Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsGastro-oesophagealis reflux betegség - GERD

Gastro Esophageal Reflux Disease

GERD a gyermekeknél.

A tanulmányok azt mutatják(1), hogy a GERD gyakori a gyermekkorban és gyakran nincs észrevéve. Ismétlődő köhögést, hányást és léguti problémákat okozhat. Ennek az oka az emésztőrendszer éretlensége, és a legtöbb gyermek 1 éves korára kinövi. Ennek ellenére beszélni kell a gyermek kezelőorvosával, ha a tünetek folyamatosan jelen vannak és kellemetlenséget okoznak. Az orvos különböző egyszerű tanácsokkal láthatja el a szülőt, mint pl. párszor megböfögtetni a babá etetés közben, vagy függőleges állapotban tartani 3O percig az etetésután. Ha a gyermek idősebb, akkor az orvos a következő dolgok elkerülését tanácsolhatja:
- koffein tartalmú italokat
- csokoládé és mentol (peppermint)
- fűszeres ételeket, mint pl. a pizza
- savas ételeket, mint a narancs és a paradicsom
- sült és zsíros ételeket

Az étkezés elkerülése 2-3 órával a lefekvés előtt szintén segíthet. Az orvos azt is tanácsolhatja, hogy a gyermek a fejével megemelve aludjon. Ha ezek az intézkedések nem segítenek, az orvos gyógyszereket írhat fel a gyermeknek. Nagyon ritka esetekben a gyermeken sebészeti beavatkozást kell elvégezni.

(1)Jung AD. Gastroesophageal reflux in infants and children. American Family Physician. 2001;64(11):1853–1860.

Mi a GERD?
Mik a GERD tünetei?
GERD a gyermekeknél.
Mi a GERD oka?
A GERD gyógyítása
Mi van ha tünetek nem javulnak?
Mik a hosszútávú szövődményei a GERD-nek?

ReklámReklám