Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Teniszkönyök / Golf könyök

Tennis elbow - lateral epicondylitis, Golf elbow - Golfer's elbow

1. Humerus
2. laterális epicondylus
3. hajlító izmok
4. gyulladt ín
5. feszítő izmok
6. gyulladt ín
7. mediális epicondylus


A sérülés leírása: Ez az állapot nagyon sok ütővel játszó játékos életét keseríti meg. Profikat és amatőröket egyaránt érint. Igaz, hogy a sportolóknál a leggyakoribb, de bármikor jelentkezhet, ha a kart túlzottan használjuk. Alapjában véve ez a szövetek gyulladása a könyök körül. A tenisz könyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinte, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Ez a nagy izomköteg egy nagyon kis helyről indul ki a csonton. Amikor az erők meghaladják az izmok erejét, a probléma megkezdődik. A fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik.

A golf könyök esetében a helyzet hasonló, azzal az eltéréssel, hogy az érintett izmok azok, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. A fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik.

A - tenisz könyök fájdalom 
B - golf könyök fájdalom


Hajlam meghatározók: 1. gyenge izmok és/vagy izom kiegyensúlyozatlanság, 2. túlzott használat, 3. nem megfelelő eszközök használata (rossz markolat, túl feszes húrok)

Gyógyítás:

1. Pihentetés: Használd a fájdalmat, mint útmutatót. A helyzet csak rosszabbodni fog, ha a fájdalom ellenére továbbra is folytatod az tevékenységet. Ha nagy a fájdalom, akkor nem szabad a kart semmire sem használni (aktatáska cipelés, gomb ajtózár nyitás). Esetenként a kart fel kell függeszteni egy kendővel.
2. Jég: A kezdeti fájdalmas időszakban jegeld a könyököd (zacskós fagyasztott borsó) háromszor naponta 15 percig. Szintén minden tevékenység után, aminél a könyök használatban van, jegeld a könyököd 15 percig.
3. Nyújtó gyakorlatok: A begyulladt terület nyújtása segít megelőzni és lebontani a hegeket, amik a gyulladás következtében keletkeztek. (Lásd a gyakorlatok részt).
4. Fizioterápia: Eleinte fizioterápiával próbálják csökkenteni a gyulladást a karban. Később fizioterápiával próbálják erősíteni az izmokat, hogy védjék a gyulladt részt és hogy megakadályozzák a probléma visszatérését.
5. Gyógyszerek: Gyulladásgátló gyógyszerek nagyon hasznos részét alkothatják a gyógyulásnak.
6. Merevítés / támasz: nagyon sok merevítő/támasz eszköz elérhető manapság, amik kimondottan erre a problémára lettek kifejlesztve. Ezek az eszközök enyhítik a nyomást, ami a gyulladt inakra nehezedik. Kezdetben állandóan lehet használni, kivéve este. Később már csak kimondottan sportoláskor kell hogy használjuk.7. Kortizon: A kezelőorvos úgy dönthet, hogy lokális kortizon injekciót ad. Ez a gyulladás ellenes intézkedés, mint adalék lehet a többi gyógymódhoz és sokkal hatékonyabbá teheti a fizioterápiát. A kortizon injekció után nem szabad sportolni egy hétig, vagy 10 napig. 8. Sebészet: Sebészeti beavatkozásra csak ritkán van szükség, és csak igen makacs esetek gyógyítására használják.

A sportolás: Eleinte lehet, hogy teljesen abba kell hagyni az ütős sportokat. Ez a kezdeti pihenés időszak nagyon fontos lehet. Amikor visszatérünk a sportoláshoz, a következő dolgokat tartsuk szem előtt:
1. Az ütő: Az új túlméretezett és összetett ütők sokkal jobbak a karnak és lehet, hogy ez minden, amire szükség lesz a gyógyuláshoz. Nagyon gyakran a húrok nagyon feszesre vannak szőve (még az új túlméretezett ütőkben is). Ilyenkor átajánlatos fűzetni az ütőt alacsonyabb feszességre. A markolat szintén egy tényező lehet. A helyi profi ezekben biztos tud tanácsot adni.
2. Az ütés: A fonák (backhand) ütés a legfőbb bűnös. A szerva és a fej feletti csapás szintén nagyon károsak lehetnek. Amikor visszatérsz a sportoláshoz, kerüld azokat az ütéseket, amelyek nyilvánvalóan fájdalmat okoznak. Lehet hogy egy pár leckére lessz szükség, hogy megváltoztasd az ütés stílusodat. A kétkezes fonák kevésbé terheli meg a könyököt.
3. A játék: Amikor visszatérsz a sportoláshoz, vedd könnyedén a dolgokat. Eleinte csak rövid ideig játsszál teljes bedobással és kerüld a problémás ütéseket. Lassan emeld ,mint a gyakoriságát, úgy az intenzitását a játékodnak. Kerüld a versenyszerű játékot egészen ameddig a könyököd meg nem gyógyult. MIDEN JÁTÉK ELŐTT MELEGÍTS BE!

Gyakorlatok: A gyake izmok a fő hozzájárulók ehhez a problémához. A gyakorlatok azon izmok erősítését célozzák meg, amelyek a sérült inakkal vannak kapcsolatban. A nyújtások és a gyakorlatok elkerülendők a kezdeti fájdalmas stádiumban.
1. Könyök feszítések: Tenyerek hátrafelé és mereven egyenesítsd ki a könyököd. Hajlítsd be a csuklód és az ujjaiddal mutass fel a lapockád felé. Használd a másik kezedet, hogy segíts a csukló behajlításával egészen ameddig az alkar izmainak feszülését nem érzed. Tartsd 10 másodpercig és utána lazídsd el. Ezt ismételd meg 15-ször. Ezt a gyakorlatot végezd el 3-szor naponta és minden játék előtt.2. Csukló gyakorlatok: Fogj egy konzervdobozt. Tedd az alkarodat az asztallapra úgy, hogy a csukló túllógjon az asztallapon. Csinálj 15 fel- és lehajlítást. Először a tenyérrel felfelé, majd a tenyérrel lefelé. Naponta 3-szor ajánlatos ezt a gyakorlatot végezni. Ha ezt a gyakorlatot egy bevásárló táskával végezzük, akkor ahogy az idő múlik és az állapot javul, lehet súlyt hozzáadni.Egy gumilabda szorongatása szintén erősíti a károsult területet. Hordozz egyet magaddal és szorongasd, amilyen gyakran csak tudod.Dr. Michael Clarfield és Dr. Charles Bull


vissza az izületek, izmok és csontok fõoldalra
vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám