Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Petefészekrák

Ovarian cancer, Az ovárium rákja

Gyógyítható, ha a korai stádiumában van felismerve. A javuló rákkezelésnek köszönhetően, sok nő él hosszú és teljes életet előrehaladott petefészekrákkal is.

Rák akkor keletkezik, ha az abnormális sejtek növekednek, terjeszkednek és így csomót és daganatot képeznek.

Három fő formája van a petefészekráknak. A leggyakoribb formája az epiteliális. Azért hívják így, mert a petefészek külső rétegén kezdődik, amit epitéliumnak neveznek. Ebből kifejlődhet nem roszzindulatú (benignus, non-malignáns), részben rosszindulatú (alacsony potenciálú malignáns) és rosszindulatú (malignáns, rák). A másik két fajtája a petefészekráknak a germinális sejtekből eredő daganat ás a sztrómából eredő daganat. Ezek nagyon ritkák. A legfontosabb tényezők, amik befolyásolják a betegség kimenetét az daganat osztálya (grade) és fokozata (stage), valamint, hogy el lehet-e távolítani az egész daganatot sebészeti beavatkozással.

A rák osztályai:
A rákos sejtek különbözőképpen viselkedhetnek, különböző sebességgel növekedhetnek, és különböző képpen terjedhetnek. A rák osztálya megjelöli, hogy milyen gyorsan növekednek a sejtek, és hogy mennyire hasonlítanak az eredeti egészséges sejtekre.

1. osztály - Alacsony osztályú, vagyis jól kifejlődött (diferenciálódott). Ez azt jelenti, hogy a sejtek nagyobb rendezettségben vannak és általában nem terjednek.
2. osztály - Közepesen diferenciálódott. Ez azt jelenti, hogy a rákos sejtek elválhatnak az eredeti ráktól, és terjednek (áttétekkel, metasztázisokkal) a hasban, és a medencében.
3. osztály - Magas osztályú, nagyon gyengén diferenciálódott. Ennek a fajtának vannak a legagresszívabb sejtjei, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel gyorsan fognak terjedni.

A rák fokozatai:
A petefészek rák terjedhet a medencében és a hasban (peritoneális üreg), valamint a has nyirokcsomóiba. Nem úgy,mint másfajta rákok, a petefészekrák nagyon ritkán terjed vér útján. Annak alapján, hogy a rákos sejtek mennyire vannak elterjedve a diagnóziskor, a következő fokozatokról beszélhetünk

1. fokozat - A rák csak a petefészekben található.
2. fokozat - Rákos sejtek találhatók a medencében
3. fokozat - Rákos sejtek találhatók a hasüregben
4. fokozat - Rákos sejtek találhatók ezen túl is, általában a mellkasban.

Gyógyítás
A modern rákgyógyítás nagyon sikeres lehet. Általában sebészeti beavatkozással eltávolítják a daganatot (vagy előrehaladott rák esetében annyit, amennyit csak lehetséges), és ezek után következik a sugárzás és a kemoterápia.

Sebészet
A sebészet lehet a legsikeresebb gyógymód a petefészekrákban. A sebészeti beavatkozásnál az egész, vagy pedig nagy mennyiséget a daganatból eltávolítanak. A rákos sejtekat elküldik patológiai vizsgálatra, ahol megállapítják a pontos diagnózist és a daganat osztályát. A korai fokozatú és alacsony osztályú daganatok, amelyek teljessen eltávolíthatók, csak sebészeti beavatkozással egyedül is gyógyíthatók. Ebben az esetben további gyógyításra nincs szükség. A legtöbb embernek azonban szüksége lessz valamilyen gyógyításra a sebészet után.

