Kortizol a “stressz hormon”

nov 20th, 2012 | By | Category: Hormonok

Cortisol the “stress hormone”

Kortizol egy szteroid hormon, amit az emberi szervezet a mellékvesékből bocsájt ki.

Ezt a hormont az emberi szervezet, akkor bocsáltja ki, amikor stressz alatt áll.A stressz lehet betegség, baleset, sebészeti beavatkozás, nagy hőmérsékletkilengések, vagy pszichikai behatások. Persze ez így nem teljesen igaz, ugyanis ez a hormon nagyon fontos a szervezet működésében szinte minden szinten, mint például a vérnyomás megtartásánál, a szervezet fehérjék, cukrok és zsírok felhasználásának regulációjánál. Ha a hormonból túl sok van, vagy túl kevés, ez különböző tünetekhez, vagy betegségekhez vezethet. Azoknál a személyeknél akiknél huzamos ideig magas a kortizol szint Cushing szindróma fejlődhet ki, akiknél pedig alacsony, Addison kór.

Amikor a szervezet kibocsáltja a kortizolt az elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket és ezáltal aminósavakat szabadít fel. Ezek az aminosavak ezután a májba kerülnek ahol glukózzá vannak átváltoztatva amit a szervezet mint energiaforrást használhat fel. Ez a leírt folyamat megemeli a vércukorszintet, amiáltal az agynak elegendő glukóz áll rendelkezésére, mint energiaforrás. Ugyanabban az időben a szervezet többi szövete a hormon hatására csökkenti a glukóz felhasználását, mint energiaforrást. A kortizol szintén megemeli a zsírsavak kibocsájtását a zsírsejtekből, amit az izmok használnak fel, mint energiaforrást.

Összegezve ezek az energia átirányító folyamatok felkészítik az ember szervezetét, hogy kezelni tudja a stresszes álapotokat.

vissza a hormonok főoldalra >>>>
vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.