Addison kór – (primer krónikus mellékvesekéreg elégtelenség)

nov 20th, 2012 | By | Category: Hormonok

Mellékvesekéreg elégtelenség, amit primer betegség okoz ami részben, vagy teljesen tönkreteszi a mellékvesét. Ez a glukokortikoidok és mineralokortikoidok csökkent vagy megszűnt termeléséhez vezet. 80%-ban autoimmun betegségek a felelősek ezért, amit a tuberkulózis követ a gyakorisági listán. A betegség ha nincs időben felismerve, halálhoz vezethet. Nőknél gyakrabban fordul elő (enyhén), mint a  férfiaknál. Leggyakrabban fiatal és középkorú (30-50éves) felnőtteknél fordul elő.

Tünetek: 1. egyre nagyobb fáradtság, étvágytalanság, és néha súlyvesztés, 2. Alacsony vérnyomás, ami szédüléshez vezethet, 3. Hányinger, hányás, hasmenés, 4. Gyenge izmok, 5. Depresszió és ingerültség, 6. Sós ételek kívánása, 7. A bőr sötétté változása 

Mivel az említett változások nagyon lassan mennek végbe, gyakran csak akkor van a betegség felfedezve, amikor vírusos betegség, baleset vagy műtét következtében a szervezet stressznek van kitéve. Ezt a helyzetet Addison krízisnek is szokták hívni, ami egy életet veszélyeztető állapot.

vissza a hormonok főoldalra >>>>
vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.