Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Méhnyakgyulladás

(cervicitis)

Legtöbbször fertőzés okozza. Habár néhányszor kémiai anyagok, vagy idegen testek is kiválthatják, mint például a pesszárium (méhsapka), vagy diafragma. Kiváltó ok lehet allergia is a spermaölő krémekre, vagy a latexra, amiből az óvszer készül. Ezekben az esetekben a fertőzés általában szintén szerepet játszik, habár az idegen test jelenléte a méhnyakat fogékonnyá teszi erre a fertőzésre (irritált vagy nyers felszínek, a válladék felgyülemlése, a hüvelyben való nem tiszta manipuláció, stb...).

A méhnyakgyulladás nagyon gyakori, ami a nők felét érinti, valahol a felnőttkorban. Magasabb a rizikó azoknál a nőknél, akik hamarabb kezdik a nemi életet, vagy akiknek több partnerük van, és akiknek a múltban volt nemi betegségük. Magasabb a rizikó akkor is, ha a partner veszélyes nemi életet folytat, vagy nemi betegségben szenved (szenvedett).

Gonorrea (kankó, tripper), Chlamydia, és Trichomonasz gyakori okozója a méhnyakgyulladásnak. Herpes genitalis és a humán papillóma-vírus további két nemi betegség, amik okozhatnak méhnyakgyulladást és a PAP-teszt abnormális elváltozásait. Más baktériumok túlszaporodása, mint például a sztafilococcus és a sztreptokokkusz, amelyek egyébként a normális hüvelyflórához tartoznak (baktériumos hüvelygyulladás), is okozhat cervicitiszt.

Megelőzés
Tanulmányok mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik később kezdenek nemi életet és monogám kapcsolatot folytatnak, alacsonyabb a méhnyakgyulladás és abnormális PAP-teszt előfordulása. Vegyi irritáló anyagok, mint például a hüvelybe való zuhanyozás, és illatosított tamponok használata elkerülendő. Ajánlatos a spermaölő krémek használatának elkerülése azoknál, akik aktív méhnyakgyulladásban szenvednek. Habár ha ez az egyedüli fogamzásgátlási módzser, amit alkalmaznak, akkor jobb, ha biztonságos nemi életet élnek és használják. Sok nő használ fogamzásgátlásra óvszert és méhnyaksapkát, amiket spermaölő krémekkel használnak. Mielőtt a fogamzásgátlás módszerét megváltoztatnák, kérjék ki egy egészségügyi szakember tanácsát. Fontos, hogy minden hüvelybe helyezett idegen test (pesszárium, diafragma, tampon), helyesen legyen elhelyezve. Fontos hogy kövessük az ajánlott utasításokat arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kell őket cserélni, mi a maximális idő, ameddig benttarthatók és, hogy milyen gyakran kell őket tisztítani

Tünetek
- mukopurulens, sárga, folyás a méhnyakból.
- méhnyak kimarás vagy vöröses elszíneződés
- könnyen kiváltható méhnyak vérzés
- méhnyak érzékenység
- koitusz utáni vérzés
- gyakran tünet mentesvissza a témák főoldalra

ReklámReklám