Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsSclerosis multiplex

Multiple sclerosis

A központi idegrendszer bizonytalan eredetű több gócú krónikus demyelinisatiója, ********************************************************************** A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. Az SM-ben a rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt támadja meg, feloldja, roncsolja azt. E károsodás következtében az idegszál rosszul működik: lassabban vezeti és/vagy blokkolja az ingerületet. Általában 20-40 életév között a leggyakoribb a megjelenése. Előfordulása Magyarországon 10-12 000 eset, a világon mintegy 2 millió. Gyakrabban a nők között jelentkezik ez a betegség.

A szervezet megpróbálja helyrehozni a rost burkolatán keletkezett lyukakat a rendelkezésre álló támasztószövettel és így alakulnak ki a betegség nevét adó kemény ("szklerotikus") gócok. Nemcsak egyetlen idegszál mentén, hanem a központi idegrendszeren belül több ponton is létrejöhet a károsodás, ebből adódik a sokszoros ("multiplex") elnevezés.

A betegséget súlyosbíthatja a stressz. Ha megrázkódtatás éri az SM-es beteget, ő idegrendszeri tüneteinek súlyosbodásával, esetleg új tünet jelentkezésével reagál. Állapotromláshoz vezethet az erős hideg- vagy melegbehatás, láz, UV-fény, baleset fizikai-lelki hatása, valamilyen vírus- vagy egyéb fertőzés, műtétek, amely átmenetileg megbontja a szervezet megszokott egyensúlyát. Szigorúan tilos a védőoltás, hacsak nem életmentő célú, hiszen az immunrendszer aktiválódását okozza, ami az autoimmun folyamatok erősödésével is jár.

Mechanizmusa:

Genetikai tényezők: HLA-DLα-Val rendelkező egyénekben Környezeti tényezők: vírusinfekciók ( pl.: polio vírus, HSV, rubeola) Jelenleg nem ismeretes, hogy mi az a kóros folyamatot beindító tényező, amelytől az immunrendszer saját szervezetének ellenségévé válik.

Tünetei
A betegség lefolyása nagyon változatos, nem csak a különböző altípusainak eltérőek a tünetei, hanem szinte minden betegnél másképp jelentkezik. Ezért hívják ezerarcú kórnak, hiszen a szervezetben zajló kóros folyamatok a legváltozatosabb panaszokkal jelentkeznek. Leggyakoribb tünetei:

homályos és kettős látás
rosszul érthető, nem jól artikulált beszéd
nyelészavar
végtaggyengeség, illetve mozgatási nehézség
egyensúlyzavar
ülés, állás vagy járás közben a test felületén érzett zsibbadás
széklet-, vizelettartási nehézség
feltűnő fáradékonyság

Wikipedia.org 2008

ReklámReklám