Vitiligó

aug 2nd, 2012 | By | Category: Bőrgyógyászat

képek forrása: Wikipedia.org

ICD-10 L80
ICD-9 709.01
OMIM 193200
DiseasesDB 13965
MedlinePlus 000831
eMedicine derm/453
MeSH D014820

Ez egy szerzett idiopatikus rendellenesség, ahol hiányoznak a működő melanociták. Az átlagos kor, amikor előjön 20 év. A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, hónalj, köldök és anogenitális rész körüli bőr és az alsó végtagokon a sípcsont feletti bőr. Az érintett bőr általában tejfehér és konvex élei vannak és változó számban és kiterjedésben lehetnek jelen. A vitiligo gyógyítása hosszadalmas és gyakori a betegség visszatérése.

A MAGYAR VITILIGOBETEGEK EGYESÜLETÉNEK WEBLAPJA: www.vitiligo-web.fw.hu

Wikipedia bejegyzés:

Vitiligo – pigmenthiány

A bőr színének (pigmentjének) elvesztése, hiánya többféle betegség illetve ok miatt is bekövetkezhet: gombás fertőzés, sérülés,albinizmus, vitiligo stb.

Mi a vitiligo?

A betegség orvosi és nemzetközieg használt megnevezése vitiligo. Magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak nevezhetjük, német nyelvterületen „fehérfolt-betegség” (Weißfleckenkrankheit) néven is ismert. A betegség a Földlakosságának körülbelül 1-2%-át érinti. Magyarországon mintegy 100-200 000 vitiligós beteg van, közöttük sok a gyermek.

A bőr festékhiányával járó betegség, nem fertőző, jelenleg nem gyógyítható. A pontos oka egyelőre ismeretlen, ezzel kapcsolatban csak feltételezések vannak.
Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt, egyes esetekben azonban semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.

A vitiligo során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, s ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, fehérnek tűnő bőr marad. E fehér foltok bármely életkorban jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik.

A foltok növekedése, stabilitása

A foltok egyes esetekben állandó méretűek maradnak, de többnyire lassú növekedést mutatnak, ami néha évekre vagy véglegesen megáll, néha rohamossá válik. Ritka esetben a teljes testfelületen szétterjed és teljes pigmentvesztést okoz.
A foltok a test bármely pontján megjelenhetnek, de leggyakrabban a kezeken, a végbél- és nemi szervek környékén és az arcon keletkeznek először. A legtöbb esetben a foltok elhelyezkedése a test két oldalán nagyjából szimmetrikus. Nem ritka eset, hogy a pigmenthiányos foltban a szőrzet is elveszti a színét.

A kívülállók a riasztó foltok és az ismerethiány miatt gyakran gondolják azt, hogy a vitiligo fertőző betegség, és ennek megfelelően reagálnak. Ez rendkívül megnehezíti a vitiligós betegek életét, mindennapjait. Különösen a gyermekeknek és a tinédzsereknek jelenthet nagy lelki terhet ez a betegség, és ez kihat a szülőkre, hozzátartozókra is.

A vitiligo gyakran családi halmozódást mutat. Számos eset ismert, amikor családon belül, vérrokonok körében többen is érintettek a betegségben, ez pedig nyilvánvalóan arra utal, hogy a vitiligóra való hajlam bizonyos fokig örökölhető.

A vitiligóban szenvedő emberek nagy része jó általános egészségi állapotnak örvend, ám maga a betegség – ártalmatlansága ellenére – másodlagos veszélyeket rejt (gyors leégés a napon, amely esetleg növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát), a hétköznapokban pedig nem csekély lelki terhet jelent a foltok elviselése, amelyek gyakran rendkívül elcsúfítják az érintetteket, s ez esetenként nagyon megnehezíti személyes kapcsolatok kialakítását, az álláskeresést, társkeresést, a közösségekbe való beilleszkedést, a mindennapi életet.

A vitiligót társbetegségek is kísérhetik, például pajzsmirigy betegség, savhiányos gastritis, Diabetes mellitus (cukorbetegség), Addison-kór (idült, elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség), Anaemia perniciosa (vészes vérszegénység) stb.

Vitiligonál a bőrgyógyász illetve a szakorvosok feladata az esetleges társbetegségek, gócok, hiányállapotok felderítése és kezelése.
A vitiligo semmi esetre sem tekinthető egyszerű kozmetikai problémának, ez egy valódi megbetegedés – annak ellenére, hogy bőrgyógyászok és orvosok egy része csak szépséghibának, esztétikai problémának tekinti a vitiligót.

Igen ritka esetben a vitiligo spontán “gyógyul” (tünetmentessé válik), anélkül, hogy a beteg bármit tett, vagy életvezetésén bármit változtatott volna ennek érdekében.

A vitiligo oka

A vitiligo oka nem ismert, és súlyosabb betegségekhez hasonló volumenű kutatása sehol a világon nem is folyik. Nem ismert olyan rendellenesség, amely mindig együtt járna a vitiligóval.

Ha a betegség oka nem is ismert, létezik néhány feltételezés erre vonatkozóan:

  • A legszélesebb körben elfogadott hipotézis szerint a vitiligo autoimmun-betegség, vagyis a test védekezőrendszere maga pusztítja el a melanocitákat, valamilyen okból idegennek ítélve őket.
  • Megfigyelték, hogy a vitiligo gyakran jelenik meg komoly lelki trauma után, vagy hosszabban tartó súlyos lelki terhelés során. Ehhez kapcsolódik az az elképzelés, hogy abnormálisan működő idegsejtek olyan mérgező anyagokat termelnek, amelyek károsítják a melanocitákat, s így azok mintegy „mérgezésben” pusztulnak el.
  • Következő feltevés szerint a melanint előállító sejtekben a pigment-előállítás melléktermékeként keletkezik a sejteket belülről tönkre tevő méreg.

A pigmenthiány kezelésére számtalan anyaggal, számtalan módon, számos eljárás ismert, de ezek hatásfoka, illetve tartóssága általában rendkívül alacsony. Egy-egy folt eltűnik, de másutt jön helyette egy (gyakran több) másik.

A vitiligo kezelése

  • A vitiligo pontos oka egyelőre ismeretlen. Csak feltételezések vannak ezzel kapcsolatban.
  • A vitiligo jelenleg nem gyógyítható.
  • Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt.
  • Egyes esetekben semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.
  • A beteg az alábbi döntéseket hozhatja meg:
– nem kezelteti a vitiligót
– kezelteti a vitiligót (a bőrgyógyásszal közösen kiválasztva a kezelési módszert vagy módszereket).
  • A betegnek lehetősége van vitiligóval kiemelten foglalkozó bőrgyógyászt illetve intézményt választani.
  • A vitiligónál a diagnózis felállítása és a kezelés felügyelete, ellenőrzése BŐRGYÓGYÁSZ SZAKORVOSI FELADAT!

Szöveg forrása: Wikipedia.org

Vissza a Bőrbetegségek – Bőrgyógyászat fő oldalára >>>>

Bőrbetegségek abc-sorrendben:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZ

Egyes bőrbetegségek tipikus előfordulási helyei:

A bőr felépítése:

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.