Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsGastro-oesophagealis reflux betegség - GERD

Gastro Esophageal Reflux Disease

A GERD gyógyítása:

A mellkasi égés bánt valakit, vagy a GERD más jelei jelen vannak egy ideje, akkor itt azidő, hogy felkeressük az orvost. A legjobb, ha a beteg belgyógyászhoz, vagy gastroenterológushoz fordul. Attól függően, hogy a GERD mennyire súlyos, a gyógyítás egy vagy több dolgot fog tartalmazni a következő életmód változtatásokból, gyógyszerekből, vagy sebészeti beavatkozásokból:

Életmód változtatások:
- nem szabad dohányozni
- nem szabad alkoholt inni
- le kell fogyni, ha túlsulyos a beteg
- inkább kissebb adag ételeket kell enni gyakrabban, mint sokat egyszerre
- laza ruhákat kell viselni
- evés után 3 órán belül nem szabad lefeküdni
- meg kell emelni az ágy fej részét 15-2O centivel (A legjobb, ha téglát, vagy fát teszünk az ágy lábai alá. Pusztán több vánkus nem elegendő)

Gyógyszerek:
Az orvos ajánlhat recept nélkül kapható antacidokat, vagy felírhat receptre kapható gyógyszereket, amelyek megállítják a sav termelését, vagy segítik a gyomor ürítését.

Antacidok:
Bővebben itt.

Habzó anyagok:
A gyomor tartalmát befedik habbal és így akadályozzák meg a refluxot. Ezek a gyógyszerek azokon segíthetnek, akiknél nincs nyelőcső károsodás.

H2-blokkerek:
Ezt a gyógyszercsoportot, az erejétől függően, receptre, vagy recept nélkül is kapni lehet. Gátolják a savtermelést. Ezek a gyógyszerek csak rövid időre jelentenek megoldást és a recept nélkül kapható H2-blokkereket nem szabad egy-két hétnél hosszabb ideig folyamatossan szedni. Kb. a GERD betegek 5O%-ánál hatásosak. Sok betegnél nagyon hatékony ha lefekvés előtt szedik protonpumpagátlókkal kombinálva.

Protonpumpagátlók: (bővebben)
(omeprazol, lasoprazol, pantoprazol, rabeprazol és esomeprazol)
Ezek csak receptre kaphatók. Jóval hatékonyabbak a H2-blokkereknél, és szinte minden GERD betegnél képessek a tüneteket megszüntetni.

Prokinetikus gyógyszerek:
(pl. betanechol, metoclopramide)
A metoclopramide feljavítja a belek izommozgását, viszont ezen gyógyszerek hasznosságát a mellékhatásaik limitálják.

Az orvos a legjobb forrás arra, hogy milyen gyógyszereket és milyen kombinációban kell használni, hogy a maximális hatást érjük el.

Mi a GERD?
Mik a GERD tünetei?
GERD a gyermekeknél.
Mi a GERD oka?
A GERD gyógyítása
Mi van ha tünetek nem javulnak?
Mik a hosszútávú szövődményei a GERD-nek?

ReklámReklám