felett történik. Néha a hátrafelé irányuló karcsapások rendben lehetnek. A gyorsabb úszásokat a gyakorlatozás elején végezd, még mielőtt elfáradnál. Néha az úszásstílus megváltoztatása enyhíthet a fájdalmon. 

Gyakorlatok: Ne gyakorlatozz ha a fájdalom még nagyon súlyos! Miután a fájdalom lecsillapodott, a legfontosabb a váll izmainak erősítése, hogy megelőzzük az állapot megismétlődését. 

Konzerv doboz/gumi gyakorlatok: Ezeket a gyakorlatokat teli konzerv dobozokkal kell végezni. Kerüld a karod fej fölé emelését!Végezz el 15 gyakorlatsorozatot a következőkből. A.) Állj a karjaiddal a tested mellett leeresztve, konzervdobozzal mindkét kézben és a tenyerek hátrafelé nézzenek! Emeld fel a konzervokat váll magasságig, utána lassan ereszd le a karjaidat vissza a tested mellé!

B.) Az előző gyakorlatot szintén el lehet végezni hosszú gumi használatával. Változtasd a kar helyzetét elölről oldalra, majd hátra, ahogy a képen is látható. 

C.) Feküdj az oldaladra a földre! Fogjad a konzervot, könyöködet vájjad az oldaladba, emeld fel a konzervot a földről, majd térjél vissza a kiinduló helyzetbe! Fordulj át a másik oldaladra és gyakorold a kar hajlítását a mellkas felé! 

D.) Bicepsz és tricepsz gyakorlatokat szintén el lehet végezni konzerv, vagy gumi használatával. 

Seprűnyél gyakorlatok: Ezek a gyakorlatok a vállizmok nyújtására szolgálnak.

E.) Tartsad a seprűt az egészséges karoddal és a végét a beteggel úgy, hogy a beteg kar könyöke teljesen ki van nyújtva (180o). Húzzad a seprűt a jó karoddal a beteg váll izmaival szemben, ami feszüléshez vezet. Tartsad így 5 másodpercig, majd lazítsál! Váltogasd a gyakorlatot elölről a hátod mögé! Mindeggyik variációt ismételd meg 10-szer!

Kapcsolódó oldalak:
Bokaficam
Kéztőcsatorna szindróma
Chondromaláció,
Derékfájás
Golfkönyök
Izom görcsök a lábban

Kubitális csatorna szindróma
Lábfejtörés
Nyugtalan lábak szindróma

Talp fascia gyulladása
Teniszkönyök
Vádli görcsök
Ízületek, izmok és csontok

Fórum és hozzászólások az oldalhoz
 

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva