Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsPajzsmirigy hormonokNormálértékek:
Újszülöttek: 11,8-22,6 ug/dl vagy 152-292 nmol/l
Gyermekek: 6,4-13,3 ug/dl vagy 83-172 nmol/l
Felnőttek: 5,4-11,5 ug/dl vagy 57-148 nmol/l

(T4 felépítése)

Thyroxin (T4) és Triiodothyronin (T3). Ezek tyrozin alapú hormonok, melyeket a pajzsmirigy termel. Úgy hatnak a testre, hogy felemelik az alapanyagcserét, hatnak a fehérjetermelésre, és megemelik a test érzékenységét a katcholaminokra (pld. adrenalin). A szintézis egyik fontos összetevője a jód. A pajzsmirigy hormonok egyik fő formája a thyroxin (T4), ami deiodinációval a sejtekben aktív T3-ra változik.

A legtöbb vérben keringő pajzsmirigy szállítófehérjékhez van kötődve.
- thyroid kötő globulin (TBG - thyroid binding globulin)
- thyroid kötő prealbumin (TBPA - thyroid binding prealbumin)
- albumin

A pajzsmirigy hormonoknak csak egy nagyon kis része kering szabadon a vérben. A T4 - nek 0,03% és a T3-nak 0,3% kering szabadon. Csak a szabadon keringő hormon hatékony, úgyhogy nagyon hasznos lehet a szabad T4 és T3 mérése, amit fT4 és fT3-nak jelölnek.

A pajzsmirigy hormonok elengedhetetlenek a helyes emberi sejt fejlődéshez és diferenciálódáshoz.Legfontosabb szerepe a pajzsmirigy hormonoknak a szervezet energiahordozóinak a felhasználásának az irányítása. Bizonyos mértékig beleszólnak a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjébe.

A T3-at és T4-et az orvosok a pajzsmirigy hormonok alacsony termelésekor használják pótlásként. Könnyen felszívódik a belekből, úgyhogy szájon keresztül lehet szedni.

ReklámReklám