Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Premenstruális szindróma

Premenstrual syndrome, Premenstruális szindróma, PMS

Mi a PMS?
A legtöbb nõ a menstruációs cikus vége felé különbözõ szintû testi vagy hangulati kellemetlen érzést él át. A nõk egy kis százalékánál a PMS olyan súlyos lehet, hogy zavarja a kapcsolatot más emberekkel vagy a mindennapos tevékenységeket és általában ilyenkor van a PMS diagnózis felállítva.

Kiket érint a PMS?
30%-a nõknek valamilyen szintû kellemetlen érzésen megy át minden hónapban és körülbelül 5% szenved súlyos tünetekben. A tünetek gyakran az évek során súlyosbodnak, habár a PMS bármikor jelentkezhet a termékeny évek során egészen addig, míg a mentruációs ciklusok ismétlõdnek. PMS minden szocioekonómiai osztályban elõfordul, és szintén független az emberi fajtól.

Mikor jelentkezik a PMS?
Akkor a leggyakoribb, amikor a menstruáció elõtti hét egybeesik egy stresszes álapottal a nõ életében. Azoknál a nõknél, akiknek a menstruációs ciklusuk meg van szakítva (terhesség, szoptatás, intenzív sportolás) a PMS eltûnik. Az alul látható ábrán láthatók a különbözõ PMS megjelenési módok.Mik a PMS jelei?
Depresszió, fáradtság, ingerlékenység, álmatlanság és fejfájás. Az ellenőrzés elvesztése a viselkedésben mindennapos stresszes esetben. Lelki kirohanások. Igaz, hogy néhány nő a tünetek nagymértékű javulását jelzi már pár órával a menstruáció megkezdése után, de a legtöbbnél a tünetek nem tûnnek el, amíg 3 - 4 napig nincsenek a vérzés megkezdése után. A menstruációs görcsök csak rosszabbíthatják a PMS kinyilvánulását. Sok nő, aki a PMS-ben szenved azt állítja, hogy az energia hirtelen megnövekedését és általános jólétet éreznek egy héttel a menstruáció után.

Mia szociális jelentősége a PMS-nek?
A PMS hatását a családra és a társadalomra nehéz lenne felmérni. Néhány PMS-ben szenvedő nő azt állítja, hogy ez az állapot súlyosan károsítja a férjjel, valamint a gyerekekkel fennáló kapcsolatot. Néhány súlyos PMS alkohol fogyasztáshoz, vagy ciklikus depressióhoz vezethet. Néhány nőnek aggodalmai vannak az elvégzett munka minősége felől, amit a PMS alatt végeznek, néhányan pedig akkor érzik magukat a legkreatívabbnak.

Hogyan enyhíthetem a PMS-t?
1) Tanácsadás: Az első lépés az, hogy többet tanuljunk a PMS alatt uralkodó hangulat és viselkedés természetéről. Megbeszélni a PMS-re vonatkozó tüneteket a partnerünkkel és megkérni őt, hogy ő is vegyen részt a tanácsadáson. Ha úgy gondoljuk, hogy nehezebb számunkra bizonyos dolgokat megbeszélni a partnerünkkel a periódus előtti hétben, akkor írjuk le az aggodalmainkat és beszéljük meg vele később. Miután megértjük, hogy a hormonális hullámok kiválthatnak bizonyos tüneteket, és hogy más nőknek is vannak ilyen problémáik, készek vagyunk arra, hogy elkezdjük PMS tünetek feljegyzésének fontos folyamatát.

2) A tünetek feljegyzése: Fel kell jegyezni a menstruációs ciklust és a testi és hangulati változásokat ahogy jönnek. Ez segíteni fog a tünetek jövőbeli előrejelzésében és kiszámíthatóságában. Sok nő a feljegyzésekhez igazítja a jövőbeli aktivitását és terveit, és így elkerülheti a stresszes helyzeteket. A feljegyzések segíthetnek az orvosnak más menstruációs problémák feltárásában is, mint például rendszertelen ciklus, vagy erős folyás.

3) Életvitel változtatás: Ha ezek a problémák olyan súlyosak, hogy tanácsadás és a megnyugtatás nem elég, akkor az életvitel megváltoztatása segíthet. A rendszeres napi torna csökkentheti a streszt. Tudtára kell adni a családtagoknak, ha nem érezzük magunkat jól, és meg kell őket kérni arra, hogy segítsenek a háztartásban. Időt kell szakítani magunkra. Olvassunk, vagy szunyólkáljunk. Nagyon sok diéta létezik, de egyiknek sincs tudományos háttere. Kisebb porciók evése gyakrabban segíthet. A édesség, sós ételek, koffein vagy alkohol fogyasztása is kiválthatja a tüneteket. Például,ha az alkohol fogyasztása után a hangulati fellángolás észlelünk, akkor kerüljük az alkohol fogyasztását.

Gyógyítás: A jelenben nincs olyan gyógyszer, ami minden PMS tünetet meggyógyít. Az orvos különböző gyógyszerekkel próbálkozhat, mint például B6 vitamin fogyasztás, vagy gyógyszerek, amik enyhítik az erős folyást és a görcsöket. Fiatal nőknél, akiknél fontos a családtervezés, fogamzásgátló tablettákkal is próbálkozhat az orvos.

Dr. Robert L. Reid, FRCS(C), Kingston, Ontario, Kanadavissza a témák főoldalra

ReklámReklám