Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Endometriózis

Endometriosis

Mi is az endometriózis? Ebben a betegségben a méh belsejét képző szövet (endométrium) beágyazódik a méhen kívül. Legtöbbször a méh körül a nemi szervekben, mint például a petefészekben. Ritka esetekben a belekbe és a májba is beágyazódhat. Normális körülmények között ez a szövet csak a méhben található és havonta, a hormonok hatására, megvastagszik és lehámlik. Ha ez a szövet a testben máshol található, ugyanez a folyamat megy végbe, viszont a lehámlott szövet nem tud a testből eltávozni.

Gyakoriság: Bármely korosztálynál előfordulhat a menstruáció kezdetétől egészen a végéig. Ez alatt az időszak alatt 10-15 százalékánál a nőknek kifejlődik.

Mik a rizikó tényezők? Ha van első fokú rokon endometriózissal, akkor 7 szer nagyobb az esély rá, mint a többi nőnek. Szintén gyakrabban fordul elő, ha a menstruáció 12 éves kor előtt kezdődött, a ciklus rövidebb mint 27 nap, és ha a menstruáció 7 napnál tovább tart.

Mi okozza az endometriózist? A pontos ok ismeretlen, viszont van egy elterjedt elmélet, miszerint a menstruációkor a folyás visszafelé áramlik és ezáltal az endometrium bekerül a hasüregbe és elkezd nőni a méhen kívül.

Mik a tünetek? A leggyakoribb tünet a menstruáció előtti és közbeni fájdalom. Általában a menstruációsfájdalom rosszabb, mint a szokásos fájdalom. Szintén a fájdalom közösülés közben vagy után. A fájdalmak igen súlyosak lehetnek, viszont vannak nők, akiknél az endometriózis fájdalom nélkül van jelen. Az erős vérzés és meg nem magyarázható meddőség is lehet egyike a tüneteknek. Kevésbé gyakori tünetek a fáradtság, fájdalmas széklet ürítés, derékfájás, hasmenés és szorulás.

Hogyan diagnosztizálják az endometriózist? Az orvos laparoszkópiás kivizsgálást végezhet. Ezalatt a kivizsgálás alatt egy kis nyíláson kersztül egy eszköz segítségével, amit laparoszkópnak hívunk, megnézi, hogy van-e endometriózis a has- üregben. Ideális esetben a kivizsgálást reggel végzik el és a beteg délután már haza is mehet.

Hogyan gyógyítják az endometriózist? Nincs gyógyulás az endometriózisra. A gyógyítás a fájdalom enyhítésére és a fogamzás javítására irányul. A gyógyítás függ a betegség helyétől, kiterjedésétől, súlyosságától és a kortól. Ha a betegség enyhe, akkor fájdalomcsillapítókon kívül lehet, hogy nincs is más gyógymódra szükség. Ha a fájdalom nagyon nagy, akkor két lehetõségbõl lehet választani: 1. gyógyszerek vagy 2. mûtét. Ha a gyógyszerek nem segítenek, akkor a műtét a következő lépés, amivel megpróbálják eltávolítani az endometriózis szövetet. Műtét után az endometriózis visszatérhet, viszont, amint beáll a klimax, a endometriózis problémák megszűnnek.

Befolyásolhatja az endometriózis a fogamzást? Endometriózis összefüggésben lehet a meddőséggel, viszont nincs elegendő tanulmány ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy az endometriózis okozhat meddőséget.

Csökkenthető az endometriózis kifejlődésének az esélye? Néhány orvos úgy gondolja, hogy a rendszeres testmozgás csökkentheti a visszafelé irányuló menstruációs áramlást és ezzel az esélyt az endometriózisra, de ismét nincs elegendő tanulmány ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy ez így van.vissza a témák főoldalra

ReklámReklám