Kemoterápia
A kemoterápia különböző gyógyszereket tartalmaz. Néha kemoterápiát alkalmaznak a sebészet előtt, ami összezsugorítja a daganatot, de leggyakrabban arra alkalmazzák, hagy sebészet után csökkentse a rák tüneteit és hogy lehetővé tegye a nőknek, hogy jobb minőségű életet élhessenek és hogy jobban érezhessék magukat. Platinum alapú gyógyszerek vannak használatban, amelyek a karboplatin, vagy a cisplatin. Placlitaxelt is gyakran használnak, hogy megerősítsék a gyógyítást. Az előbb említett gyógyszerek kombinációja használható, azoknak a nőknek a meggyógyítására akiknél a sebészeti beavatkozás után csak mikroszkópikus rákos sejtek maradnak. A kemoterápiát 3-4 hetes ciklusonként adják. Egy egész kúra 6 vagy annál több ciklusból is állhat, vagyis a következő képpen: Az első ciklus után várnak 3 hetet, utána beadják a második ciklust, majd megint várnak 3 hetet, stb... Mindeggyik ciklus alatt az orvos különböző kivizsgálásokat végez, hogy biztos legyen a gyógyítás hatékonyságáról. Ezek a kivizsgálások lehetnek testi kivizsgálások, vérvizsgálatok, és röntgenek.

A kemoterápiának lehetnek külöböző mellékhatásai. A leggyakrabbak közé tartoznak: vérszegénység, testi fájdalmak, fáradtság, hányinger, fertőzések (bakteriális), és a kezek-lábak érzékenységének elváltozásai (neuropátiák). Azonnal értesíteni kell az orvost, ha fertőzési tünetek jelentkeznek (láz vagy hidegrázás).

Sugárzás
Nagy energiájú sugárzást alkalmaznak a rákos sejtek megölésére. A ráktól függően az orvos ajálhat sugárzást a műtét után, melynek célja a megmaradt rákos sejtek megölése. Például sugárzás alkalmazható a mikroszkópikus rákos sejtek megölésére, amelyek még mindig a hasüregben vagy a medencében maradtak.

Élet a kezelés alatt
A kezelésnek számos mellékhatása lehet, viszont vannak emberek, akiknél ezek nem jelentkeznek.
- Fáradtság: Fáradtságot sok tényező okozhat. A leggyakoribb a vérsyegénység, ami azt jelenti, hogy a vörösvérsejtek száma alacsony a keringésben. A vörösvérsejtek fontosak az oxigén továbbítására a tüdőből a szövetekhez és a sejtekhez. A rák és a rák gyógyítása gyakran csökkenti a vörösvérsejtek termelésé, ami fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet.
- - Beszélni kell a kezelőorvossal vagy a nővérrel a fáradtságról, mert lehet, hogy az alacsony vörösvérsejtszám az ok
- - Pihenés. Többet kell aludni éjszaka és napközben is aludni kell egy keveset.
- - Csökkenteni kell az aktivitást. Meg kell kérni a családtagokat, hogy segítsenek a bevásárlással, főzéssel, házimunkával, stb...
- - Egyél jól! Próbálj enni, mégha fáradt is vagy! Néha egy kevés étel is extra energiát adhat.
- - Az orvost meg kell kérdezni a vitaminok és vas pótlásáról.

Rendszeres ellenőrzések
A kezelés befejezése után rendszeres ellenőrzésekre van szükség. Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja, hogy figyeljük, hogy a rák vissza jön-e vagy nem. Az ellenőrzések alatt az orvos átnézi a tüneteket, kivizsgálja a beteget (has, rektovaginális vizsgálat,stb...), laborvizsgálatot rendel (hemoglobin, CA-125) és más vizsgálatokat rendelhet (CT, ultrahang, stb...)

A rák visszatérése
A rákos sejtek visszatérhetnek. Ha változásokat észlelünk a szervezetünkben, azonnal tudassuk orvosunkkal. Ezek a jelek jelezhetik a rák visszatérését. Ha a rák visszatér, ismételt sebészeti beavatkozásokra, kemoterápiára és sugárkezelésekre lehet szükség, a daganat fajtájától függően.

Referencia:
Ovarian Cancer Aliance Canada pamphletvissza a témák főoldalra

ReklámReklám