Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsTourette szindróma

Tourette syndrome, Tourette's syndrome

Mi a Tourette szindróma?
A Tourette szindróma egy idegrendszeri zavar amelyet ismétlődő sztereotipikus mozgások vagy vokalizációk (hangok) jellemeznek, melyeket tic-nek neveznek. Az első jeleket a gyermekkorban jelentkeznek. A leggyakoribb tic-ek a pislogás és látás rendellenességek, grimaszolás, vállvonogatás, fej- és váll- rángatás. Talán a legdramatikusabb tic az amikor a beteg saját magát károsítja, mint például amikor a beteg saját magát üti arcon, vagy a vokalizációk amelyek coproláliát (szótár), vagy echoláliát (szótár) tartalmaznak. Sokaknál neuroviselkedési problémák lépnek fel, mint pl. figyelmetlenség, hyperaktivitás, impulzivitás és obszesszív-kompulzív tünetek, mint a tolakodó gondolatok, aggodalmak és ismétlődő viselkedések.

Gyógyítható?
Mivel a legtöbb tic nem okoz károsodást a legtöbb TS-es betegnek nincs szüksége gyógyszerekre a tic elnyomására. Hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre, ha a tic akadályozza a beteg napi életét. Nincs kimondottan egy gyógyszer ami a legjobb minden TS beteg számára és egyik gyógyszer sem tünteti el teljessen a tüneteket. Szintén hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre a TS-el járó neuroviselkedési rendellenességekre.

Mi a prognózis?
Igaz, hogy a TS egy krónikus állapot amely tünetei egy életen keresztül jelen lehetnek, viszont a legtöbb ember betegség legrosszabb szakaszán tizenévesen átesnek ami folytatódhat a felnőttkorba. Ennek eredményeképp néhány beteg tünetmentes lehet vagy lekerülhetnek a gyógyszereikről.

ReklámReklám