Poratka

nov 4th, 2010 | By | Category: Allergia

A poratka gyakori kiváltó oka az alergiának. A meleg, nedves helyeken szaporodik, ezért főleg az ágyban, szőnyegben, plüss játékokban, és a kárpitozott bútorokban. Főleg 20-25 celsius foknál és több mint 50%-os páratartalomnál szaporodik. A felnőtt poratka átlagosan 6 hétig él. Egy nőstény 40-80 tojást rak le élete során. A poratka a lehámlott emberi bőrből táplálkozik. Az alergiás problémákat a poratka széklete váltja ki. Egy poratka egy nap alatt átlagosan 20-szor székel.

Hogyan ellenőrizzük a poratka előfordulását a házban?
Nagyon fontos, hogy a hálószobára hangsúlyt fektessünk. Borítsuk be a matracot por által áthatolhatatlan takaróval. Igy a matracot teljesen cipzárral körbezárhatjuk. Ragasszuk le a cipzárt ragasztószalaggal. Használhatunk műanyag vagy vinil takarót is, ami fölé olyan lepedőt helyezünk, amit gyakran moshatunk. Helyezzük a vánkosokat a szárítóba kéthetenkén, és használjuk a forró ciklust 45 percig. Vegyünk új vánkosokat 2-3 évente. Használjunk gyapot vagy szintetikus ágyneműt, amit hetente mossunk forró vízben és szárítsuk forró cikluson. Távolítsunk el a hálószobából minden fölösleges dolgot és kerüljük a szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat.

Ha gyermekünknek van egy kedvenc kitömött plüssjátéka, amit nem lehet kimosni, akkor azt úgy kell kezelni, mint a vánkosokat. Használjunk lemosható ablakelhúzókat és töröljük le őket hetente nedves ruhával.

A porszívózás és az atkák:
A porszívózás csak a felszíni port távolítja el. Az olyan porszívók, amik vizet használnak nem jobbak. A legjobbak a központi, vagy hepa filtert használó porszívók. Azok is jók, amik dupla rétegű zacskót használnak, valamint az álló porszívók is. A porszívózásnál az a legnagyobb probléma, hogy a poratka széklete a levegőbe kerülhet, és így belélegezhetjük. A légtisztítók nem segítenek.

Soha ne használjunk párásítót a hálószobában, inkább párátlanítót, ha túl magas a páratartalom.

Vissza az allergia főoldalra >>>>
Vissza az orvosi témák főoldalra >>>>

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.