Pirula.net

Üdvözöljük a Pirula oldalain, amihez BÁRKI hozzájárulhat, belejavíthat és hozzászólhat.

 
Google
Web pirula.net

 

A

The salt, The dietary salt, Table salt

A só nagyon fontos ásvány a szervezetünk számára. Régen a sót egy-az-egyben válották az arannyal Timbuktuban ahogy a karavánok haladtak át a Szaharán. De hacsak nem épp most futottunk maratont vagy nem élünk a sivatag kellős közepén, valojában csak egy kis mennyiség só is elegendő naponta.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy miért, vagy hogyan fogjuk vissza só fogyasztásunkat olvassunk tovább! Ez az oldal elmagyarázza hogyan járulhat a túlzott sófogyasztás szívbetegségekhez, és egyszerű tanácsokat ad arra, hogy hogyan csökkenthetjük a só mennyiségét amit naponta megesszünk.

A konyhasó 2 összetevője

NÁTRIUM és KLÓR

NaCl  =  Na - (nátrium)  Cl - (klór)

A legtöbb fejlett országban elő ember 2000 mg es 6000 mg sót fogyaszt ami (1 – 3 teáskanál). Ez 5 – 10 szerer több nátrium mint amennyit a szervezetünk naponta elhasznál – ez is mutatja, hogy van hely a csökkentésre.

TUDTA??? – Körülbelül 2000 mg nátrium van egy teáskanál sóban

NÁTRIUM ÉS A VÉRNYOMÁS

A nátrium elengedhetetlen ahoz, hogy megtartsuk a vízeggyensúlyt az összes szövetünkben és a folyadékokét a szervezetünkben. A dolog így működik: A nátrium visszatartja a szervezetünkben a vizet. Általában a többlet nátrium ki van bocsájtva a vizelettel, hogy a vízeggyensúly normális maradjon. Viszont ha túl sok nátriumot fogyasztunk rendszeresen, az a víz visszatartásához vezethet a vérben és más szövetekben, különösen azoknál a személyeknél akiknek genetikai hátterük van a nátrium visszatartására. Ennek a visszatartott víznek egy része a vérben végzi, és megnöveli a vér tömegét amit az erekben kell forgatni. Ha a vérmennyiség olyan nagyra nő, hogy az erek nem bírnak tovább tágulni hogy kompenzáljanak, a vérnyomás megemelkedik.

A VÉRNYOMÁS, SZÍVBETEGSÉG ÉS SZÉLÜTÉS

Állandó magas vérnyomás keményen megdolgoztatja a szivet, hogy a többlet folyadékot is forgassa és fenttartsa a vérkeringést. Ráadásul a magas vérnyomás meggyengítheti az érfalakat. Ez a két dolog felgyorsíthatja a lepedék lerakódást az erekben amik ellátják a szívet és az agyat. És minnyájan tudjuk, hogy ez mihez vezethet: megnovekedett esélyre a szívinfarktushoz és a szélütéshez.

SÓ ÉRZÉKENYSÉG

Csak egy kis része az embereknek só érzékeny, ami azt jelenti, hogy a vese kevésbé képes kitisztítani a nátriumot a vizeletbe. Sajnos nem létezik egyszerű módszer arra, hogy megálapítsuk, ki a só érzékeny. Ilyenformán, ahogy több tanulmány is mutatja, minnyájan jóval több sót fogyasztunk mint kellene, tehát mindenkinek jót tesz ha csökkenti a só fogyasztást.

Jótanács:

1. Tedd el a sótartót az asztalról (ilyen egyszerű is lehet a dolog)

2.  Készíts egyre több ételt a leg alapvetőbb alapanyagokból. Jó szórakozás lehet új receptek kipróbálása.

CSOKKENTSD A SÓ MENNYISÉGÉT AMIT MEGESZEL

KEZDJÜNK HOZZÁ...

Szoktasd le magad a sótartóról. Először cseréld ki a sótartót egy olyanra amelyen tűhegynyiek a nyílások, utánna teljessen távolídsd el a sótartót az asztalról.

ÉTELEK AMIBŐL VÁLOGATUNK...

Inkább válaszd a friss vagy frissen fagyasztott ételeket a konzerves vagy üveges ételek helyett. A sót gyakran használják mint tartósítoszer nem romlandó dolgoknál.

