Lázgörcsös gyermek

nov 15th, 2012 | By | Category: Gyermekek

A child with febreile seizures, Febrile seizures

Mi a lázgörcs? A lázgörcs olyan rázkódás amit láz, vagy a megemelkedett testhőmérséklet okozhat. A roham alatt a gyermek elveszti az eszméletét, nagyon sápadtnak tűnhet, aszája körül kékesnek tűnhet a bőr színe, az izmok megfeszülhetnek, majd később rángatódzani kezdhetnek. A romam néhány másodperctől egészen néhány percig tarthat.

Milyen gyakori a lázgörcs? Elég gyakoriak. Körülbelül a gyermekek 3%-ánál fordul elő. A leggyakrabban 3 hónap és 4 év között fordul elő.

Károsak a lázgörcsök? Nagyon ijesztőnek nézhetki egy lázgörcs roham, de ártalmatlan. Általában rövid ideig tartanak és nem okoznak agykárosodást. A problémák akkor adódnak ha a roham huzamosabb ideig tart ésa gyermek nincs kezelve.

Ismét elő fog fordulni? 30-40%-ban visszatér. Ha a gyermek egy évnél fiatalabb, a visszatérés esélye magasabb. A visszatérésre való esély kissebb ha a gyermek 3-4 éves és nagyon ritka 6 év után.

Vezethetnek a lázgörcsök epilepsziához? Az epilepsziára való esély enyhén magasabb. A legtöbb gyermeknek NEM LESZ epilepsziája.

Mit tegyek amikor a gyermekemnek lázgörcse van? Maradjunk nyugodtak és maradjunk a gyermek mellett. Ha a görcsök elkezdődtek semmit sem tehetünk, hogy megállítsuk. A gyermeket az oldalára kell fektetni, hogy a nyál és hányás a szájából kifollyon. A felső térdet hajlítsuk be, hogy a gyermek ebben a testhelyzetben maradjon. Ez a testhelyzet megakadályozza a gyermek megfulladását a nyálon, vagy hányáson. A gyermeket NE mozdulatlanítsuk. A gyermek körül távolítsuk el a kemény vagy éles tárgyakat, amivel megelőzhetjük a sérüléseket. Lazítsuk meg a gyermek ruháját a nyaka körül. Ne tegyünk semmit  a gyermek szájába. Lehetetlen, hogy a gyermek lenyelje a nyelvét. Figyeljük meg a gyermeket a roham alatt, hogy milyen sokáig tart a roham, mely testrészek rángytódzanak, ami hasznos lehet az orvos számára. Néhány gyermeknek az orvos felírhat gyógyszert ami a jövőbeli rohamokat megálítsa. Ezt meg kell beszélni az orvossal. A roham után hagyni kell a gyermeket pihenni, vagy aludni. Az normális, hogy a gyermek aludni akar a roham után.

Mikor kell az orvost hívni, hogy segítsen? – Ha a roham 5 percnél tovább tart, a gyermeket be kell vinnünk a legközelebbi ügyeletre. A gyermeknek gyógyszerre lehet szüksége ha a roham sokáig tart. – Ne szálítsuk a gyermeket a roham alatt ha egyedül vagyunk vele. Hívjunk valakit segíteni ha vezetünk, vagy hívjuk a mentőket. – Ha a roham 5 percnél rövidebb ideig tert, fel kell hívni a gyermek kezelőorvosát, és meg kell vele beszélni, hogy szükségesnek tartja-e, hogy kivizsgálja a gyermeket.

Mikor térhet a gyermek vissza a megszokott tevékenységeihez? Azonnal a roham után a gyermek fáradt és aluszékony lehet. Nyűgös lehet egy napig. A megszokott tevékenységeket ismét lehet kezdeni amint a gyermek jobban érzi magát. Fel kell hívni a gyermek orvosát, ha a gyermek nem tűnik rendben pár nappal a roham után.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a következő rohamokat? A lázat kordában kell tertani. Nagyon fontos hogy a lázatidőben felismerjük és kezeljük.

Hogyan tudom, hogy a gyermeknek láza van? A gyermek betegnek néz ki, forró száraz bőre van ami lehet vörös, vagy sápadt, izzadás, reszketés, libabőr, a testhőmérséklet 37oC felett van.A homérsékletet mérjük meg ahonaljban (ez a legbiztonságosabb a 6 év alatti korozstáljnál)

Hogyan tarthatom kordában a gyermek lázát? Mérjük meg minden 2-4 órában. Adjunk acetaminophent minden 4 órában ahogy a dobozon fel van tüntetve. Ne adjunk Aspirint. Öltöztessük a gyermeket könnyű trikóba és pelenkába, vagy csak alsóneműbe. Takarjuk be a gyermeket könnyű takaróval ha reszketne. Fürösszük meg a gyermeket langyosvízben. Sose fürösszük a gyermeket hideg vízben. A reszketés még felljebb viheti a testhőmérsékletet. A gyermeknek sokat kell innia. Tartsuk a szobát hűvösen, de ne hidegen. Adjunk több időt a gyermeknek a pihenésekre.

2004

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.