Pikkelysömör – Pszoriázis

Már 4th, 2011 | By | Category: Bőrgyógyászat

Más nevek:
Pszoriázis

A krónikus bőrbetegségek közül a legyakrabban előforduló a pikkelysömör. A betegség lényege az epidermális proliferáció. Abetegségben örökletes tényezők is közrejátszanak. Oka nem ismert. Leggyakrabban felnőtt korban jelentkezik és hullámokban (lökésekben) jön. Ezeknek a lökéseknek a kiváltó okai lehetnek a vakaródzás, erős napfény, nyomás stressz, stb…

A betegség jellegzetes vonásai a pikkelyesedés, főleg a könyökön, térdeken, hajjal bevont fejbőrön, keresztcsont körül, végbél tájékán és a köldök körül. A betegség kiterjedhet az egész testre is. A bőrelváltozások enyhén pirosak, enyhén kidomborodóak és ezüstösen csillogó pikkelyekkel vannak borítva. Abőrelvéltozás határai élesek. A nedves testredőket a gócok elkerülik.

Ha a pikkelyes réteget eltávolítjuk vagy ha vakaródzás közben lejön, akkor kis pontszerű vérzések alakulnak ki. Ezt a képet véres harmatcseppjelenségnek nevezik.

A pszoriázis kiterjedhet a körmökre is, ahogy ez az első képen jól látszik.  A körmökön kis horpadások jelentkeznek.

A betegség a mozgástér fájdalmas korlátozásához vezethet abban az esetben, ha az ízületekre is kiterjed. Főleg a kis ízületeket támadja meg, amelyek bedagadhatnak és megmerevedhetnek.

Pszoriázis az arcon:
A pszoriázis kb. 25%-ban érinti az arcot. A gyógyítás korlátozott a topikus szteroidok mellékhatásai végett az arcbőrön, ami nem olyan vastag, mint a test többi részén. Szintén korlátozott az emelkedett érzékenység végett a standard kezelésre.
Calcipotriol használata az arcon és más érzékeny testrészeken nem ellenjavallott, viszont óvatosnak kell lenni. A betegnek tisztába kell lennie az iritációval ami a kezeléssel járhat. Az érzékenység betegtől függően változó lehet. Azoknál a betegeknél akik jól tűrik, biztonságosan lehet használni egyszer vagy kétszer naponta (ahogy szükséges) korlátlan ideig.

10 éves fiú – pszoriázisos beteg körmei

48 éves pszoriázisos beteg térde

ICD-10 L40.
ICD-9 696
OMIM 177900
DiseasesDB 10895
MedlinePlus 000434
eMedicine emerg/489 Dermatology:derm/365 plaque
derm/361 guttate
derm/363 nails
derm/366 pustular
Arthritis derm/918
Radiology radio/578
Physical Medicine pmr/120
MeSH D011565

Vissza a Bőrbetegségek – Bőrgyógyászat fő oldalára >>>>

Bőrbetegségek abc-sorrendben:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZ

Egyes bőrbetegségek tipikus előfordulási helyei:

A bőr felépítése:

One comment
Leave a comment »

  1. A psoriazisra nem letezik hatekony gyogymod!

Leave Comment

You must be logged in to post a comment.