Mononukleózis – (Mononucleosis, Mono)

nov 15th, 2012 | By | Category: Fertőző betegségek

A mononukleózist nagyon gyakran csak monónak nevezik. Ez a fertőzőbetegség gyakori a tínédzsereknél. Okozója az Ebstein-Barr vírus.

Tünetei: 1 – Első tünetei a láz és a torokfájás. 2 – Gyakori a fejfájás, izomfájdalom és az általános rosszullét. 3 – Gyakori az étvágytalanság. 4 – Néhány nap után megdagad a nyak 5 – A szemhéj megdagadását és kiütéseket is észlelhetünk. 6 – Előfordulhatnak nyelési problémák, aminek oka a mandulák megnagyobbodása, genny és a nyirokcsomók okozta nyomás.

A mononukleózis  komplikációi ritkák. Enyhe májgyulladás és lépmegnagyobbodás a két leggyakoribb komplikáció. A lép a has bal felső részében található. Ezért főleg azoknál a tínédzsereknél, akik sokat sportolnak, a lép elfakadhat. Ez súlyos komplikációt jelent és sebészeti beavatkozásra van szükség.

A mononukleózis diagnózisára laboratóriumi teszteket használunk. Ez a teszt a betegség második hetében válik pozitívvá.

Hogyan terjed a mononukleózis? – A fertőzött egyén nyálával  – Nem terjed tüsszentéssel vagy köhögéssel – Nem terjed a levegő útján

A tünetek 30-50 nappal az egyén megfertőződése után kezdődnek.

Gyógyítás és gyógyulás: – A helyes diagnózis és gyógyítás orvosi felügyeletet igényel – Streptococcus-os torokfertőzés és különböző vírusok is okozhatnak hasonló tüneteket. – A gyógyítás pihenést, fájdalomcsillapítást és sok folyadék fogyasztását igényli – Acetaminofen gyakran segít enyhíteni a torokfájdalmat, lázat és az izomfájást. – Folyadék fogyasztása nagyon fontos annak érdekében, hogy a testet jól hidratálva tartsuk, és így a test képes legyen a fertőzés legyőzésére. – Az orvos általában ajánlja a sportolás vagy más testi megerőltetés elkerülését 3-4 hétig a tünetek kezdete után. – A torokfájás tünetei (láz és nyirokcsomó megnagyobbodás) körülbelül 2 hétig tartanak. Ezután még általában 2 hét fáradtság és alacsony energia érzete következik. – Ritkán a fáradtság és az alacsony energia érzete hónapokig is eltarthat.

Hogyan segíthetnek magukon a betegek és a betegek szülei a gyógyulásban? – Miután a beteg jobban kezdi magát érezni, (ami általában 2 héttel az első tünetek után van) segítsük a beteg fokozatos visszatérését a betegség előtti megszokott tevékenységekbe. – Fizikai megerőltetés és olyan sportok, ahol a testi kontaktus gyakori elkerülendők addig, amíg a lép meg van nagyobbodva. Csak akkor engedhetjük meg ezeket a tevékenységeket, amikor a lép már teljesen normális. – A tínédzserek segíthetik csökkenteni a mononukleózis terjedését a következőkkel: kerüljük el a poharak kölcsönös használatát, ne osszuk meg a cigarettánkat, ételünket, stb… másokkal. Ez csökkenti az idegen nyállal való kapcsolatot. 

A legtöbb tínédzser aktív. Ez a fáradékonyság és az alacsony energia érzete nagy frusztrációt okozhat számukra. Ezért nagyon fontos figyelmeztetni őket a különböző tevékenységek súlyos lehetséges komplikációiról.

Torok/mandula elváltozás mononukleózisnál

 

Nyirokcsomó megnagyobbodás mononukleózisnál

Képek forrása: Wikipedia

Vissza a Fertőző betegségek főoldalra >>>>

 

 

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.