Szifilisz (első stádium)

aug 1st, 2012 | By | Category: Bőrgyógyászat

ICD-10 A50-A53
ICD-9 090-097
DiseasesDB 29054
MedlinePlus 001327
eMedicine med/2224 emerg/563 derm/413
MeSH D013587

Elsődleges szifilisz

Ez egy 2-6 hetet magábafoglaló időszak. A behatolási kapunak megfelelően kialakul az elsődleges góc, amely kezdetben egy körülírt, élénk vörös, porctapintatú beszűrődésnek felel meg. Később ezen a területen megjelenik a szifiliszes fekély. Ez egy kemény alapúpapula, melyeknek közepe kifekélyesedik, szélei kiemelkednek. Szövettanilag mononukleáris beszűrődés, makrofágok, limfocitákjelenléte jellemzi. A fekély nem fájdalmas, lokalizációja az esetek többségében nőknél a méhnyak, férfiaknál a glans penis, de ritkán azonban extragenitálisan is megtalálható. Átmérője néhány cm lehet. Ebben a stádiumban a treponemák a szifiliszes fekély váladékából mutathatók ki. A korokozók korán eljutnak a környéki nyirokcsomókba, ezért a lágyéki és kismedencei nyirokcsomók megduzzadnak, de fájdalmatlanok, és nem kapaszkodnak össze.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

szifilisz (syphilislues), más néven vérbaj a legjelentősebb, idült lefolyású, fertőző nemi betegség. Az elnevezés Girolamo Fracastoro (1478-1553) veronai orvostól származik, aki Syphilus pásztor szenvedéseiről költeményt írt. Régi illetve népies elnevezései még a bujakórés a franc (ez utóbbi a francia betegségből).

Kórokozója a Treponema pallidum nevű spirochaeta baktérium.

A korábbi feltételezések szerint Kolumbusz hozhatta be Európába, de egy 2008-as szegedi lelet nyomán kiderült, hogy már a 15. század közepén is létezett Magyarországon.

 

Vissza a Bőrbetegségek – Bőrgyógyászat fő oldalára >>>>

Bőrbetegségek abc-sorrendben:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZ

Egyes bőrbetegségek tipikus előfordulási helyei:

A bőr felépítése:

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.