Csökkentsd a feldolgozott ételek fogyasztását mint a füstölthal, pácolthús, száraz leves keverékek, uborka befőtt, sózott mogyoró és csipsz.

Csökkentsd azoknak az alkalmaknak a számát amikor gyorsétkezdében eszel.

A KONYHÁBAN

A leg alapvetőbb dolgokból készítsük az ételeket, és csökkentsük, vagy teljessen hadjuk ki, a sót amit a főzésnél használunk

Olvass tovább új ízletes ízesítési tanácsokért.

RECEPT NÉLKÜL KAPHATÓ KÉSZÍTMÉNYEK...

Sok receptre kapható és recept nélkül kapható gyógyszer tartalmaz nátriumot. Beszélje meg a gyógyszerésszel, ha magas a vérnyomása és utasítva volt, hogy csökkentse a nátrium fogyasztást.

Sok forgalomban lévő só pótló, jelentős mennyiségű sót tartalmaz amit a vese nehezen viselhet. Ellenőrizze le orvosával mielőtt só pótlót használna.

MIRE FIGYELJÜNK A CIMKÉKEN

A következő feliratok a cimkéken mind nátriumot jeleznek: sósvíz, sziksó, sütőpor, só, monosodium glutamát, nátrium glutamát, nátriumklorid, NaCl és bármilyen más nátrium összetevő.

FONTOS, HOGY EZT TUDJUK...

Sokszor a magas vérnyomás oka ismeretlen. Ha csökkentsük a só fogyasztást az segíthet csökkenteni a vérnyomást, de a testsúly csökkentés és az alkohol fogysztásának csökkentése szintén nagyon fontos.

ÉLÉNKÍTSD FEL AZ ÍZEKET.....         SÓ NÉLKÜL!

Használj friss vagy szárított növényeket

Spriccelj friss citrom vagy narancs levet a zöldségekre, rizsre és a húsra

Próbálj ki egy új fűszert minden nap: curry, kömény, paprika, gyömbér .... a lista szinte végtelen!

Használj  ízesített eceteket (szamóca, vörösbor ...), vagy trópikus gyümölcsleveket (narancs, mangó, ananász ...) készíts ízletes szószokat vagy pácokat a húsokhoz és baromfitálakhoz.

Készítsd el a saját saláta önteteidet olajból, növényekből és ízesített ecetekből

HONNANN KAPJUK A NÁTRIUMOT ?

A legtöbb étel a természetes álapotában nagyon kevés nátriumot tartalmaz. A legtöbb nátrium úgy kerül az ételünkbe, hogy tartósított és előre feldolgozott ételeket választunk.

Kapcsolódó oldalak:
Koleszterin - Cholesterol
Dohányzás - Smoking
Mellkas tájéki fájdalom - Chest pain
A rostok - The fibers
A só - The salt
Zsírok az étrendünkben - Fats in our diet
Szélütés (sztrók) - The stroke
Magas vérnyomás - High blood pressure
A szívritmus - The heart rythm
Szív és érrendszer

Fórum és hozzászólások az oldalhoz

vissza a szótár főoldalra

A Á  B C Cs D E É F G Gy H  J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs


Hozzájárulás, vagy kiegészítés:e-mail (nem szükséges,  de nagyon hasznos)

(az elküldés után kérjük várjon 5-10 mésodpercet)

 

 

Legnépszerűbb oldalaink:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat - Skin diseases - Dermatology
Izületek, izmok és csontok - Joints, muscles, and bones
Vesbetegségek - Kidney diseases
Fórumok - Discussion boards
Koleszterin - Cholesterol


 

 

A Pirula csak oktatási és ismeretterjesztő célból üzemel és nem orvosi tanácsadás vagy orvosi szolgáltatás céljából. Az orvosi vagy más döntés csak szakképzett egészségügyi szolgáltatóval való megvitatás után hozandó. Nem vállalunk semmilyen felelősséget bármilyen sérülésért vagy egészségügyi balesetért, ami az internetes oldalunkon található információk használatával összefüggésbe hozható.
Médiaajánlatunk itt található

© Copyright 2004-2005  Pirula minden jog fenntartva