Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Gyomorkapuszűkület

Pyloric stenosis, Pylorusszűkület

Mi a Gyomorkapuszűkület?
Ez a rendellenesség csak a babáknál fordul elő. Ennél a rendellenességnél a gyomorból kivezető út (gyomorkapu) a vékonybélbe el van szűkülve. Az ok a gyomorkapu (pylorus) körüli izmok megvastagodása.

Normális gyomor

1 - gyomor
2 - gyomorkapu

Gyomor gyomorkapuszűkülettel

1 - gyomor
2 - gyomorkapu
3 - megvastagodott izom


Mik a jelei?
A legtöbb baba, életének második - harmadik hetében, jelentkeznek a jelek. A jelek a következők lehetnek:
- mohón eszik, majd utána, vagy közben hányni kezd
- a súly nem gyarapodik és súlyveszteség állhat be
- kiszáradhat (dehydratálódhat), aminek a jelei lehetnek az álmosság, lassúság, nem pisilnak órákon keresztül és a kutacs (a puha hely a fej tetején) be lehet húzódva.

Milyen kivizsgálásokat fognak a babán végezni?
- vérvizsgálat
- ultrahang (fájdalommentes - a baba hasán egy sima tojásméretű műanyagot mozgatnak)
- bárium kivizsgálás - itt a babával egy kis mennyiségű báriumot itatnak, ami kimutathatja a szűkületet a röntgenfelvételen

Mi a gyógymód?
A babát meg kell műteni. A vágás kb. 2-3 cm méretű a has felső részén. A segész kivágja a megvastagodott izmot és ezáltal eltávolítja az szűkületet. A varrás felszívódik, úgyhogy később nem kell kiszedni. Egy kis kötszerrel le lesz a varrat takarva. A műtét előtt és után a baba gyomrába egy műanyag csövecske lesz bevezetve az orron keresztül, ami üresen tartja a gyomrot. Szintén intravénás katéter lesz bevezetve, amin keresztül folyadékot kap a baba.

Mi fog történni a műtét után?
A műtét egy órát tart. Utána a babát az ébredőszobára vagy a gyermekgyógyászatra vagy az újszülött intenzív osztályra viszik. A babát az ébredés után meg lehet látogatni. A baba fájdalomcsillapítókat fog kapni az intravénáskatéteren, vagy a száján keresztül. Az etetést lassan kell kezdeni. A baba semmit sem fog enni kapni 6 óráig. Ezután a baba cukrosvizet fog kapni, aminek a mennyiségét lassan fokozni fogják. Ezután a baba fél erõsségű formulát (bébi keveréket) fog kapni, amit később egész erősségűre cserélnek. Ha a baba szoptatva van, a szoptatást újra lehet kezdeni amint, a baba jól issza a cukrosvizet. A babák gyakran hánynak a műtétet követő 1-2 napban. Ezen segíthetünk, ha a babát az etetés után függőleges helyzetben tartjuk.

Hogyan törődjek a babával a kórházból való elbocsájtás után?
A legtöbb baba 2-3 nappal a műtét után hazamehet. A babát úgy kell etetni, ahogy normálisan is etetve lenne. A kötést tisztán kell tartani, amíg a babát újra látja a sebész. Ha véletlenül lejön, ujjat kell feltenni. A babát szivaccsal kell mosdatni, nem pedig füröszteni amíg a babát újra látja a sebész.

Figyelni kell a fertőzés jeleit: genny, vörösödés, exrém érzékenység, dagadás, láz.

Mikor kell segítséget hívni?
- ha fertőzés jeleit észleljük
- ha bármilyen más aggodalmunk van.

A felül leírtak korházanként változhatnak.vissza a témák főoldalra

ReklámReklám